Un român campion mondial și vicecampion olimpic la canotaj, stabilit de mai bine de două decenii lângă Paris, și-a propus să le arate francezilor partea frumoasă a României, prin promovarea valorilor Maramureșului istoric. Originar din Vișeu de Sus, Vasile Tomoiagă (50 de ani) a inițiat un proiect de cooperare între orașul său natal și comuna Croissy sur Seine, iar de două ori pe an au loc întâlniri între membrii celor două comunități, una în Franța, alta în România. Săptămâna viitoare, între 14 și 20 iulie, micuța localitate maramureșeană, renumită pentru „Mocăniță” și frumusețile de pe valea Vaserului, își așteaptă invitații. Iar printre aceștia se vor număra și câteva nume mari ale sportului românesc.
Vasile Tomoiagă povestește: „Primarul de la Vișeu de Sus m-a întrebat dacă nu știu vreo localitatea din Franța cu care s-ar putea înfrăți. Mi-a spus, >. Eu încă mai am un club de canotaj în Franța, la Port Marly, iar în urmă cu ceva timp o mamă și-a adus băiatul la mine, să facă sport. Puștiul era mare, dar un pic grăsuț, iar ea m-a întrebat dacă are vreo șansă de a face performanță. Eu i-am răspuns că balerin nu-l pot face, dar campion scot din el. Și-a notat cuvintele mele într-un album și mi le-a arătat mai târziu, când fiul ei a obținut primele medalii. Mi-a mulțumit mult și mi-a spus că dacă vreodată mă poate ajuta cu ceva să apelez. Ea este viceprimăriță la Croissy sur Seine și așa s-a legat colaborarea”. Deși antrenor de canotaj și fost campion mondial, Vasile Tomoiagă nu trăiește în Franța din sport, ci din arta culinară. Implicat în învățâmântul de specialitate, el vinde formare profesională în domeniul gastronomiei.
Lipă și Patzaichin, invitați la Vișeu de Sus
Proiectul de cooperare descentralizată Vișeu de Sus – Croissy sur Seine se află în al doilea an de la semnarea parteneriatului. „Ne-am propus ca în fiecare an să venim cu ceva nou. Acum, la Vișeu avem mai multe acțiuni. O tabără internațională de pictură denumită >, la care participă artiști din mai multe țări. Apoi, un team-building al Ligii Studenților Români din Străinătate, conferința >, susținută de cercetătorul Florin Păun. La final, va avea loc Crosul Vaserului, o alergare de 9,2 kilometri la care sperăm să se înscrie peste 150 de participanți, și bineînțeles Trenul campionilor, o incursiune cu Mocănița, ultimul tren pe cale ferată cu ecartament îngust din Europa exploatat industrial”, detaliază Vasile Tomoiagă. Din partea vișeuanilor, organizator este Anuța Pop, de la Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus.
La evenimentele de săptămâna viitoare au fost invitați mai mulți mari campioni români, precum Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Geta Andrunache, Ilie Năstase, Valeria Răcilă van Groningen, Camelia Potec și Andreea Răducan.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER