Cu o medie de aproape 3 goluri pe meci după prima săptămână și jumătate, Cupa Mondială din 2014 are șanse mari să devină cel mai spectaculos turneu final din ultimii 56 de ani. Succesul la public înseamnă automat și o rețetă financiară pe măsură, iar succesul financiar atrage consolidarea managementului. „Sepp Blatter este un om foarte, foarte norocos”, scrie editorialistul ESPN, Iain MacIntosh. „Aliații s-au întors împotriva lui, media britanică aproape că a pus ghearele pe el, Cupa Mondială din Qatar se anunță o castană fierbinte, dar președintele de neclintit al FIFA poate părăsi Brazilia mirosind a trandafiri”.
Poziția lui Blatter înainte de Mondial era una precară. Contestat public de mai multe țări europene în timpul recentului congres FIFA, în momentul anunțului că, în mai 2015, va candida pentru a 5-a oară, elvețianul în vârstă de 78 de ani a reușit să acopere tensiunea printr-un anunț pe gustul federațiilor mici. Fiecare dintre cele 209 asociații membre FIFA va primi un bonus de 750.000 de dolari, iar federațiile continentale vor încasa câte 7 milioane de dolari.
Rolul de binefăcător financiar jucat la perfecție de Blatter se va răsfânge și asupra Braziliei care va primi un cadou de 100 de milioane de dolari din partea FIFA după turneul final. Problema este însă că bugetul de stat a suportat cheltuieli de 10 miliarde de dolari cu organizarea Mondialului, un motiv de nemulțumire pentru cetățeni. La fel ca Blatter, președintele Braziliei, Dilma Rousseff, se pregătește de alegeri, în toamna lui 2014. „Dilma știe că, în cazul în care naționala Braziliei va fi eliminată repede de la Mondial, cresc șansele ca lumea să iasă în stradă și să protesteze, așa cum s-a întâmplat anul trecut, la Cupa Confederațiilor, repetiția ținută înainte de Mondial. Înainte de protestele din 2013, procentul lui Dilma Rousseff în sondaje era de peste 60 la sută, după demonstrații a scăzut la 27 la sută”, explică scriitorul britanic Misha Glenny, într-un articol pentru The Observer.
Până acum, tandemul Rousseff-Blatter a evitat expunerea publică. La ceremonia de deschidere a turneului final, discursurile lor au fost anulate de teama unui cor de fluierături. Totuși, brazilienii protestează chiar și atunci când naționala lui Scolari nu pierde. În weekend, fundația Rio de Paz a umplut plaja Copacabana cu mingi însemnate cu cruci roșii și cartonașe roșii, în semn de protest față de folosirea banilor publici pentru un eveniment de pe urma căruia cetățenii brazilieni nu vor profita. Un exemplu: pentru a primi organizarea Mondialului, Brazilia a fost obligată să îndeplinească o condiție elementară. Să scutească de taxe și impozite FIFA și partenerii acesteia pe durata turneului final.
Cifrele alimentează nemulțumirea. Potrivit datelor oferite de FIFA, forul condus de Blatter a câștigat 3,5 miliarde de dolari în urma Mondialului din 2010, în timp ce Africa de Sud, țara organizatoare, a încasat doar 500 de milioane de dolari, o sumă derizorie în comparație cu investiția de 4,5 miliarde de dolari în stadioane. „După 4 ani, ciulinii sunt suflați de vânt pe unele dintre arenele sud-africane”, completează tabloul sumbru jurnaliștii de la The Guardian. Avertismentul e tras, dar Brazilia a investit de două ori mai mulți bani în stadioane care, vezi cazul Arena da Amazonia din Manaus, riscă să se transforme în închisori după turneul final.
O întreagă planetă e fascinată de mașina de goluri intrată în viteze pe stadioanele din Brazilia. Cu fiecare minge intrată în poartă, poziția lui Blatter – șubrezită în ultimii ani de numeroase scandaluri de corupție – se consolidează în interiorul organizației pe care o conduce. În exterior, scrie Misha Glenny, „imaginea FIFA e comparabilă cu cea a băncilor și a fondurilor de investiții, iar Mondialul din Brazilia nu face decât să confirme lăcomia forului suprem din fotbal. Dilma Rousseff și Blatter se vor agăța poate în continuare de putere, dar în ochii opiniei publice imaginea lor a fost puternic afectată. Mă îndoiesc că, la finala de luna viitoare de pe Maracana, cei doi vor ieși foarte tare în față”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER