Șase jucători de la Șahtior Donețk, printre care Teixeira, Douglas, Fred, Dentinho și Ferreyra, au refuzat să se întoarcă din cantonamentul ținut în Austria, Elveția și Franța, pe care echipa lui Mircea Lucescu l-a încheiat duminică printr-un amical cu Lyon. Motivul invocat este doborârea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines, la 50 de kilometri de Donețk, de către separatiștii ruși care controlează zona de Est a Ucrainei. Mircea Lucescu, a declarat pentru site-ul oficial al echipei ucrainene că vinovat pentru această „răpire” este impresarul iraniano-britanic Kia Joorabchian, unul dintre personajele cele mai controversate din fotbalul mondial. „E necesat să explicăm ce s-a întâmplat. Este lucrarea impresarului lor care are legături cu Mafia. Cu câteva ore înainte de începutul meciului cu Lyon, Kia a apărut la hotel, iar după partidă, la două noaptea, a luat jucătorii. I-a luat doar pe cei talentați: Teixeira, Douglas, Fred. Ceilalți nu sunt importanți. Voia să procedeze la fel cu Adriano, Ilsinho, Marlos și Taison, însă ei au refuzat. Ferreyra are alt impresar, dar acum speră și el să profite de situație”.
„Dacă viața lui Kia Joorabchian ar fi fost scrisă ca un roman de ficțiune, tot ar fi fost considerată o poveste incredibilă”. Cotidianul „The Independent” nu se ferește să își avertizeze cititorii că povestea businessman-ului născut în Iran și școlit în Marea Britanie, acuzat de Lucescu de legături cu Mafia, este una specială. De la acuzații de spălare de bani în Brazilia, până la legături cu oameni de afaceri ruși care au sfârșit tragic, Joorabchian pare a nu se fi dat în lături de la nimic pentru a-și spori averea și renumele.
Joorabchian a fost cercetat de poliția braziliană, dar acuzațiile împotriva sa au fost retrase
Probabil că el se află și în spatele „dezertării” lui Fred, Alex Teixeira, Dentinho, Luiz Adriano, Facundo Ferreyra și Douglas Costa, jucători pe care îi impresariază, după ce cei șase jucători care nu s-au mai întors cu Șahtior în Ucraina, motivul invocat de presa franceză fiind frica de zbor pe teritoriul statului ex-sovietic, în urma doborârii avionului MH17, dezastru în urma căruia au rezultat 298 de victime. Însă decizia jucătorilor sud-americani poate fi privită și ca o manevră a lui Joorabchian, un personaj versat și deosebit de abil, pentru a forța mâna clubului să vândă unii dintre jucători. Despre Douglas Costa se pare că s-au interesat Fiorentina și Roma, însă răspunsul șefilor lui Șahtior la deschiderea negocierilor a fost un „nu” răspicat.
Imigrantul Joorabchian a făcut primii pași în afaceri în Londra
Ați observat în primele rânduri referințe către Iran, Marea Britanie, Rusia și Brazilia. Teoretic, state care nu ar trebui să aibă prea multe conexiuni și nu ar apărea în aceeași propoziție. Aici, legătura este chiar Joorabchian. Născut în 14 iulie 1971, chiar la Teheran, capitala Iranului, Joorabchian a emigrat în Marea Britanie alături de familia sa încă de la 8 ani, studiind economia la Londra, fără însă a obține o diplomă, după ce a renunțat la facultate.
„În 1979, am mers în vacanță în Anglia, dar revoluția din Iran ne-a făcut să rămânem aici. Tatăl meu a pierdut totul și, cu ce a mai reușit să salveze, a deschis un punct de distribuție a mașinilor uzate”, rememorează Joorabchian pentru „The Independent”. Pasionat de economie, dar mai ales de bani, Joorabchian a devenit trader (n.r. – agent de vânzări) la o companie din capitala Marii Britanii, până la 24 de ani, atunci când, sătul de a vinde acțiunile unei companii de petrol, și-a deschis propria firmă de investiții, American Capital, operată în Statele Unite, dar al cărei sediu era în Insulele Virgine, un off-shore, unde taxele erau infime, iar profitul putea fi maximizat.
Berezovski (stânga) a fost acuzat de spălare de bani în cazul transferului lui Carlos Tevez (centru) la Corinthians, intermediat de Kia Joorabchian (dreapta)
Cum a devenit omul lui Boris Berezovski
Prima tranzacție importantă a companiei American Capital, deținută de Joorabchian și Reza Irani-Kermani, a fost cumpărarea în anul 1999 a 85% din acțiunile cotidianului rus „Kommersant”, unul dintre cele mai puternice ziare din Rusia, înființat în anul 1909. Decizia celor doi oameni de afaceri iranieni a luat prin surprindere mass-media rusă, care s-a întrebat imediat cum a putut o companie deținută de doi iranieni să cumpere un ziar de tradiție din Rusia. O conferință de presă amplă a fost organizată, iar Joorabchian promitea atât că ziarul rus va continua să fie o publicație respectată în Rusia, cât și că va fi o sursă importantă și în mass-media mondială.
Boris Berezovski a fost unul dintre marii oligarhi ai Rusiei, care a participat la privatizarea scandaloasă a companiilor Sibneft și Aeroflot, două dintre cele mai mari firme din Rusia, pe sume de nimic. Berezovski a fost, totodată, și unul dintre apropiații lui Boris Elțîn, fostul președinte al Rusiei, presa rusă scriind că banii lui Berezovski au adus victoria lui Elțîn la alegerile din 1996. Conflictul cu Vladimir Putin i-a fost însă fatal și a fost nevoit să emigreze în 2003 în Marea Britanie. Încet, dar sigur, Berezovski a fost obligat să își vândă acțiunile la firmele rusești pe care le deținea. Anul trecut, pe 23 martie, Berezovski a fost găsit decedat în propria casă, iar verdictul autopsiei a confirmat suicidul. Presa rusă a scris că serviciile secrete ruse au fost implicate în decesul oligarhului, care supraviețuise în 2003 și 2007 unor tentative de asasinat
La doar câteva zile după preluare, redactorul-șef al „Kommersant”, Raf Șakirov, declara că Joorabchian nu este decât „o marionetă” a lui Boris Berezovski, unul dintre oligarhii ruși care controlau industria petrolieră și de producție a aluminiului, responsabili pentru privatizarea eșuată a companiilor de stat, după căderea Uniunii Sovietice în 1992. Lucru negat, însă, de Joorabchian, care n-a putut însă să explice cum în mai puțin de o lună de la acea conferință de presă i-a „predat” ziarul lui Berezovski: „Bătusem palma cu investitorii, dar ei au decis să vândă altcuiva ziarul. Am acționat în judecată proprietarul ziarului, și așa l-am cunoscut pe Boris Berezovski, cu care am bătut palma, în afara tribunalului, și am cedat. Nu îl cunoșteam înainte, iar după ce am realizat această tranzacție, nu am mai vorbit. Știu, se speculează mult despre legăturile dintre noi, dar nu am mai vorbit nimic după această tranzacție”. Practic, o confirmare a spuselor lui Șakirov, mai ales după ce Joorabchian nu s-a mai aventurat pe piața rusă niciodată.
Plăcut de femei, iubitor de petreceri. Portretul lui Joorabchian a fost făcut public în presa braziliană, după ce a preluat echipa Corinthians
Cum a ajuns Joorabchian să fie patron de club
Iranianul cu cetățenie engleză s-a distanțat, mai apoi, de American Capital, după o tranzacție care i-a adus, după propriile spuse, între 60 și 70 de milioane de euro. Dar bancherul, care avea un simț excelent al afacerilor, a văzut în fotbal un domeniu deloc exploatat, mai ales că la începutul anilor 2000 sumele de transfer începeau să crească din ce în ce mai mult. Cu banii pe care i-a obținut din exit-ul de la American Capital, iranianul a fondat Media Sports Investments (MSI), un fond de investiții bazat în Londra, cu ajutorul căruia Joorabchian a reușit să controleze clubul brazilian Corinthians, care avea mari probleme financiare.
Prin intermediul lui Nojan Bedroud, un impresar cu licență FIFA, Joorabchian a investit 35 de milioane de dolari, dintre care 20 de milioane de dolari reprezentau datoriile clubului brazilian. Moneda de schimb? 51% din profitul clubului în perioada 2004-2014! „Știu că nu am mai investit în fotbal, dar am mulți prieteni brazilieni și am văzut potențial în fotbalul brazilian.”, a explicat Joorabchian decizia de a cumpăra echipa Corinthians, club cu 25 de milioane de fani, potrivit sondajelor presei braziliene din urmă cu 10 ani.
Drept „cadou”, afaceristul iranian i-a adus la Corinthians pe Carlos Tevez și Carlos Alberto, doi dintre cei mai talentați jucători din America de Sud în acel moment, pentru 22, respectiv 17 milioane de dolari. Sume enorme, având în vedere că Joorabchian investise deja 35 de milioane de dolari. Evident, întrebarea care s-a născut a vizat sursa banilor care erau investiți în Corinthians, fiind clar că omul de afaceri care era „fața” MSI nu putea să aibă o avere atât de mare. Răspunsul a venit repede, dintr-o convorbire privată purtată de Alberto Dualib, președintele lui Corinthians. În stenograma obținută de cotidianul „The Guardian” în 2007, Dualib discuta cu un prieten despre o vizită în Londra, pe care ar fi făcut-o cu Joorabchian la reședința lui… Berezovski!
Relația dintre Tevez și Joorabchian – aici surprinși la un turneu de tenis – nu este una de agent-jucător, ci una de prietenie
Acuzat de crearea unei rețele de spălare de bani, împreună cu Berezovski
O investigație a presei engleze, lansată în momentul în care MSI părea interesată să cumpere clubul West Ham United, către care Joorabchian îi direcționase în 2006 pe Tevez și Javier Mascherano, doi jucători care trecuseră pe la Corinthians, dar care aveau o parte din drepturile economice sublicențiate către MSI, a dovedit însă că nu doar Berezovski era implicat în finanțarea MSI, ci și Arkadi Patarkatsișvili, un om de afaceri gruzin, de origine evreiască, a cărui avere era cotată în 2004 la 12 miliarde de dolari. Și care avea o relație extrem de apropiată cu Boris Berezovski, cu care era partener de afaceri încă din anul 1984, și cu care reușise să controleze cea mai puternică televiziune rusească, ORT, dar și producătorul de petrol Sibneft.
La fel ca Berezovski, fostul patron al lui Dinamo Tbilisi a decedat în condiții suspecte, pe 12 februarie 2008, din cauza unui atac de cord. Presa internațională a scris însă că atacul de cord suferit de Patarkatsișvili ar fi putut fi indus cu ajutorul unor substanțe, precum fluoroacetatul de sodiu, o pudră care produce oprirea inimii
Revenind la achiziționarea clubului Corinthians, Joorabchian a fost privit îndelung cu suspiciune de presă și fani, mai ales că investițiile erau minime în campionatul statului „carioca”. Însă omul de afaceri iranian, care se transformase în agent de jucători fără licență FIFA, era încrezător. „Ținta noastră e să creăm o echipă puternică, adică ceva ce n-a mai fost văzut în Brazilia: Corinthians să fie o echipă de talia lui Manchester United sau Real Madrid”, spunea Joorabchian, înainte ca Poliția braziliană să intre pe fir. Iar în iulie 2007, un judecător din Sao Paulo a emis mandate de arestare pe numele lui Berezovski, Patarkatsișvili, Joorabchian și a lui Pini Zahavi, un „super-agent” de jucători, care colabora îndeaproape cu Joorabchian. Motivul? Existau probe care ar fi demonstrat că MSI este, de fapt, o firmă prin care Berezovski și Patarkatsișvili spală bani. Mecanismul părea destul de clar: filiala MSI din Brazilia era finanțată de Devetia Limited, o firmă din Insulele Virgine și de Just Sports, o companie deținută tot de Joorabchian. În cele din urmă, mandatul de arestare al lui Joorabchian a fost suspendat de autorități în august 2008, iar în aprilie 2014, toți cei implicați au fost achitați.
Scandal cu transferurile lui Tevez și Mascherano
Odată cu demisia din fruntea MSI, pe care și-a dat-o în iunie 2006, Joorabchian a continuat să reprezinte jucători din postura de agent, deși nu avea licență FIFA pentru acest lucru. Modalitatea prin care iranianul a continuat să „activeze” în fotbal a fost una simplă: având în vedere că FIFA a interzis ca drepturile federative ale jucătorilor să fie controlate de o terță parte, omul de afaceri iranian a păstrat drepturile economice ale jucătorilor, ceea ce însemna că, în funcție de procentul deținut, o parte din suma plătită de clubul care achiziționează jucătorul îi revine agentului iranian. Și cum spiritul antreprenorial al lui Joorabchian a intrat în conflict cu regulile FIFA și ale diferitelor campionate, iranianul a provocat probleme clubului West Ham, amendat cu 6 milioane de euro de Liga engleză în 2007, după ce s-a dovedit că Joorabchian nu a renunțat la partea sa din drepturile lui Carlos Tevez și Javier Mascherano, transferați la Manchester United, respectiv Liverpool.
Kia Joorabchian este agentul fostului selecționer al Braziliei, Luiz Felipe Scolari, dar și al portarului Julio Cesar sau al mijlocașului Ramires, ambii jucători fiind convocați la naționala Braziliei pentru CM 2014
Însă businessman-ul iranian nu s-a oprit aici. A continuat să achiziționeze drepturile economice a numeroși jucători, cu precădere din America de Sud, precum Ramires, jucător al cărui transfer de la Benfica la Chelsea în 2010 a fost intermediat de Joorabchian. Iar din suma de transfer anunțată de Chelsea, 22 de milioane de euro, doar 11 au ajuns la Benfica, restul intrând în contul firmei Jazzy Limited, controlată de… Joorabchian. Influența sa în Premier League s-a putut vedea și la QPR, unde în anul 2012, aproape toate transferurile pe care le-a făcut echipa controlată de malaezianul Tony Fernandes au fost făcute prin intermediul lui Joorabchian, care, coincidență sau nu, era și agentul antrenorului Mark Hughes.
În ultimii doi ani, Joorabchian nu a mai apărut în prim-plan în niciun transfer important. Dar legăturile cu fotbalul sud-american păstrate de iranian din perioada Corinthians, verificate de presa din Țara Cafelei prin relația „agentului” cu Renato Duprat, un interlop cunoscut din Sao Paulo, par să fi fost reactivate de omul de afaceri care pare să controleze o rețea uriașă de jucători brazilieni. Acuzele lui Mircea Lucescu, antrenorul lui Șahtior Donețk, după ce șase dintre jucătorii săi – cinci brazilieni și un argentinian – nu s-au întors cu echipa în Ucraina, au fost țintite drept către Joorabchian. Coincidență sau nu, iranianul a comis destule ilegalități în ultimii 10 ani, în care a fost prezent în fotbalul mondial. Ce-ar mai conta una în plus?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER