Lucia Mihalache (47 de ani) participă în aceste zile la a doua etapă de Cupă Mondială de tir sportiv, proba de talere. Competiția se desfășoară în Kazakhstan, la clubul sportiv Asanov, situat la 30 de kilometri de orașul Almaty.
Sportiva legitimată la CSM Arad țintește a treia participare la Jocurile Olimpice, după ce la Londra a ratat finala de șase și, deși calificările pentru Rio încep la Campionatele Mondiale din septembrie, își construiește deja strategia pentru acest obiectiv major. „Concursul din Kazakhstan este ca o etapă de pregătire în compania celor mai buni sportivi din lume”, a precizat, pentru ProSport, președintele Federației Române de Tir Sportiv, Sorin Babii. „Obiectivele vin însă doar la Campionatele Mondiale, când încep calificările pentru Rio”, a mai spus campionul olimpic în proba de pistol din 1988, de la Seul.
Locul 10 este cea mai bună performanță a Luciei Mihalache la Jocurile Olimpice, obținută în Beijing
Cupa Mondială la talere reunește patru etape: în Statele Unite (n.r. s-a disputat în aprilie); în mai, în Kazakhstan; în iunie, în Germania și în iulie, în China. La prima etapă de Cupă Mondială, disputată la Tucson, în America, Lucia Mihalache a terminat concursul a 22-a, cu un total de 66 de puncte, în ciuda unei prime trageri bune, cu o singură ratare. De atunci, talerista a mai luat startul în trei concursuri: două turnee internaționale în Ungaria, terminate ambele pe podium, cu o victorie și un loc doi, și în Grand Prix-ul de la Beretta, încheiat în afara finalei.
Proba de talere a tirului sportiv presupune trageri succesive, cu pușca de vânătoare, spre ținte în discoidale, cu diametru de 11 centimetri, aflate în mișcare.
În 2013, Lucia Mihalache a fost desemnată a doua sportivă la tir, în România, depășindu-l pe campionul olimpic de la Londra, Aurel Moldoveanu, în clasamentul Federației Române de Tir Sportiv.
Născută la Arad, în orașul în care în 1831 se puneau bazele primei asociații de tir din România, Lucia Mihalache a fost decana de vârstă a delegației olimpice de la Londra, din 2012. La Rio, ea are toate șansele să îl egaleze pe Ioan Toman, care în Beijing, în 2008, participa în concursul de tir la 49 de ani. Recordul absolut pentru un sportiv român este însă departe: cel mai vârstnic olimpic a fost canotorul Ladislau Lovrenski, care, în 1988 la Seul, concura la 56 de ani.
Articol scris de CEZARA PARASCHIV
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER