Cum v-a schimbat viața ziua de 7 mai 1986? Partida Barcelona-Steaua, refăcută pe Internet. Finala Cupei Campionilor, povestită minut cu minut, așa cum nu a făcut-o presa acelor vremuri

Cum v-a schimbat viața ziua de 7 mai 1986? Partida Barcelona-Steaua, refăcută pe Internet. Finala Cupei Campionilor, povestită minut cu minut, așa cum nu a făcut-o presa acelor vremuri
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cum v-a schimbat ziua de 7 mai 1986 viața? Întrebarea le-a fost adresată de ProSport câștigătorilor Cupei Campionilor. „Nu știu dacă mi-a schimbat-o„, spune Gabi Balint care avea 23 de ani în momentul Sevilla. „Dacă puteam să plec din țară imediat după finală mi-ar fi schimbat-o cu siguranță. Am avut oferte. E adevărat că în CV am rămas cu un trofeu european, un lucru mare. Dacă nu marcam la penaltyuri, nu aș fi fost atât de important. Mândria mea este că am dat și eu un gol în finala aceea. Când mă uit acum înapoi, mă consider un fotbalist împlinit”.

Suspendat în finală, căpitanul Tudorel Stoica spune: „Nu ne-a schimbat. Cel puțin pe mine nu m-a schimbat, nu aveam cum să mă schimbe, chiar dacă a fost un eveniment major. Pentru noi toți a reprezentat bucuria imensă de a adăuga un trofeu unic, jucând la o echipă din Estul Europei. Practic, la mijloc a fost mândria că am câștigat. Până la urmă, asta e cel mai important în fotbal. A fost și este cel mai râvnit trofeu din Europa. N-am făcut decât să ne bucurăm, am intrat definitiv în istorie„.

Ladislau Boloni simte că victoria cu Barcelona „ne-a făcut mai oameni. Țin minte impactul pe care l-a avut asupra mea la aterizarea omului pe Lună. Eram copil, mă uitam fascinat la un televizor de la club. Să nu cumva să comparați victoria noastră cu aterizarea pe Lună, nu e același lucru, însă vreau să spun că finala de la Sevilla a fost un eveniment sportiv ieșit din comun în fotbal. A dat ceva unor oameni care nu aveau mare lucru în România„. 

Student la Politehnică, Andrei Robescu nu era născut pe 7 mai 1986. Tânărul din Buzău în vârstă de 22 de ani este fan înrăit al Stelei din 1999: „Prima amintire legată de fotbal este finala de Cupă din acel an, SteauaRapid, câștigată la penalty-uri, după ce în timpul regulamentar scorul fusese 2-2. Aveam 7 ani”. Andrei a reconstruit filmul finalei de la Sevilla din amintirile rudelor și din retransmisia anuală a meciului, programată inevitabil, în fiecare an, pe final de primăvară. Ce înseamnă pentru Andrei ziua de 7 mai 1986? „Mă face întotdeauna mândru că sunt stelist și că sunt suporterul uneia dintre cele mai titrate echipe din estul Europei. Un moment unic în fotbalul românesc”, răspunde tânărul pe mesageria de Facebook.

În acea primăvară târzie din 1986, Mark Zuckerberg, inventatorul Facebook, avea doi ani și nu reprezenta un mare pericol pentru lumea lumea comunistă, din care făcea parte și România. Tinerii socializau în cofetării și își lăsau, romantic, trandafiri în băncile școlii.  În noaptea dintre 7 și 8 mai, mii dintre ei  – mulți transformați în fani ai Stelei de evenimentele uimitoare din ultimele ore – au plecat pe jos spre aeroportul Otopeni pentru a-i aștepta pe proaspăt campionii Europei. În bezna informațională, apăruse zvonul că Steaua urma să aterizeze spre dimineață, însă avea să o facă abia a doua zi pe seară.

 „Cred că ar fi fost un moment cu totul și cu totul special să pot trăi un asemenea meci. Dar, sper ca în viitor să pot trăi să asist la o performanță notabilă, nu neapărat câștigarea trofeului pentru că ar fi imposibil în fotbalul actual. Poate un sfert de finală de Ligă, cine știe?!”, spune Andrei Robescu. Pentru el și pentru alte milioane de tineri fani ai Stelei, născuți după 7 mai 1986, ProSport reface în formatul informațional al anului 2014 firul zilei care a marcat pentru totdeauna fotbalul românesc. LIVE Blog-ul de mai jos duce Internetul înapoi în timp și surprinde poveștile de acum 28 de ani ca și cum se întâmplă astăzi.


UPDATE 11:35 Victor Pițurcă a vorbit la finalul partidei despre realizarea obținută și despre modul în care s-a desfășurat meciul de la Sevilla. „Ne-a lipsit puțină șansă ca să câștigăm chiar înainte de prelungiri. Fundașii spanioli au jucat agresiv și am simțit că ne studiaseră temeinic. Oricum, însă, echipa noastră a fost superioară pe ansamblu, iar despre penalty-uri ce să mai spun? Duckadam a devenit acum, pe bună dreptate, cel mai grozav portar din câți au fost vreodată, apărând toate penalty-urile care i s-au tras. Sunt fericit!„, a spus atacantul Stelei. Și Lucian Bălan, cel care a jucat cu noroc în finala cu FC Barcelona, a avut un cuvânt de spus, atât în timpul jocului cât și la final. „Sunt fericit că, printr-o șansă, care a fost, din păcate, neșansa lui Tudorel Stoica, am ajuns titular în această finală. M-am străduit să evoluez la nivelul echipei, această mare echipă care este Steaua, cea mai bună din Europa!


UPDATE 11:16Datorez echipei Steaua cea mai mare împlinire din activitatea mea de jucător. Îmi pare rău că am ratat penalty-ul și îi mulțumesc în mod special lui Duckadam că a reparat greșeala mea„, a spus Ladislau Boloni, mijlocaș Steaua, la finalul partidei. „Mi-ar fi plăcut să înscriu și în timpul meciului, nu numai la barajul de penalty-uri, dar sunt oricum mulțumit. Pronosticurile mele s-au adeverit – am câștigat Cupa, iar eu am înscris… primul gol, cum am promis!„, a spus și Lăcătuș.


UPDATE 11:05 Mircea Costea de la ziarul „Sportul” relatează ce se întâmplă pe străzile din centrul Bucureștiului. „Din blocuri ies oameni fericiți-tineri, maturi, vârstnici… Toți strigă plini de bucurie: „Steaua!” și „Cinste lor, cinste campionilor!” Ferestrele se deschid larg și alți oameni fericiți răspund. Oamenii cetății, ai țării întregi, se bucură din toată inima pentru această biruință a Stelei, a fotbalului românesc”  

Talentații fotbaliști ai Stelei au adunat cu migală de pe stadioanele Europei pulberea de aur cu care, iată, acum i-au dat străluciri și mai intense Cupei Campionilor Europeni„, este caracterizarea comentatorului Teoharie Coca Cosma.


Apără Duckadaaaaam! Cupa Campionilor Europeni vine la București. Extraordinarul portar român a ghicit din nou colțul la execuția lui Marcos și Steaua devine campioana Europei! „Suntem finaliști, am câștigat cupa”, exclamă Teoharie Coca Cosma. Explozie de bucurie în teren, acolo unde toți jucătorii sunt îmbrățișați. Oficialii UEFA pregătesc trofeul pentru ceremonia de premiere. 

GOOOOOLLLLLL, Gabi Balint!!!!!!! 2-0 pentru Steaua, decarul campioanei României nu îi lasă nicio speranță lui Urruticoechea, cel care a plonjat în colțul opus! Emeric Ienei, antrenorul echipei de la Sevilla, a explicat de ce nu l-a desemnat pe Anghel Iordănescu ca executant de 11 metri: „Legat de loteria penaltyurilor, țin minte că am avut inspirația de a-l alege pe Gabi Balint în locul lui Puiu. Anghel nu dorea să bată și pentru că era secund și presiunea era suplimentară”.

Apără Duckadaaaaam!!!! Excelent portarul român care ghicește din nou colțul la execuția lui Pichi Alonso. Steaua conduce cu 1-0 după primele trei serii de lovituri de la 11 metri.

GOOOOOLLLLLL!!!! Marius Lăcătuș aduce Steaua în avantaj! 1-0 după execuția șeptarului, bară transversală-gol!! Urruticoechea nu a avut nicio șansă.

Duckadam apără din nou! Portarul român este incredibil și ghicește din nou colțul la execuția în dreapta a lui Pedraza. Se menține echilibrul!

Ratează și Boloni! Urruticoechea este eroul meciului până acum după ce blochează și cel de-al doilea penalty, unul executat în dreapta portarului de optarul român. „Momentul penaltyului nu-l pot uita. Trăsesem și în campionat, iar acum oscilam, să schimb, să nu schimb colțul. În mod normal, dacă ratezi un penalty, trauma îți rămâne în cârcă o viață întreagă. Victoria a atenuat senzația asta, dar nu a șters-o sută la sută. Am rămas cu un gust amar, e nereușita mea, o nereușită personală. Dacă cineva mi-ar fi oferit un târg înainte de meci, „ratezi, dar câștigi cupa”, aș fi acceptat cu două mâini

Apără Duckadaaammm!!! Portarul român scoate spectaculos șutul bun, pe colțul drept, al lui Alesanco. Este 0-0 în continuare.

Majearu ratează primul penalty! Urruticoechea parează șutul slab al românului, șut venit pe colțul stâng. Tribunele sunt în delir, portarul Barcelonei îndeamnă la calm.


Nea Imi căuta executanți de penaltyuri. Unii dintre noi erau obosiți, alții aveau cârcei sau poate nu aveau curaj. După ce am văzut cum ratau ceilalți, m-am relaxat. Nu aveam ce să pierd dacă ratam și eu„, spune Gabi Balint pentru ProSport.

Minutul 120 S-a încheiat și a doua repriză de prelungiri! Se trece la executarea loviturilor de departajare, acolo unde alegerile lui Ienei și inspirația lui Duckadam pot aduce trofeul la București.

Minutul 116 Gol anulat pentru FC Barcelona. Centralul anulează reușita pentru o preluare cu mâna făcută de Carrasco. Reluarea fazei a fost incompletă pentru că Steaua a contraatacat rapid și a ratat o ocazie mare prin Bărbulescu.

Minutul 112 Ienei face și el o schimbare. Pițurcă este scos de pe teren, iar în locul lui intră numărul 16, Marin Radu II. Presiunea pe Steaua începe să fie tot mai mare, fanii cer un gol și urlă la fiecare corner al echipei pe care o susțin.

Minutul 111 O nouă schimbare la Barcelona. Iese Archibald și intră Pichi Alonso.

Potrivit datelor ziarului Sport, cotidianul de casă al Barcelonei, rețeta meciului se ridică la 230 milioane de pesetas (1,725 mil dolari) din care 20 de milioane reprezintă vânzarea de bilete, 73 de milioane provin din drepturile de retransmitere a meciului și 65 de milioane din publicitatea facută pe stadion.

Minutul 107 Iovan este împins în reclamele din spatele porții lui Duckadam și sparge litera „P” din bannerul cu Opel. Imediat, Bumbescu oprește prin fault o acțiune periculoasă a Barcelonei și primește cartonaș galben.

Minutul 105 Duckadam sprintează nervos spre Iordănescu pentru a-l atenționa să îi respecte indicațiile de așezare a zidului la o lovitură liberă de la 25 de metri a Barcelonei. Faza este finalizată ușor, cu o respingere din careu. Imediat, centralul fluieră finalul primei reprize de prelungiri și cere schimbarea terenurilor de joc. Urmează partea a doua.

Minutul 98 Steaua ține jocul departe de poarta lui Duckadam, jocul spaniolilor devine din ce în ce mai dur. Iordănescu, Lăcătuș și Majearu sunt cei mai faultați fotbaliști ai ultimelor minute. 

Steaua a aliniat o echipă mult mai tânără decât cea a campioanei Spaniei. Teoharie Coca Cosma anunță faptul că media de vârstă a fotbaliștilor campioanei României este de 25 de ani și 9 luni, în timp ce media de vârstă a fotbaliștilor Barcelonei este de 28 de ani și 8 luni.

Minutul 93 Spaniolii cer penalty în startul primei reprize de prelungiri. Archibald cade în careu într-un duel pentru balon cu Boloni, însă nu se acordă nimic. Reluările arată cât se poate de clar că scoțianul s-a agățat de fotbalistul român.


Carmen Stănescu, una dintre cele mai mari actrițe din România, a apreciat performanța europeană a Stelei din sezonul 1985/86: „Steaua a devenit o echipă omogenă, matură, greu de învins, iar jocul practicat de ea este o adevărată desfătare a ochiului. Este un frumos spectacol, care încântă privirea„. 


Minutul 90+2 Se fluieră finalul timpului regulamentar de joc! Se intră în prelungiri. „Cele două echipe au etalat toate potențele de care dispun. Atât cele fizice, cât și cele tehnice și tactice. Vrem să spunem că Steaua a etalat un joc foarte frumos„, apreciază comentatorul meciului.


Minutul 84 Prima schimbare la Barcelona. Terry Venables îl introduce pe Jose Moratalla în locul lui Bernd Schuster. Internaționalul vest-german iese agale de pe teren, semn că Barcelona este mulțumită cu rezultatul și caută intrarea în prelungiri. Vizibil enervat de către decizia tehnicianului englez, fotbalistul a luat o decizie incredibilă și a plecat la hotel cu un taxi. Finalul partidei a fost trăit de către neamț în camera de hotel, iar acesta a povestit amuzat: „Am văzut penalty-urile la hotel. Am vrut să câștige Barcelona deoarece muncisem doi ani pentru asta. Dar în ceea ce îl privește pe Terry, eram fericit că echipa a pierdut

Minutul 80 Archibald reia cu capul din șase metri, nemarcat, puțin peste poarta lui Duckadam. „Barca, Barca” se aude din ce în ce mai tare, iar spectatorii din spatele porții Stelei aruncă cu obiecte în teren.

Minutul 77 Șut al lui Boloni de la 30 de metri respins în corner cu dificultate de portarul Barcelonei. Publicul simte dominarea Stelei, iar jucătorii spaniolilor se îndeamnă reciproc la calm.


Dan Condurache, unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat România, a vorbit despre dragostea pe care o poartă clubului din Ghencea: „Iubesc Steaua de pe vremea când eram elev la școala generală, când ”băteam” și eu mingea, în curtea școlii, pe stradă, pe unde apucam. Dragostea pentru Steaua a venit așa, din senin, ca un trăsnet care te pocnește când nici nu te-aștepți. Voi urma această echipă peste tot, am să alerg în ritmul ei, fie la deal, fie la vale, iar dacă vreodată o vor atinge ”seismele” îi voi pansa rănile cu aceeași dragoste de copil, cu același respect ca pentru întâia și ultima iubire… Le țin pumnii și am să răgușesc strigând ”Haide, Steaua!” „. 


Minutul 72 Pițurcă irosește o șansă uriașă. Scăpat singur în careul Barcelonei, atacantul amână intercepția, nu atacă balonul, și este deposedat de fundașii spaniolilor.

Momente bune ale Stelei, echipă care domină jocul. Intrarea lui Anghel Iordănescu i-a descătușat pe fotbaliștii români, iar Barcelona se apără compact, pe două linii, la 25 de metri de propria poartă

Minutul 71O primă schimbare, o mare surpriză„, anunță comentatorul Teoharie Coca Cosma. În locul lui Lucian Bălan intră Anghel Iordănescu, antrenorul secund al Stelei. „Intrarea lui nea Puiu ne-a dat mult curaj. Când l-am văzut cu câtă ușurință dribla, am simțit că ne cresc aripi”, mărturisește Gabi Balint pentru ProSport.

Minutul 67 Ocazie uriașă și pentru Barcelona. Pedraza reia puțin pe lângă poarta lui Duckadam cu un șut din marginea careului. Publicul simte momentul bun al Barcelonei și intensifică scandările. Anghel Iordănescu iese la încălzire, fapt surprins de camerele TV.

În primele 20 de minute din repriza a doua a fost practicat un fotbal foarte frumos, în mare viteză, cu faze periculoase la ambele porți. Steaua a avut două situații excelente de a înscrie, prin Majearu și Boloni„, apreciază Teoharie Coca Cosma.

Minutul 62 O nouă ocazie mare pentru Steaua, Boloni a șutat de la 20 de metri peste poartă după o combinație rapidă cu Pițurcă. Barcelona are posesia, însă ocaziile lipsesc de la poarta lui Duckadam.

Minutul 58 Din tribune se aude „Steaua, Steaua!”, scandare rapid acoperită de huiduielile celor peste 50.000 de spectatori. De câteva minute a fost pierdută legătura cu Teoharie Coca Cosma, pe transmisie se aude doar zgomotul de fond.

Minutul 54 Șut excelent al lui Majearu de la 25 de metri care trece puțin peste poarta spaniolilor. Este prima ocazie clară de gol a Stelei în cea de-a doua repriză.


Soții Virginia Mirea și Florin Dobrovici, actori la Teatru de Comedie și Teatrul Giulești: „Ținem cu Steaua pentru că dintre toate echipele noastre practică cel mai frumos, cel mai spectaculos fotbal„.  

Minutul 46 Barcelona începe în forță partea a doua, Carrasco ratează de puțin intercepția balonului în fața lui Duckadam. Steaua începe printr-un pressing avansat și insistent. „În prima repriză nu s-a riscat nimic și este normal așa, e finala Cupei Campionilor Europeni„, spune comentatorul.


Leopoldina Bălănuță, o altă actriță de mare succes, a fost una dintre suporterele care a susținut Steaua în drumul spre Sevilla: „Simpatizez foarte mult cu echipa Steaua și sunt, astfel, nelipsită de la ”meciurile tari” pe care steliștii le susțin pe teren propriu. Îndrăgesc această echipă de pe vremea când juca sub numele de C.C.A. și când sub culorile clubului activau nume sonore ca: Apolzan, frații Zavoda, Voinescu, Ienei și mai ales Constantin ”profesorul”, cum i se spunea astăzi și pe care eu l-am admirat foarte mult. Steaua este o echipă egală cu ea însăși și cred în șansa ei, iar publicul spectator trebuie să fie tot timpul alături de ea„. 


Minutul 45 Michel Vautrot fluieră finalul primei reprize. „Apărarea a prestat un marcaj exact la ambele vârfuri, la mijloc s-a muncit foarte mult, Pițurcă și Lăcătuș s-au bătut, au căutat spații libere pentru a prelua balonul. Să sperăm că o vor face cu mai mult spor în a doua repriză„, sumarizează comentatorul Teoharie Coca Cosma.

Duckadam nu a făcut până acum nicio repunere din colțul careului de șase metri. De fiecare dată procedeul este executat de Ștefan Iovan.

Minutul 36 Bărbulescu salvează incredibil! Archibald centrează în fața porții, mingea îl depășește pe Duckadam, însă Marcos nu apucă să reia în poartă pentru că Bărbulescu are o intervenție la sacrificiu.

Minutul 35 Pițurcă ia o acțiune pe cont propriu, la 30 de metri central, pasează la întâlnire pentru Lăcătuș, însă șeptarul Stelei plecat din banda dreaptă este semnalizat în ofsaid. „Nu a fost nimic, absolut nimic n-a fost, poate vom revedea această fază„, apreciază comentatorul. Din păcate, reluarea nu este relevantă.

„A fost presiune mare, aveam emoții mari. Țin minte că am avut câteva acțiuni mai reușite. Meciul a fost plictisitor, n-aș mai rezista în fața televizorului să-l văd de la cap la coadă”, spune Balint, în prezent, pentru ProSport

Minutul 31 Boloni primește și el cartonaș galben pentru un fault foarte dur făcut în jumătatea de teren a Barcelonei. Teoharie Coca Cosma apreciază că nu a fost cazul pentru un avertisment.

Minutul 29 Schuster reia cu capul din 6 metri, nemarcat, peste bara transversală a porții lui Helmut Duckadam. Este cea mai mare ocazie a celor de la FC Barcelona până în prezent.

Steaua domină teritorial de aproximativ 5 minute, jocul se desfășoară în jumătatea Barcelonei de teren, însă lipsește ultima pasă. Jocul este foarte fragmentat, de faulturi sau de repuneri din aut

Minutul 25 Lăcătuș primește cartonaș galben după o intrare dură asupra portarului lui Urruticoechea. Spiritele sunt încinse, arbitrul îi cheamă pe cei doi căpitani, Iovan și Alesanco, la discuție pentru a calma jocul.

Minutul 19 Iovan iese din apărare spectaculos, cu mingea la picior, driblează mai mulți jucători ai Barcelonei și șutează de la distanță, pe lângă poarta lui Urruticoechea. „Putea intra în combinație cu Lăcătuș sau cu Pițurcă, dar a preferat șutul de la distanță„, spune Teoharie Coca Cosma.

Minutul 14 Avem parte de prima reluare a partidei: un fault al lui Boloni asupra lui Marcos

Minutul 12 Belodedici salvează Steaua și blochează prin alunecare șutul lui Marcos din 8 metri. Meciul este dominat de Barcelona, echipa care încearcă să desfacă prin pase organizarea defensivă a Stelei. Campioana României iese din apărare în special prin mingi lungi, pe Pițurcă.

Minutul 9 Marcos aduce prima ocazie importantă pentru FC Barcelona cu un șut peste poartă din afara careului. „Spectacol fotbalistic foarte frumos„, apreciază Teoharie Coca Cosma.

Minutul 4 Bumbescu protejează o minge și îl aruncă pe Carrasco în reclamele de pe margine. Suporterii se manifestă zgomotos, Barcelona are lovitură liberă de pe linia de corner, la marginea careului. Bumbescu respinge cu capul centrarea venită în careul lui Duckadam.

Minutul 3 Balint este faultat tare, la mijlocul terenului, de Migueli. „Sperăm ca Balint să nu se resimtă„, spune comentatorul. Arbitrul Vautrot acordă fault pentru Steaua.

Minutul 1 Startul aparține Barcelonei. Echipele se studiază încă, spaniolii pasează lateral foarte mult, Steaua pare bine organizată defensiv.


UPDATE 20:13 „Bună seara, stimați telespectatori! Iată, ora marii finale a sosit. Fotbalul românesc, prin campioana țării, Steaua București, se află în fața unui eveniment unic. Steaua pornește astăzi să cucerească Europa. Din cele 31 de formații care au luat startul toamna trecută în această lungă și dificilă cursă care este Cupa Campionilor Europeni au rămas doar două: cele mai bune echipe de club de pe continent, finalistele de astăzi: Steaua București și FC Barcelona care vor da aici ultima bătălie pentru cucerirea prețiosului trofeu„, este introducerea făcută de comentatorul Teoharie Coca Cosma. 


UPDATE 20:08 Steaua iese în capătul tunelului care o duce spre arenă. Primul e Iordănescu, antrenorul secund trecut azi pe foaie, ca rezervă. Ultimul e Ienei. Se uită în tribune la grupul de suporteri români care scandează: „Steaua, Steaua” și „România, România”. Tehnicianul zâmbește.

 


UPDATE 19:52 Barcelona intră în vestiar, ultimul e Archibald. Steaua mai stă trei minute la încălzire. Ultimul rămâne Boloni, care îi mai trage două penalty-uri lui Stângaciu.


UPDATE 19:48 Comandantul clubului Steaua, colonelul Nicolae Gavrilă, este anunțat de soția sa, aflată în tribune, că în programul de meci numele echipei este „Steaua de Budapest”. „Am simțit că îmi fuge pământul de sub picioare. Eram disperat numai la gândul că se va afla în țară și va ieși tâmbălău„, a povestit Gavrilă în cartea SuperSteaua. Comandantul clubului a făcut presiuni pe lângă organizatori pentru ca, pe stadion, crainicul să anunțe din 10 în 10 minute că Barcelona joacă împotriva echipei „Steaua de Bucarest”. 


UPDATE 19:40 Ilie Bărbulescu iese primul la încălzire. Stadionul e un vulcan, petarde, torțe, un adevărat infern. La câteva secunde, apare și Carrasco în fruntea jucătorilor catalani. Avem echipele de start: 

Steaua: Duckadam (4-4-2) – Iovan (c), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan, Bölöni, Majearu, Lăcătuș – Balint, Pițurcă. 

Rezerve: Stîngaciu – Weissenbacher, Pistol, Petcu, Radu II. 

Antrenor: Emeric Ienei. 

Barcelona (4-4-2): Urruticoechea – Gerardo, Blanquetti, Alexanco, Alberto – Victor, Schuster, Marcos, Pedraza – Archibald, Hidalgo. 

Antrenor: Terry Venables. 

Arbitri: Michel Vautrot – Alain Delmer, M. Girard (toți din Franța)


UPDATE 19:25 Arena din Sevilla e plină ochi. Aproape 70.000 de spectatori. Stadionul a găzduit în 1982 semifinala dintre Germania de Vest și Franța (scor 3-3, dar nemții au câștigat apoi la loviturile de departajare 5-4)


UPDATE 19:15 Ziariștii veniți în România sunt uimiți de condițiile de la masa presei de pe stadionul „Ramon Sanchez-Pizjuan”. Sunt instalate tonomate cu sucuri Coca-Cola, Sprite și Fanta


UPDATE 19:00 Se ajunge la stadion. Afară, mii de oameni fără bilete strigă „Barcelona, Barcelona„. Lăcătuș spune când coboară din autocar: „Am promis că dau gol astăzi. Să nu uitați acest lucru.


UPDATE 18:40 Autocarul Stelei pleacă de la hotelul Macarena spre stadion. Stoica le spune ziariștilor: „1-0 vom avea noi la pauză„. Bărbulescu țipă în italiană: „Forzza Ragazzi„. Belodedici e pe rândul doi, în față, în spatele antrenorului Ienei. Tehnicianul e destins, în dreapta lui stă Puiu Iordănescu, ușor neliniștit. Pe rândul din stânga, Duckadam e meditativ. Lăcătuș privește grav pe geam. Pițurcă parcă ar cânta la pian cu degetele pe genunchiul drept. În spatele autocarului, pe ultimul rând, Iovan pare ușor nervos. Un grup de suporteri arată din stradă 2-0 pentru Barcelona. Bumbescu sare și le răspunde: „Să credeți voi că luăm noi azi gol„. 


UPDATE 18:25 Componenții Stelei par numai inimă și mușchi. Mulți dintre ei au fizic de decatloniști, dar lotul cuprinde și fotbaliști mai firavi. Pentru o pregătire fizică fără cusur lucrează profesorul Florentin Marinescu, dar și omul care le „mângâie” mușchii, Dumitru Neagu. 

Fac zilnic masaj la 7-8 jucători, pentru fiecare fiindu-mi necesare 20 de minute. Înaintea unui meci, primii 11, titularii, trec pe la mine. Apoi urmează rezervele, în așa fel încât să mă pot încadra în cele 40 de minute dedicate acestei încălziri„, mărturisea Neagu, pentru revista Steaua, înaintea finalei din 1986. 

Născut în 1947, anul în care s-a semnat actul de înființare al Clubului Sportiv al Armatei, maseurul Stelei s-a stins din viață luna trecută, după o suferință cauzată de o ciroză hepatică. Neagu a lucrat la Steaua timp de 44 de ani. Fotbaliștii din diferite generații îl alintau cu apelativul „Ursul blând”.


Mitică Neagu, în centru, între Bumbescu și Iordănescu, a fost unul dintre cei mai apreciați angajați din staff-ul medicat pe care i-a avut clubul de fotbal Steaua

CLICK AICI PENTRU A CITI PRIMA PARTE A LIVE BLOGULUI

Material realizat de Mădălin Răducu, Ovidiu Dumitrescu, Cătălin Rusu, Florin Marian, Cristian Scutariu, Cristian Voinea, Andru Nenciu și Costin Ștucan

 

Costin Ștucan / Redactor
Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători.
Comuna de lângă Timişoara care vrea să concureze cu Viena: 2 milioane de beculeţe luminează localitatea de sărbători. "Este ca…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al…
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×