Prima ediție a BRD Bucharest Open s-a încheiat duminică după-amiază cu victoria Simonei Halep (6-1, 6-3 cu italianca Roberta Vinci), care și-a trecut în cont al 8-lea titlu din carieră, al doilea din acest sezon. Numărul 3 mondial a câștigat cu o ușurință dezarmantă întrecerea din România, defilând indiferent de numele adversarei întâlnite. În toată săptămână a cedat un singur set, în semifinala cu Monica Niculescu (6-2, 4-6, 6-1). Acest lucru a demonstrat că Halep se află la un alt nivel, iar dacă se simte OK din punct de vedere fizic, nu are nicio problemă să câștige în fața unei adversare din afara Top 20, cum au fost cele venite la București. Este clar, valoarea jucătoarei din Constanța este acum mult peste cota unui turneu din categoria „International Events”, în care intră București și alte 31 de întreceri.
„Simona a făcut un compromis venind să joace la București”
„În proporție de 95, dacă nu 99 la sută, pe următorii 4 sau 5 ani, Bucureștiul va organiza în continuare turneul feminin”, a anunțat George Cosac, președintele Federației Române de Tenis. La prima ediție, vedeta întrecerii a fost Simona Halep, atât prin prisma faptului că este născută în România, dar și pentru că este a treia jucătoare a lumii. Se întâmplă foarte rar ca un turneu de până în 300.000 de dolari să aducă la start un sportiv de Top 5, indiferent că vorbim de WTA sau de ATP. „Simona a făcut un compromis venind să joace la București, a arătat că este o sportivă de mare caracter. A venit, probabil, să mulțumească României pentru că s-a format în țară ca jucătoare”, spune antrenorul Sever Dron.
Halep a câștigat în 2013 șase titluri, iar în 2014 s-a impus de două ori: Doha și București FOTO: Bogdan IORDACHE
Halep a jucat la turneul din București și a contribuit din plin la promovarea acestuia, așa cum a procedat și Na Li cu întrecerea de la Shenzhen sau Agniezska Radwanska, prezentă la Katowice. „O jucătoare din partea de sus a clasamentului WTA mai merge în turnee mici doar dacă mai are de exersat anumite lovituri, pentru a-și pune la punct o tactică de joc. În trecut, un jucător era obligat să evolueze și în trei turnee mai mici pentru promovarea lor”, face o scurtă radiografie Sever Dron.
La finalul competiției, atât Simona Halep, cât și oficialii întrecerii și-au exprimat dorința de a se revedea și la anul. Este, fără îndoială, o opțiune emoțională pentru tânăra campioană română, dar, din punctul de vedere al parcursului într-un sezon, BRD Bucharest Open nu o ajută foarte mult. Din contră. ProSport vă prezintă trei argumente pentru care, în realitate, repetarea evenimentului cu Halep în prim-plan și în 2015 este aproape imposibilă:
1. Simona a venit la această competiție după un turneu de Grand Slam (Wimbledon) unde a evoluat două săptămâni. În acest an, o singură jucătoare de Top 5 a mai jucat la un turneu după ce a participat la un Mare Șlem, este vorba despre Maria Șarapova, care a fost prezentă la Paris. Rusoaica a făcut deplasarea în Franța după ce a fost eliminată din prima săptămână la Australian Open. În plus, „Mașa” s-a dus la o competiție dintr-o categorie superioară celei de la București – Premier – și avea nevoie de meciuri în „picioare”, în condițiile în care venea după câteva luni de inactivitate.
2. Halep a ales să evolueze în București, în timp ce principalele adversare au preferat să se odihnească înaintea circuitului american, după o perioadă încărcată, în care s-au desfășurat și două turnee de Grand Slam, Roland Garros și Wimbledon. În plus, Simona a fost nevoită să schimbe brusc din nou suprafața, trecând de la iarbă la zgură, deși în următoarele două luni se va juca pe suprafață dură (hard).
Sara Errani a fost următoarea jucătoare, ca valoare și poziție în WTA, după Simona, care a jucat imediat după Wimbledon, italianca fiind clasată săptămâna trecută pe locul 14 mondial.
3. Turneul de la București este inclus în categoria „International Events”, în care învingătoarea primește 280 de puncte pentru victorie. Anul trecut, pe când românca nu era în top 20, un titlu la acest nivel însemna o adevărată mină de aur. Astăzi, când vorbim chiar de ocuparea locului 1 mondial în cazul Simonei, cele 280 de puncte nu mai au un impact major în clasament. Diferențele se fac prin punctele obținute la turneele de Mare Șlem, eventual la competițiile din categoria Premier Mandatory și Premier 5. Într-un turneu de Grand Slam, pentru prezența în optimile de finală, o jucătoare primește 240 de puncte, o „zestre” apropiată de cea cumulată pentru un titlu la o competiție de genul BRD Bucharest Open.
Într-un sezon competițional, clasamentul unei jucătoare, pe baza căruia se intră la toate turneele, este dat prin cumularea rezultatelor la maximum 16 competiții. În clasamentul Simonei Halep, la sfârșitul 2014, trebuie să se regăsească obligatoriu punctajele din 11 turnee: 4 turnee de Grand Slam, Turneul Campioanelor, 4 turnee Premier Mandatory și 2 turnee Premier 5. Mai rămân practic alte cinci turnee care punctează în ierarhia româncei, în considerare fiind luate cele mai bune rezultate. Peste BRD Bucharest Open, într-un sezon, mai sunt încă trei turnee Premier 5 (se acordă 900 de puncte pentru victorie) și 12 turnee Premier, în care învigătoarea primește 470 de puncte pentru titlu și 305 puncte pentru finalistă.
Copiii de mingi au fost câștigători la București FOTO Bogdan IORDACHE
La sfârșitul turneului de săptămâna trecută, Simona Halep a declarat că se simte foarte fericită că a câștigat și în București: „A fost visul meu, mi-am dorit acest titlu pentru că a fost primul turneu din România și este un eveniment foarte mare pentru noi”. Eleva lui Wim Fissette a făcut însă un efort suplimentar care, în mod normal, n-ar fi meritat. Detaliile prezentate mai sus sunt argumente solide pentru care Simona n-ar avea motive, strict legate de traseul ei în WTA, să mai joace și în 2015 la BRD Bucharest Open. O nouă prezență ar fi echivalentă doar cu o strategie de marketing și pentru a oferi și ocazia susținătorilor din țară să o vadă la lucru pe viu. Pentru o jucătoare de talie mondială, care luptă acum cu cele mai tari tenismene ale lumii, o astfel de opțiune sentimentală este contraproductivă. Bătălia pentru locul 1 mondial se dă nu numai pe teren, ci și la strategie și alte reglaje fine, cum ar fi echilibrul fragil dintre competițiile obositoare și perioadele de odihnă sau alegerea inspirată a unor turnee care să-i aducă mai multe puncte decât obțin adversarele.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER