Antrenorul coordonator a susținut pentru ProSport că nu a fost prioritar ca România să-și învingă rivala la Europenele de gimnastică de la Sofia, ci mai important este ca fetele să câștige acest duel la Jocurile Olimpice de peste doi ani.
Gimnastica românească a reușit să mențină ștacheta sus la Campionatele Europene de la Sofia, în ciuda faptului că numărul „legitimatelor” a scăzut continuu în ultimii ani, iar în momentul de față dacă mai sunt 120 de sportive. România a reușit să-și învingă rivala istorică, Rusia, în concursul pe echipe, obținând alte trei medalii prin Larisa Iordache în finalele pe aparate. Și la junioare, reprezentantele țării noastre au urcat pe podium în cinci din cele șase finale, semn că antrenorii coordonatori Mariana Bitang și Octavian Bellu au totuși resurse pentru a clădi o nouă echipă pentru viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice de la Rio 2016.
9 medalii a obținut România la CE de gimanstică de la Sofia, patru la senioare și 5 la junioare
În raport cu ce a fost acum patru ani, tot la jumătatea ciclului olimpic, România a ieșit pe plus după ce a tras linie. La Birmingham, în 2010, gimnastele tricolore au terminat pe locul 3 în concursul pe echipe, la o distanță apreciabilă de Rusia și Marea Britanie, adversarele cu care s-a bătut pentru medalii și la ediția din acest an. Pe lângă rezultatele diferite între cele două ediții, un alt aspect care trebuie remarcat este faptul că, în 2010, România nu avea încă o echipă închegată, călca pe niște nisipuri mișcătoare, încă își căuta o formulă pentru a ataca Jocurile Olimpice de la Londra. Ulterior, a fost nevoie de revenirile Sandrei Izbașa și Cătălina Ponor în activitate sau promovarea Larisei Iordache la senioare pentru ca echipa să urce pe podiumul olimpic în 2012. Acum, la Sofia, reprezentativa feminină de gimnastică a arătat că are deja o bază solidă pentru Jocurile Olimpice de Rio, cu un nou lider, Larisa Iordache, care poate trage echipa după ea, cu Diana Bulimar care a câștigat în experiență și poate ajuta mult într-un concurs pe echipe și cu alte trei sportive promițătoare, precum Andreea Munteanu, Ștefania Stănilă sau Silvia Zarzu. Chiar dacă a ratat în calificări accederea în finala pe aparate la bârnă, Munteanu poate obține rezultate de vârf pe viitor.
Larisa Iordache a prins toate finalele la Sofia, iar în patru a urcat pe podium. Gimnasta de 18 ani a obținut și cel mai bun total într-un clasament neoficial la individual compus
„Am avut o participare rezonabilă la Sofia, iar faptul că am obținut titlul pe echipe este un lucru îmbucurător. Suntem într-o perioadă în care reclădim echipa, dar mai avem foarte mult de muncă”, a comentat pentru ProSport, Mariana Bitang. Antrenorul coordonator a apreciat faptul că elevele sale au reușit să învingă din nou Rusia, așa cum au făcut-o și în urmă cu doi ani la Bruxelles, însă acest lucru nu a fost un obiectiv în sine. „Nu ne-am gândit neapărat la medalie, nu le-am cerut fetelor să ia un tip de medalie, ci ne-a interesat doar să prezinte exercițiile pentru care s-au pregătit, să fie cât mai aproape de potențialul lor. La Bruxelles am învins Rusia, dar la Jocurile Olimpice de la Londra au fost în fața noastră. Mi-aș fi dorit să fie invers. Aș vrea să învingem Rusia la Jocurile Olimpice de la Rio, dar acest lucru depinde de foarte multe lucruri: să gestionăm cât mai lucid momentele importante, depinzi de trăirile fetelor, de sentimentele, de zile. Poți să ai un exercițiu foarte bun, dar în ziua concursului să ratezi”, a mai spus Mariana Bitang. Chiar dacă aria de selecție este foarte mică, antrenorii au parcă mai multe variante de a alcătui echipa pentru JO de la Rio, cel puțin în teorie. Până în 2016, la senioare vor mai face pasul Laura Jucă, Andreea Iridon și Andra Stoica.
De urmărit, Andra Stoica, în ciuda faptului că nu a prins finalele de la sol și bârnă de la Sofia
După Europenele de la Sofia au fost însă și unele neîmpliniri, cauzate în primul rând de emoții. Andreea Munteanu (senioare) și Andra Stoica (junioare) au ratat în calificările la aparatele unde teoretic aveau șanse mari să câștige medalii. „La prima participare într-o competiție importantă, fetele au fost probabil compleșite de emoții. Mi-aș fi dorit, spre exemplu, să o văd în finalele de la sol și bârnă pe Andra Stoica. Ea are o bârnă completă, iar în antrenamentul pe podium a fost remarcată. Lipsa de experiență și-a spus însă cuvântul. Vom încerca și pe această parte să rezolvăm oarecum problemele, să le ducem pe fete la cât mai multe concursuri pentru a căpăta experiență competițională. Din păcate, această criză financiară care a lovit pe toată lumea a redus și numărul de concursuri”, a concluzionat Mariana Bitang.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER