Sistemul competițional a dat naștere la multe controverse în acest sezon, înainte de play-off, dar și în timpul acestei faze. Criticată din toate părțile, Federația Română de Handbal pare decisă să vină cu schimbări importante din 2014-2015 în privința modului de desfășurare al Ligii Naționale. Cu mai puține idei inovatoare, ci mai degrabă cu modificări adaptate la ce se joacă în mai multe campionate puternice. Oficialii FRH au gândit deja noul sistem competițional, dar nu au luat nicio hotărâre, așteptând pentru moment feedback-ul cluburilor. Un singur lucru pare clar în acest moment, faptul că și din sezonul 2014-2015 se va juca cu play-off și play-out. Iar Alexandru Dedu, președintele ales în martie 2014, a anunțat că viitorul sistem va rămâne bătut în cuie pentru următoarele patru sezoane.
Din toamnă, cu 14 echipe
Din toamnă, handbalul românesc trece la un campionat cu 14 echipe, atât la feminin, cât și la masculin. La cum arată propunerea prezentată grupărilor în momentul de față, FRH va renunța în faza play-off-ului la jocurile disputate în grupă, ci va merge doar pe meciuri eliminatorii, după sistemul „cel mai bun din trei meciuri” sau „cel mai bun din cinci meciuri”, așa cum se dorește să fie marea finală.
În Europa, la feminin, doar în Spania se regăsește același număr de echipe, în rest peste tot se joacă cu maximum 12 formații. În schimb, la masculin, în Germania și Spania la start sunt mai mult de 14 grupări, adică 18, respectiv 16
În play-off ar urma să intre primele opt formații clasate la sfârșitul sezonului regulat, astfel că „formula magică” pentru Liga Națională ar veni din… Rusia! În sezonul 2013-2014, în „Superleague” (masculin) au accces primele opt formații, care apoi au jucat după sistemul „cel mai bun din trei meciuri” până în finală. Diferența între cele două sectoare în Rusia a fost că la feminin s-a mers pe ideea „cel mai bun din cinci meciuri” încă din sferturi. În Ungaria (feminin) se dispută campionatul după același sistem, doar că în play-off acced primele patru formații. La masculin, în play-off intră primele șase echipe, iar locurile 1-2 au „bye” în primul tur.
Propunerea FRH pentru play-off-ul Ligii Naționale 2014-2015
O altă modificare pe care FRH intenționează să o ia în privința meciurilor din play-off este ca toate jocurile să se termine cu o învingătoare. În actualul sezon, o formație s-a putut califica în turneele finale și fără să fi obținut două victorii. Dunărea Brăila a prins Final 3 la feminin cu o victorie și un egal în fața echipei HCM Roman. Anul viitor, în play-off, câștigătoarea unui duel va fi echipa care va obține două victorii (n.r. trei victorii în finala mare). În caz de egalitate după 60 de minute se vor executa aruncări de la 7 metri.
37 de meciuri ar putea disputa o echipă în România în Liga Națională în cazul în care va fi nevoită să dispute jocuri decisive în toate rundele play-off-ului
Și modul de desfășurare al play-out-ului va suferi schimbări majore. În acest caz nu se vor mai juca meciuri eliminatorii, ci se va activa sistemul „fiecare cu fiecare”, tur-retur. Echipele clasate pe locurile 9-14 vor intra în competiție cu punctele acumulate în jocurile directe în timpul sezonului regulat.
Propunerea FRH pentru play-out-ul Ligii Naționale 2014-2015
Tot la capitolul sistem, Federația Română de Handbal intenționează să organizeze și un Turneu de Promovare, în dorința de a acorda o mai mare importanță și ligii secunde. Astfel, echipele clasate pe locurile 2-3 din cele două serii ale Diviziei A ar urma să participe la un turneu de promovare alături de formațiile care au terminat sezonul pe locurile 11-12 în Liga Națională. Cele șase grupări să fie împărțite în două serii, iar câștigătoarele să evolueze în viitoarea ediție a Ligii Naționale.
38 de meciuri ar uma să joace o formație clasată pe locul 11 sau 12 în Liga Națională
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER