ProSport vă oferă o analiză completă a Grupei C, una care adună la start naționale de pe patru continente: Asia (Japonia), Europa (Grecia), Africa (Coasta de Fildeș) și America de Sud (Columbia). Este una dintre grupele cele mai echilibrate de la Campionatul Mondial.
COLUMBIA
Probabil echipa favorită a grupei C, deși nu va conta pe prezența celui mai bun fotbalist al ei, Radamel Falcao (accidentat), Columbia este una dintre cele mai interesante echipe de la acest turneu final. În 1990, columbienii treceau pentru prima și singura dată de faza grupelor la Campionatul Mondial, pentru ca patru ani mai târziu să dezamăgească profund, în ciuda predicțiilor specialiștilor care vedeau în generația lui Valderrama și Asprilla una de top a fotbalului mondial. Ocupanta locului doi în preliminariile sud-americane, la două puncte în spatele Argentinei, Columbia și-a pierdut mult din forța ofensivă după accidentarea lui Falcao, dar va conta pe un compartiment ofensiv senzațional, format din Bacca, Jackson Martinez sau Teofilo Gutierrez. Selecționerul Columbiei este Jose Pekerman, cel care a făcut a făcut Argentina de trei ori campioană mondială la juniori. Un amănunt interesant este că rezerva de portar a Columbiei, Faryd Mondragon, va fi cel mai în vârstă jucător de la Campionatul Mondial, împlinind 42 de ani. Mondragon a evoluat și la turneele finale din 1994 și 1998.
2932 de kilometri vor parcurge columbienii pentru cele trei meciuri din grupe
GRECIA
Grecia este echipa care a interzis românilor prezența la Cupa Mondială din Brazilia, după ce a trecut cu scorul general de 4-2 de „tricolorii” lui Pițurcă. Campioana europeană din 2004 s-a calificat, astfel, la al treilea turneu final din istorie, dar la niciuna dintre ediții nu a reușit să treacă de faza grupelor. Naționala elenă se bazează pe experiența lui Giorgos Samaras, pe explozia lui Mitroglou și pe forța defensivă a echipei. Însă vedeta grecilor este, de departe, Mitroglou. Atacantul celor de la Fulham a jucat doar 153 de minute în Premier League, din ianuarie, dar a arătat o formă foarte bună la baraj, atunci când a marcat de trei ori contra României. Au înscris doar 12 goluri în preliminarii și au primit 4, fiind o echipă care pune accent pe apărare, nu pe atac. Santos, antrenorul naționalei, folosește ca sistem de joc fie 4-5-1, fie 4-3-3. La fel ca predecesorul său, Otto Rehhagel, Fernando Santos știe însă cum să își așeze jucătorii în teren pentru a maximiza potențialul acestora. Selecționerul portughez își cunoaște foarte bine echipa și a reușit să realizeze și un schimb de generații din mers, aducând rezultate în timp ce a promovat jucători tineri. Indiferent de lotul pe care îl are la dispoziție, Grecia poate îndeplini întotdeauna calitatea de echipă-surpriză.
135 de selecții are Karagounis, cel mai experimentat jucător din naționala Greciei
COASTA DE FILDEȘ
Coasta de Fildeș se bazează, an de an, pe aceeași generație considerată a fi una de excepție, care însă nu reușește să facă performanță la echipa națională. Ghinioniști la tragerile la sorți din trecut, „elefanții” au în Brazilia șansa de a depăși, în sfârșit, faza grupelor. Coasta de Fildeș a fost lider în grupa cu Maroc, Tanzania și Gambia din preliminarii, apoi a eliminat Senegal în play-off. Este ultima șansă la un turneu final atât pentru Didier Drogba (36 de ani), cât și Yaya Toure (31 de ani) să performeze la un Campionat Mondial. Iar dacă Drogba a fost golgheterul lui Galatasaray, Toure pare cel mai în formă jucător al naționalei, după ce a marcat 24 de goluri în acest sezon pentru Manchester City. Un jucător controversat din lotul Coastei de Fildeș este Serey Die. Patru luni nu a jucat fotbal, pentru că a plecat de la echipa din club din Algeria, iar numele său a fost legat de meciuri aranjate, acuzații pe care le-a negat și care au fost considerate a fi nefondate din cauza probelor prea puține. În 2010, când juca la Sion, a venit la antrenamente cu un Porsche nou, deși tocmai primise al cincilea cartonaș roșu în ultimele 14 luni. Doi ani mai târziu, a recidivat: a lovit un copil de mingi de 13 ani, fiind suspendat opt meciuri. La capitolul defensiv, toți ochii sunt pe Kolo Toure, ale cărui gafe din Premier League l-au făcut celebru. Sistemul preferat de selecționerul Sabri Lamouchi este 4-2-3-1, capabil să asigure și disciplina defensivă, dar și o tranziție ofensivă bună.
42 de ani este vârsta pe care o are selecționerul Coastei de Fildeș, Sabri Lamouchi, acesta fiind cel mai tânăr antrenor de la Campionatul Mondial
JAPONIA
Principala adversară a columbienilor în grupa C pare să fie Japonia. Cu probabil cea mai bună generație din istorie și cu un tehnician italian experimentat pe bancă, echipa din Țara Soarelui Răsare se anunță a fi un pretendent serios la calificarea de pe prima poziție din grupă. Japonia s-a calificat de pe locul doi în prima fază a grupelor preliminare din Asia, apoi a obținut primul loc în grupa cu Australia, Iordania, Irak și Oman. Aureolați de titlul de campioni ai Asiei, niponii speră să profite de pe urma unei generații pe care o numesc „extraordinare”. Japonia are nume grele în lotul ei, dar incontestabil numele lui Shinji Kagawa (Manchester United) pare cel mai interesant. Keisuke Honda sau Shinji Okazaki sunt alți doi jucători valoroși ai naționalei lui Zaccheroni. Selecționerul Japoniei, Alberto Zaccheroni (61 de ani), a antrenat echipe importante din Europa, precum Juventus, Inter, Milan, Torino și Lazio. Singura surpriză din lotul Japoniei este Yoshito Okubo, pe care selecționerul nu l-a convocat în niciun meci din preliminarii: „Are experiență, personalitate și un simț aparte pentru gol. Nu l-am chemat până acum pentru că trebuia să îi pregătesc pe jucători pentru apariția lui”, s-a justificat antrenorul atunci când a fost întrebat de atacantul de 31 de ani.
5 prezențe are Japonia la Campionatul Mondial, cea mai bună performanță a niponilor fiind calificarea în optimi (2002 și 2010)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER