Trei zile de spectacol ecvestru, într-un peisaj de basm, la câteva minute distanță de mers cu mașina de Sighișoara, oraș intrat în patrimoniu UNESCO. Aceasta este propunerea Transylvania Horse Show pentru acest final de săptămână, o invitație de a pătrunde în lumea unui sport nobil, cu o bogată tradiție la marile curți regale de-a lungul secolelor.
Transylvania Horse Show integrează un concurs profesionist organizat sub egida Federației Ecvestre Internaționale, o competiție universitară internațională, precum și show-uri ecvestre demonstrative, pregătite de organizatori între diferetele probe. Concursul Complet Internațional, rezervat jocheilor profesioniști, include toate cele trei specializări ale echitației – dresaj, cross-country și obstacole, fiecare dintre aceste probe având rezervată o zi de concurs. Concurenții se bat pentru trofeu, dar și pentru un premiu de 1.000 de euro.
Viorel Bubău, favorit al concursului Complet, cu un armăsar de 300.000 de euro
Viorel Bubău, unul dintre favoriții întrecerilor, este un experimentat călăreț, cu o carieră în șa de peste 30 de ani. Proprietar de club ecvestru, cu peste 10 cai de curse, Bubău este multiplu campion național și ocupantul locului trei la ediția de anul trecut a Transylvania Horse Show. Familiarizat cu traseul, Bubău se prezintă la start cu iapa Arctic, alături de care a obținut rezultate importante în trecut, câștigând chiar în 2013 la finala de Grand Prix, la proba de forță. Bubău va fi și protagonistul unor demonstrații ecvestră de forță între probe, au precizat pentru ProSport organizatorii competiției desfășurate lângă Sighișoara.
O altă competitoare de urmărit, franțuzoaica Lucie Bardin vine în România alături de calul Solor și se numără printre favoriți, bătând la porțile Top 200 ale Clasamentului General al seniorilor. Spre deosebire de jocheii înscriși în proba de Complet Internațional, studenții înscriși la Transylvania Horse Show vor concura cu cai puși la dispoziție de organizatori, înainte având cinci minute pentru a se obișnui că armăsarul ales.
Vineri – 2 mai este o zi dedicată dresajului, iar spectatorii au acces gratuit
Dresajul reprezintă punctul de plecare al competițiilor ecvestre, jocheii având de executat un exercițiu compus dintr-o succesiune de pași specifici, piruete, schimbări de picior, în interiorul unei arene competiționale de 60 de metri lungime și 20 de metri lățime. Clasamentul final este stabilit de juriul tehnic, care acordă note de la 1 la 10 pentru fiecare execuție în parte, apreciind precizia, echilibru și eleganța execuției.
Ora 9.00 – Dresaj SRNC (Cupa Națiunilor pentru Studenți) – prima rundă Ora 13.00 – Dresaj SRNC – runda secundă Ora 16.30 – Dresaj – Concurs Complet Internațional – prima probă
Sâmbătă – 3 mai, ziua spectaculoasei probe de cross-country
Cross-country-ul este o cursă de obstacole naturale, care imită peisajul rural, menit să recreeze provocările unei drumeții călare. Jocheii au de parcurs un traseu sinuos, de 3.650 de metri, cu 21 de obstacole, trunchiuri de copaci, baloți de fân, iazuri, în limita unui timp optim. Fiecare obstacol ocolit aduce o penalizare la finalul traseului, le fel și fiecare secundă cu care se depășește timpul prestabilit.
Ora 9.00 – Obstacole SRNC – prima rundă Ora 13.30 – Corss-country – Concurs Complet Internațional – proba a doua Ora 15.30 – Demonstrație ecvestră Ora 16.00 – Obstacole SRNC – runda secundă Inchiderea primelor două zilei competiționale este programată la ora 18.00.
Duminică – 4 mai, ziua finalelor studențești și a Completului de obstacole
Concursul de obstacole este o probă clasică a echitației, acestea trebuind abordate conform ordinii prestabilite. Acuratețea săriturilor trebuie să fie ridicată, având în vedere faptul că obstacolele includ bare orizontale ușor de doborât, dacă sunt atinse în timpul zborului.
Ora 9.00 – Dresaj SRNC – semifinale Ora 10.00 – Dresaj SRNC – finala Ora 12.00 – Demonstrație ecvestră Ora 12.30 – Obstacole Concurs Complet Internațional Ora 14.00 – Obstacole SRNC – semifinala Ora 15.15 – Obstacole SRNC – finala Ora 16.30 – premierea competițiilor rezervate studenților Ora 17.00 – ceremonia de închidere a competiției
Articol scris de CEZARA PARASCHIV Fotografii: George Isfan și Cosmin POP
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER