Nimic nu părea să anunțe tragedia în ziua de 4 mai 1949. Era o dimineață obișnuită la Lisabona, la ora 9:52 atunci când delegația echipei campioane a Italiei, AC Torino, s-a urcat în avionul Fiat G212CP. Italienii erau obosiți, după ce cu o seară înainte participaseră la un meci de adio pentru Xico Ferreira, într-un joc contra Benficăi. Comandantul aeronavei, locotenent-colonelul Pierluigi Meroni era mândru că îi avea la bord pe membrii „Il Grande Torino”, în frunte cu căpitanul Valentino Mazzola, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai Italiei.
Avionul a intrat într-o biserică
Zborul a fost plăcut până la Barcelona, unde avionul a aterizat să alimenteze. Torinezii s-au dezmorțit puțin și au luat masa de prânz cu rivalii din campionat, jucătorii lui AC Milan care se deplasau la Madrid. La 14:50, avionul a decolat spre direcția Torino. Acasă, vremea nu era deloc prietenoasă. Pilotul Meroni a fost informat de AerItalia de condițiile meteo: nori denși, ploaie, vânt puternic în rafale, vizibilitatea orizontală foarte scăzută. Mai erau 30 de minute până la Torino, dar pilotul a fost nevoit din cauza vizibilității reduse să coboare aeronava la o altitudine mai mică. La nord de Pino Torinese, care e situat între Chieri și Baldissero Torinese, se află dealul Superga cu o altitudine de 672 de metri și pe care este o bazilică. La ora 17:03, avionul a făcut un viraj stânga și s-a aliniat, pregătindu-se pentru aterizare. Vântul avea o viteză de 180 km/h, iar vizibilitatea era redusă la numai 40 de metri. Pilotul, care credea că avea dealul Superga în dreapta lui, a virat avionul spre stânga. Aeronava s-a lovit de zidul din spate al complexului Bazilicii din Superga, la o distanță de 8 kilometri de Torino. Au murit în acel accident 18 jucători, 3 oficiali ai clubului, 2 antrenori, 3 jurnaliști și un translator.
Titlul a fost luat apoi cu echipa primavera
Impactul emoțional al accidentului aviatic a fost profund în rândul fanilor italieni, deoarece jucătorii care au murit făceau parte dintr-o echipă legendară care câștigase ultimul titlu de campioană a Italiei de dinaintea întreruperii campionatului în 1944 și care revenise după război și câștigase patru titluri consecutive (1946-1949).
La momentul accidentului, Torino A.C. se afla pe locul I în Serie A, cu doar patru meciuri până la finalul campionatului. Clubul a trimis pe teren echipa sa de tineret (Primavera) și, în semn de respect, cluburile adversare din aceste meciuri (Genoa, Palermo, Sampdoria și Fiorentina) au jucat tot cu echipele de tineret. Echipa de tineret a clubului Torino A.C. a câștigat toate aceste meciuri, precum și titlul de campioană a Italiei. Dezastrul aviatic a slăbit mult echipa națională de fotbal a Italiei care includea 10 jucători de la Torino A.C. Clubul torinez nu a mai obținut niciun titlu de campioană până în 1976.
Trei jucători au fost norocoși să evite dezastrul
Din întreaga echipă au rămas doar trei jucători: Sauro Toma a ratat deplasarea în Portugalia din cauza unei accidentări. De asemenea, jucătorul maghiar László Kubala, care trebuia să ofere o reprezentație ca invitat la Lisabona, tocmai se reunise cu soția și cu fiul său; băiatul era bolnav și Kubala a rămas să-l îngrijească, lipsind de la călătoria fatală. Un alt jucător al echipei de tineret, Luigi Giuliano, care a jucat mai multe jocuri și a marcat 4 goluri în meciurile anterioare de campionat, nu a obținut pașaportul la timp și a supraviețuit.
7 titluri în Serie A a câștigat AC Torino în decursul istoriei sale, dintre care 5 consecutive în anii ’40
Autoritățile italiene au citat vremea rea cu nori la joasă altitudine, legătura radio slabă și o eroare de navigație ca factori care au contribuit la producerea accidentului
Alte accidente aviatice în care au fost implicate echipe sportive
8 noiembrie 1948: Naționala de hochei a Cehoslovaciei – accident soldat cu 8 morți
5 ianuarie 1950: Echipa de hochei VVS Moscova – accident soldat cu 19 de morți
24 noiembrie 1956: Echipa de hochei TJ Banik Chomutov – accident soldat cu 23 de morți
6 februarie 1958: Echipa de fotbal Manchester United – accident soldat cu 23 de morți
27 aprilie 1993: Naționala de fotbal a Zambiei – accident soldat cu 30 de morți
7 septembrie 2011: Echipa de hochei Lokomotiv Yaroslav – accident soldat cu 44 de morți
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER