Lume, lume, în această vară va avea loc Campionatul Mondial de Fotbal, pe care, cu puțin noroc, poate apucăm să-l vizionăm și noi la TV! Și, ca mândri deținători ai licenței FIFA, cei de la EA Sports nu puteau sta cu mâinile în sân, oferindu-ne 2014 FIFA World Cup Brazil, jocul oficial al competiției la care România n-a mai ajuns de ani buni. Nu contează, măcar în forma virtuală să ne putem bucura de ceea ce promite să fie cel mai mare spectacol sportiv al anului.
Din păcate, când vine vorba de 2014 FIFA World Cup Brazil, ne vom lovi de câteva probleme de principiu. Spre deosebire de precedenta încercare similară a celor de la EA Sports, UEFA Euro 2012, 2014 FIFA World Cup Brazil este un joc de sine stătător, și nu doar un DLC pentru cea mai nouă ediție FIFA. Deci alți bani, altă distracție. Mai mult, jocul oficial al Campionatului Mondial de Fotbal nu are la bază edițiile next-gen ale lui FIFA 14, ci se bazează pe codul îmbătrânit prezent pe PlayStation 3 și Xbox 360. De altfel, 2014 FIFA World Cup Brazil nici măcar nu a fost publicat pentru PS4, Xbox One sau PC. În aceste condiții, de ce ar merita atenție acest joc?
Să o luăm cu începutul: atmofera caracteristică unei competiții de importanța Campionatului Mondial de Fotbal. Dacă la Euro 2012 m-am plâns că elementele de acest gen lipseau cu desavârșire, 2014 FIFA World Cup Brazil mustește de „atmosferă braziliană”. Pornind de la meniuri, trecând prin prezentarea stadioanelor de la competiția braziliană și sfârșind cu brizbrizurile presărate în timpul meciurilor (public vopsit pe față, spre exemplu), avem de-a face cu cea mai autentică reproducere realizată de EA Sports de la clasicul FIFA World Cup 98 încoace. Acum, dacă ar fi să fim cârcotași, mă întreb de unde are naționala Iranului suporterițe vopsite pe față și cu peruci de plastic în cap? Eh, detalii minore.
Tot la capitolul atmosferă și autenticitate se încadrează și comentariul, serios îmbogățit pentru acest joc. Astfel, comentatorii din 2014 FIFA World Cup Brazil au învățat numele multor jucători (chiar dacă le pocesc pe unele într-un stil foarte amuzant, vezi Bourceanu, spre exemplu), iar momentele petrecute prin meniuri în timpul desfășurării unei sesiuni de Campionat Mondial sunt acompaniate de vorbăraie de la un post de radio fictiv care analizează viitoarele meciuri. Mai lipsește doar Crăciunescu să ne spună dacă a fost penalty sau nu. Și pentru că tot veni vorba de naționala României, e și ea prin joc, cu un lot cât de cât actualizat și cu Ungaria ca adversar implicit. Hmm.
Povesteam mai devreme că 2014 FIFA World Cup Brazil are la bază versiunea de FIFA 14 dedicată vechii generații de console. Drept consecință, jocul pare mult mai rigid decât ediția next gen a lui FIFA 14, aducând însă și unele îmbunătățiri cum ar fi precizia sporită a paselor asistate. Cu alte cuvinte, mingea ajunge mult mai des la fotbalistul spre care ai dorit să o pasezi. Păcat că lipsește Player Impact Engine-ul avansat din ediția next gen, care dădea o notă suplimentară de realism. De asemenea, jucătorii de atac din 2014 FIFA World Cup Brazil par mult mai greoi și stângaci în mișcări decât cei din FIFA 14, marcarea unui gol devenind o sarcina un pic mai dificilă. Sau poate doar argentinienii cu care am jucat eu sufereau de astenie de primăvară. Țineti minte promisiunile conform cărora sistemul de executare a loviturilor de la 11 metri urma să fie modificat? Uitați-le: penalty-urile din 2014 FIFA World Cup Brazil au rămas aceeași loterie de prost gust.
Online, pe lângă simularea Campionatului Mondial propriu-zis, se poate încerca și modul Road to Rio de Janeiro, unde obiectivul jucătorului este de a traversa întreaga Brazilie, de la oraș la oraș, pentru a sfârși pe stadionul unde va avea loc finala competiției. Progresul se realizează pe baza unui sistem asemănător cu vechiul Piticot, fiecare victorie (sau egal) avansând „pionul” cu 3 unități de măsură (1 unitate pentru rezultatul de egalitate) către următorul oraș.
Grafic, trebuie apreciate eforturile celor de la EA Sports de a aduce 2014 FIFA World Cup Brazil cât mai aproape de ceea ce are de oferit ediția next gen a jocului FIFA 14. Astfel, de această dată avem de-a face cu tranziții foarte rapide între meniuri, ecranele de loading și meciurile propriu-zise, precum și cu reproducerea exterioarelor stadioanelor. Totuși, nivelul de detaliu al acestora este mult mai scăzut decât în FIFA 14 pentru PS4, spre exemplu. De asemenea, numărul vizibil redus de poligoane ale fotbaliștilor, lipsa cutelor de pe echipamentele acestora, precum și publicul realizat din sprite-uri 2D ne aduc totuși aminte că avem de-a face cu un joc pentru PlayStation 3 și Xbox 360.
Ajungem astfel și în punctul critic al acestei prezentări: verdictul final. Pasionații de simulatoare sportive ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face trecerea la acest joc: sunteți dispuși să renunțați la echipele de club preferate sau la selecția din FIFA Ultimate Team în favoarea unui gameplay ceva mai finisat sau a unei grafici un pic mai bune? Iar dacă aveți FIFA 14 pe o consolă de nouă generație, discuția nu prea mai are sens: deja dețineți un joc superior din aproape toate punctele de vedere.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER