Britanicul Andy Murray caută soluția revenirii în super-elita tenisului mondial. Accidentat sezonul trecut, el încă se află într-o perioadă de recuperare după operația la spate, suferită anul trecut. Andy a căzut în clasament pănă pe locul opt, după ce la jumătatea lui 2013 era al doilea jucător al lumii, iar anul acesta nu a reușit încă să ajungă în nicio finală. Presiunea este cu atât mai mare pentru Murray cu cât așteptările în ceea ce îl privește sunt uriașe, mai ales după revenirea spectaculoasă reușită de Rafael Nadal, care, după șapte luni departe de circuit, și-a recâștigat poziția de lider mondial cu două titluri de Mare Șlem în 2013.
Murray aduce marii campioni în lumea antrenorilor
Andy Murray a lansat un trend în circuitul mondial, atunci când, cu câteva ore înainte de Revelionul din 2012, a anunțat colaborarea cu Ivan Lendl, unul dintre marii campioni ai tenisului, fără experiență însă în antrenorat. Stefan Edberg, Boris Becker, Goran Ivanisevic, Michael Chang au fost cooptați apoi în staff-urile tehnice de jucători precum Federer, Djokovic, Cilic și Nishikori. În luna martie, între primele două turnee de Master 1000, din America, Murray a anunțat despărțirea de Ivan Lendl, antrenorul care l-a dus către primul său titlu de Mare Șlem, la US Open, spre trofeul de la Wimbledon și aurul olimpic. Cei doi au motivat decizia prin dorința octuplului campion de Mare Șlem de a juca mai mult tenis și imposibilitatea sa de a mai călători de-a lungul întregului sezon alături de Murray. Coincidență sau nu, Lendl s-a retras din tenis la 34 de ani, din cauza problemelor la spate.
John McEnroe a fost coleg de generație cu Ivan Lendl, iar de la retragerea din circuit, din 1992, a rămas în lumea tenisului, alegând microfonul de comentator sportiv și participând frecvent la demonstrative sau în circuitul Campionilor. Acesta este unul dintre marile plusuri pe care Murray le ia în considerare înaintea alegerii. „A fost un jucător excepțional, are un palmares care cu siguranță îl recomandă și, în plus, a fost mereu, de la retragere, conectat la ceea ce se petrece în tenis”, a analizat Murray situația, pentru BBC, recunoscându-și admirația pentru felul în care spune poveștile meciurilor, în timp real McEnroe.
7 titluri de Mare Șlem a câștigat John McEnroe, cu unul mai puțin decât Ivan Lendl
Vulcanicul McEnroe, opusul lui Lendl
John McEnroe este opusul lui Lendl, ca temperament dar și ca stil de joc. Cehul și-a construit cariera cu lovituri de pe fundul terenului, cu mult top-spin, fiind o fire aproape imperturbabilă, calmă și cu privirea înghețată. Și în tribune, din loja lui Murray, a schițat doar câteva zâmbete în peste doi ani de colaborare, în ciuda succeselor obținute de elevul său. McEnroe, în schimb, este sinonim cu explozia – fie de nervi, fie de bucurie, fie spre fileu, americanul fiind „un nebun al terenului”, mereu pus pe harță cu arbitrii, cu adversarii și cu sine însuși, un veritabil urmaș al lui Ilie Năstase. În 1990, McEnroe a fost descalificat de la Australian Open, din cauza injuriilor repetate, devenind primul jucător descalificat pentru comportament neadecvat în timpul unui turneu de Mare Șlem, în 27 de ani. McEnroe și-a menținut stilul vivace și înțepător și în comentariile paretidelor de tenis. Singura experiență „pe banca tehnică” a fost în perioada 1999-2000, atunci când John McEnroe a fost căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a Statelor Unite, o perioadă în care americanii jucau doar primul tur al competiției.
Articol scris de Cezara PARASCHIV
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER