Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar
V-ați imagina vreodată un meci de fotbal între echipele universităților Politehnică și ASE, care să umple măcar jumătate din Arena Națională? Sau un joc de baschet între studenți care să atragă 5.000 de spectatori în Sala Polivalentă? Probabil că nu, iar în viitorul apropiat un astfel de scenariu rămâne doar de domeniul SF. Însă universitățile noastre ar putea „împrumuta” măcar modelul sportiv din unitățile de învățământ superior din Statele Unite, acolo unde fotbalul american, baschetul și atletismul sunt privite drept modele de business consacrate, modele care produc an de an profituri uriașe, de peste 20 de milioane de dolari. De fapt, în 2012, cele mai profitabile zece programe sportive ale universităților din Statele Unite ale Americii au generat excedent de 178,7 milioane de dolari.
34,5 MILIOANE DE DOLARI DIN VÂNZĂ‚RI DE BILETE
Principala sursă de venit din sport a universităților sunt echipele de fotbal american, cel mai popular sport din Statele Unite. Astfel că nu e de mirare că Texas, cotată de Forbes drept cea mai valoroasă echipă din punct de vedere financiar, este universitatea cu cele mai mari încasări în sezonul 2012-2013, cu 163,2 milioane de dolari, dintre care 103,6 milioane vin de la echipa de fotbal american. Potrivit sursei citate, care prezintă un raport întocmit de Alicia Jessop, profesoară la Universitatea din Miami, 34,5 milioane au fost încasate din vânzările de bilete, 30 de milioane din donații, iar 15 milioane au intrat în conturile universității din drepturile de televizare. Alte 8 milioane au provenit din vânzări de materiale promoționale și tricouri cu însemnele echipei. Practic, programul sportiv al Universității Texas a depășit încasările a 25 dintre cele 30 de echipe profesioniste din NHL, campionatul de hochei nord-american.
79.238 DE SPECTATORI LA FINALA DE BASCHET
Deși grosul încasărilor vine din fotbal american, cel mai popular sport în Statele Unite, nu sunt de neglijat nici cele din baschet. Săptămâna trecută, finala campionatului universitar a „paralizat” NBA, liga profesionistă de baschet, care nu a programat meciuri în ziua partidei dintre echipele universităților Connecticut și Kentucky, câștigată de Kentucky cu 64-60. Interesul pentru finala NCAAB a atins cote uriașe, partida disputată pe stadionul echipei de NFL Dallas Cowboys atrăgând în tribune 79.238 de spectatori. Și ratingurile TV au fost excelente, finala câștigată de Kentucky având o audiență de circa 13 milioane de telespectatori. Cu toate acestea, echipele de baschet nu aduc decât maximum 40 de milioane de dolari încasări, adică aproape 25% din totalul unei facultăți puternice, spre deosebire de fotbal, care în cazul Universității Texas aduce aproape 60% din încasările totale.
SALARII URIAȘE PENTRU ANTRENORII DIN UNIVERSITĂ‚ȚII
Succesul financiar al sportului universitar din Statele Unite vine, în principal, ca urmare a „foamei” de performanță a sportivilor. Aceștia au statut de amatori și văd echipele universitare ca adevărate trambuline către NBA, NFL sau MLB, nefiind plătiți cu niciun cent. În schimb, antrenorii echipelor, care au și statut de manager al programului sportiv al universității, sunt plătiți regește. Considerat cel mai bun antrenor din NCAAF, Nick Saban, care conduce echipa universității din Alabama, încasează un salariu de 7 milioane de dolari, cu doar un milion mai puțin decât Sean Payton, cel mai bine plătit tehnician din NFL.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER