Laurențiu Reghecampf s-a înțeles cu Al Hilal, cel mai iubit club din Arabia Saudită. Potrivit presei arabe, bugetul echipei este de 40 de milioane de euro, iar pretențiile șefilor sunt uriașe: aceștia nu s-au sfiit să-l concedieze pe Sami Al Jaber, fostă glorie a echipei, după ce Al Hilal a pierdut titlul și Cupa în fața marii rivale în sezonul recent încheiat
13 titluri de campioană, 2 Ligi ale Campionilor Asiei, 6 Cupe ale Regelui, 6 Cupe ale Prințului, 8 Cupe ale Federației, 2 Cupe ale Cupelor Asiei și 2 Supercupe ale Asiei. Palmaresul impresionat aparține noii echipe a lui Laurențiu Reghecampf, Al Hilal, cea mai titrată din campionatul Arabiei Saudite și una dintre cele mai cunoscute din fotbalul asiatic. Motivul? Încă din 1957, de la înființare, clubul din Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost susținut puternic de membrii familiei regale care conduce statul arab. Din acest motiv, noua echipă a lui Reghecampf este și cea mai iubită din Arabia Saudită, fiind formația cu cea mai mare medie de spectatori din acest sezon. Însă palmaresul îi obligă pe conducătorii clubului să adopte o atitudine extrem de dură și competitivă față de antrenor și jucători, având în vedere bugetul mare pe care Al Hilal îl are în fiecare sezon, cotat de presa arabă undeva la 40 de milioane de euro. Bugetul este asigurat de către proprietarul clubului, Autoritatea pentru Tineret și Sport din Arabia Saudită, condusă de familia care guvernează statul arab.
Deși era iubit de fani și de jucători, Sami Al Jaber a fost concediat fără urmă de remușcare de șefii clubului
Al Jaber, dat afară pentru că a pierdut titlul și Cupa în fața marii rivale
Presiunea pusă însă pe tehnicienii care conduc echipa din Riad este uriașă. În ultimii 10 ani, clubul saudit a schimbat 19 antrenori, din cauza lipsei performanțelor. Iar conducătorii nu au arătat compasiune nici pentru una dintre cele mai mari legende ale clubului, Sami Al Jaber, antrenorul care a fost demis luni, după un sezon în care Al Hilal a dezamăgit, nereușind să câștige vreun trofeu. Al Jaber a jucat timp de 20 de ani la clubul din Riad, reușind să cucerească 25 de trofee între 1988 și 2008. Imediat după retragerea din cariera de jucător, fostul internațional saudit, care a jucat la 4 Cupe Mondiale și a marcat la trei dintre aceste turnee finale, a devenit antrenor secund, fiind promovat ca principal în iunie 2013. Decizia a fost una controversată, din cauza faptului că Al Jaber nu avea experiență ca manager, dar conducerea clubului a făcut o concesie, având în vedere popularitatea incredibilă a fostului atacant printre fanii clubului.
5 jucători străini are voie să aibă în lot fiecare echipă din campionatul arab, însă unul trebuie să fie de naționalitate asiatică
Însă sezonul nu a urmat cursul dorit de șefii clubului arab. Locul secund în campionat, la doar două puncte de campioana Al Nassr, și înfrângerea din finala Cupei, tot în fața lui Al Nassr, i-au înfuriat serios pe conducătorii clubului. Deși președintele Abdulrahman bin Musa’ad, unul dintre oamenii care completează bugetul clubului, a încercat să îi salveze poziția lui Al Jaber, patronii nu au fost de acord, deși argumentul lui bin Musa”ad, calificarea în sferturile de finală ale Ligii Campionilor Asiei, a fost unul valid. Astfel că Al Jaber, în ciuda statutului său de idol printre fani, care au lansat o campanie de susținere pe Twitter, în care chiar l-au amenințat pe Reghecampf, a fost demis. Deși cifrele fostului internațional arab, aflat la prima experiență ca antrenor, erau bune, șefii clubului au considerat eșecul în fața marei rivale o rușine prea mare pentru ca Al Jaber să nu fie dat afară.
Obișnuit cu coregrafiile Stelei, Reghecampf nu va fi prea mirat de cele realizate de suporterii lui Al Hilal
Al Sadd, Al Ittihad sau Al Ain, în drumul către finala Ligii Campionilor Asiei
Ce îl așteaptă însă pe Reghecampf? Unul dintre cele mai bune loturi din prima ligă a statului arab, cu 17 internaționali saudiți convocați la națională de selecționerul Juan Ramon Lopez Caro în ultimul an, dintre care însă doar 3 la ultima acțiune a reprezentativei, amicalul pierdut sâmbata trecută cu Moldova, scor 0-4. Plus doi jucători brazilieni, Thiago Neves și Digao, un internațional ecuadorian, Segundo Castillo, și un internațional sud-coreean, Kwak Tae Hwi, ultimii doi urmând să fie prezenți la Mondialul din Brazilia. Dar și îndeplinirea unui obiectiv extrem de dificil. Cu Al Jaber pe bancă, Al Hilal s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor Asiei, care vor avea loc pe 19 și 26 august. Posibili adversari? Saudiții de la Al Ittihad, qatarezii de la Al Sadd sau fosta echipă a lui Cosmin Olăroiu, Al Ain.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER