Bilharzia, astm, urticarie, febră tifoidă și blastocitoză. Sunt bolile cu care a fost diagnosticat Chris Froome în ultimii patru ani, dar pe care englezul de la Sky le-a depășit, reușind un podium în Vuelta și câștigarea Turului Franței în 2013. Acum, Froome e din nou mare favorit în Le Tour, în fața lui Alberto Contador.
Froome a fost la un pas să fie concediat de echipa Sky din cauza problemelor de sănătate. Britanicii au însă acum în Froome un sportiv excelent, care excelează la contratimp
În 2006, Chris Froome se prăbușea la primul viraj din cursa de contratimp a Campionatului Mondial, disputat la Salzburg. Uriașul kenyan, care și-a luat mai târziu pașaportul britanic, nu era obișnuit să ruleze pe bicicletele de contratimp, având în vedere înălțimea sa (1,85m) și faptul că învățase să pedaleze pe biciclete cu un cadru mult mai mic. De aici derivă și poziția atipică și total inestetică a britanicului de la Sky în timpul atacurilor pe care le dă pe munți. Însă mai presus de o evoluție a performanțelor, în spatele poveștii de succes a lui Chris Froome stă o luptă continuă cu o serie de probleme fizice care ar fi putut încheia cariera oricărui sportiv. De fapt, povestea lui Froome (29 de ani), care a părut invincibil în Turul Franței de anul trecut, este una din care nici măcar rutierul de 29 de ani nu se aștepta să iasă învingător.
Froome are ca obiectiv păstrarea coroanei supreme în Turul Franței, pe care a câștigat-o autoritar anul trecut
Bilharzia, prima boală cumplită
Născut în Kenya, dar „adoptat” de Marea Britanie, stat al cărei cetățenie și-a luat-o pentru a avea mai multe șanse în ciclism, Froome a apărut pentru prima dată pe radarul Marilor Tururi cu ocazia Vueltei din 2011, pe care a terminat-o pe locul secund, în spatele lui Juan Jose Cobo Acebo. După un an în care a fost „locotenent” pentru Bradley Wiggins în Le Tour, Froome a devenit liderul echipei Sky și a câștigat autoritar Marea Buclă din 2013, fiind de departe cel mai bun rutier. Până atunci însă, rutierul britanic de 29 de ani a fost la un pas să fie concediat de echipa Sky, din cauza lipsei pefromanțelor. Diferența a făcut-o, însă, modul în care funcționează formația condusă de Sir David Brailsford, care a văzut în Froome un talent uriaș, care avea probleme fizice.
Născut și crescut în Kenya, Froome nu s-ar fi gândit vreodată că poate contacta un virus puternic într-o vizită pe meleagurile natale. Dar în 2007, rutierul a contactat bilharzia, un virus care îi atacă globulele roșii, adică exact cele care transportă oxigenul în sânge și ajută la rezistența la efort. Practic, această boală care poate fi contactată din apă are efectul invers al substanței interzise EPO, folosită de cicliști pentru a-și spori rezistența la efort. Conform propriilor declarații, rutierul britanic de 28 de ani a utilizat un medicament numit „Biltricid”, care ucide fiecare bacterie din corp. Din punct de vedere al Agenției Mondiale Anti-Doping, biltricidul nu se află pe lista substanțelor interzise, dar Froome consideră că substanța este una foarte periculoasă: „Nu te poți antrena când iei biltricid. Eu nu m-am putut urca pe bicicletă timp de o săptămână. Se vorbește mult despre sistemul medical sofisticat de la Sky. Dar bilharzia este o boală despre care se cunosc puține în Africa, unde este foarte răspândită și foarte puțin în Europa”.
Froome surprins tușind în timpul Turului Romandiei, competiția în care a primit o dispensă UCI pentru a folosi un produs interzis
Măcinat de urticarie, febră tifoidă, blastocitoză și astm
Până aici, ar fi o poveste spectaculoasă despre cum un ciclist născut într-o țară fără tradiție și-a depășit condiția și a trecut peste o boală cruntă pentru a ajunge în top. Însă nu este deloc așa. Potrivit „Daily Mail”, Froome a mai suferit în ultimii doi ani de urticarie, febră tifoidă, blastocitoză și astm. Dacă primele trei boli au trecut grație detectării lor în controale medicale, astmul i-a pus mari probleme lui Froome chiar în acest an. O boală care afectează plămânii, însă extrem de întâlnită în plutonul profesionist, astmul poate fi tratat prin dispozitive de tip inhalator, cu ajutorul cărora pacientul își recapătă respirația. Ei bine, într-o lume a ciclismului guvernată de dopaj și teste pozitive – trei în ultimele două săptămâni – când Froome a fost văzut folosind inhalatorul în timpul Criteriului Dauphine, presa a explodat! Mai ales cea franceză, care a descoperit că în timpul Turului Romandiei, cursă disputată la începutul lunii mai, Froome a primit o dispensă (TUE) din partea UCI pentru 40 de miligrame de prednisolon pe zi, un corticosteroid aflat pe lista substanțelor interzise, care trata răceala de care suferea Froome. Teoretic, această dispensă nu poate fi primită în timpul unei curse, decât într-un caz special, însă UCI s-a grăbit, iar Froome a putut continua cursa și răcit. „Journal de Dimanche”, un ziar francez, a scris că Froome a fost ajutat de Brian Cookson, președintele UCI, un conațional al liderului lui Sky.
Doar că Froome s-a apărat de fiecare dată, spunând că „avea nevoie de Prednisolon pentru a continua cursa, iar dispensa a primit-o pentru că era în mijlocul cursei și nu putea concura altfel”, dar și că „mă mir că nimeni din pluton nu știa că am astm, e o boală pe care o am încă din copilărie”. Potrivit tabloidului „Daily Mail”, doctorul Alan Fenwick, de la Imperial College din Londra, consideră că „e greu ca un sportiv să nu-și dea seama că e infectat cu bilharzia și, mai ales, să continue să concureze într-un sport atât de greu ca ciclismul”. Dar Froome și-a depășit condiția și, mai ales, bolile, tratate cu doze puternice de antibiotice. Doar că aceste tratamente au ridicat semne importante de întrebare în privința câștigătorului din 2013 al Turului Franței: E un produs „chimic”, realizat în laborator sau un succes care a plecat de jos, de când se chinuia să rămână pe bicicletă în viraje, și a ajuns sus?
E de așteptat ca Froome și Contador să se bată pentru primele două locuri în Turul Franței și în acest an
Cert e doar că după atâtea runde de antibiotice și teste medicale, Froome a ajuns să fie favorit la câștigarea Turului Franței. Îl așteaptă o bătălie nebună pe Planche des Belles Filles, Gerardmer sau Hautacam cu Contador, Nibali și Valverde. Probabil că unele mai ușoare decât cele cu bilharzia sau febra tifoidă. Și un lucru mai e sigur: pentru Froome, orice pedală pe care o va da, orice atac pe care îl va încerca, va fi, cu siguranță, amplu analizat de presă și de specialiști.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER