Înainte să ajungă în Hall of Fame, Octavian Bellu a învățat cum e să fii jos de tot. Își amintește că, în copilărie, cădea, se julea, se dădea cu puțin pământ și se ridica. În viață, a plecat la drum tot de la firul ierbii. A avut și două servicii, s-a trezit ani la rând la ora 4:00 ca să ajungă la liceul agricol din Valea Călugărească, a învățat să meargă cu tractorul, și-a luat permis („tractorist agricol, nu rutier!”).
Să cazi, să te ridici
În meseria de dascăl, a plecat de la subsol. Negocia cu meșterii de la atelier să-i facă porți de handbal pentru copii la educație fizică. Umplea conserve cu nisip, ca să-și poată ține orele și să învețe elevii cum vine treaba cu aruncarea greutății la atletism. Apoi se ducea să priceapă cum se face vinul („trebuia să supraveghem copiii să nu cadă în teascurile mari, numai dacă băgai capul puțin, din cauza mirosului puternic, puteai să cazi”), cum se copilesc plantele, cum se îngrijesc butașii.
Așa erau vremurile. N-aveai încotro. De voie, de nevoie, a fost și profesor de biologie, și de istorie, că așa era la țară, nu erau cadre didactice suficiente. A ascultat și Rolling Stones, și Uriah Heep, și Janis Joplin, a dat și spectacole de gimnastică prin comune, să-și completeze veniturile de student, iar sătenii îi dădeau porumb și pepeni.
La Deva a ajuns după ce gimnastica românească se julise rău. Bela Karoly fugise din țară și nimeni nu-și imagina, în 1981, că mai exista „va urma”. „Faci și tu ce poți”, i-au spus când a plecat acolo. Și a făcut. 23 de medalii olimpice. Hall of Fame. Peste 300 de medalii la Olimpiade, Mondiale și Europene. Desemnat oficial, de World Record Academy, cel mai de succes antrenor din istoria sportului.
Lupii, bătrâni și tineri, din PSD
Merituosul fost rugbyst Alin Petrache nu a căzut niciodată. Nu l-a lăsat tăticul, domnul Adrian Petrache, cel despre care Traian Băsescu spunea în 2005 că, alături de Alexandru Bittner, conducea din umbră „mafia personală a lui Adrian Năstase”. Colega Mirela Neag, de la „Gazeta sporturilor”, a relatat ieri cum și-a început cariera în administrație Petrache junior, în 2001. Cu un telefon dat secretarului de stat de la Ministerul Tineretului și Sporturilor de către Petrache-tatăl, cel care s-a arătat iritat de ideea că fiul său ar putea să intre în sistem pe alt post decât cel de director. A fost nevoie ca Însuși Adrian Năstase să dea atunci Hotărâre de Guvern, ca birocrația să fie învinsă, iar copilul să primească un loc potrivit cu calitățile sale. Așa erau vremurile, nu se putea suplimenta schema de directori la Complexul „Lia Manoliu” chiar de oricine…
Dar asta a fost atunci, demult. Alin n-a avut nevoie decât de acest mic impuls inițial. S-a înscris în PSD, sedus de „ideologia puternică”. A făcut un master la Colegiul Național de Apărare. Este atât de bun, încât instituțiile statului nu l-au mai lăsat să le părăsească, odată ce-au pus mâna pe el. A ieșit președinte al federației de rugby. Meritele deosebite l-au impus și în partid, care l-a numit, mai întâi, subsecretar de stat al urmașei MTS, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. Aceeași pricepere deja confirmată l-a propulsat în Parlament, unde în 2012 „s-a ales” deputat pe listele PSD.
Înapoi, la Bellu și Lipă
Alin Petrache a fost ales joi președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. A primit 143 de voturi, scor zdrobitor comparativ cu contracandidații săi, Octavian Bellu, 33 de voturi, și Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare din istoria olimpiadelor, 21 de voturi.
Prea multe n-ar mai fi de spus. Acum, că a mai făcut un pas înainte în carieră, Alin Petrache, prietenul premierului Victor Ponta, vorbește despre medaliile pe care le va obține România peste doi ani, la Olimpiada de la Rio. Aici, însă, să vezi bizarerie!, partidul nu-l mai poate ajuta. Ca să nu cadă, el și tot sportul românesc, va fi nevoie de ajutorul celor care știu cu ce se mănâncă performanța. Adică înapoi, la Bellu, magistrul celei mai productive fabrici de campioane din lume, și Lipă, managerul celei mai importante grupări sportive din țară…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER