Usain Bolt este unul dintre marile staruri ale atletismului mondial care a scris istorie la Campionatele Mondiale de Juniori. În 2002, jamaicanul strălucea în prima cursă importantă de 200 de metri a carierei sale, devenind, la 15 ani, cel mai tânăr campion mondial de juniori din probele băieților. În 2014, la prima ediție a Mondialelor desfășurate pe teritoriul Statelor Unite, 1.600 de atleți de până la 19 de ani, reprezentând 180 de țări se întrec pentru medalii, potrivit datelor furnizate de organizatori, pe site-ul oficial al competiției.
„Campionatele Mondiale de Juniori permit pasionaților de atletism să întrevadă viitoarele staruri ale sportului. Sportivi precum Kirani James sau Usain Bolt au mers excelent la Mondialele de juniori și încă de atunci arătau clar că vor deveni olimpieni de top„, a comentat, pentru oregon14.com, Ato Boldon (41 de ani), fost sprinter care a luat startul într-o competiție similară cu 25 de ani în urmă. Boldon a alergat pentru Trinidad-Tobago la Jocurile Olimpice de la Barcelona, iar în prezent este jurnalist NBC Sports. Marian Oprea și-a făcut și el un nume în atletism de la juniori, câștigând finala mondială de triplusalt, în anul 2000, înainte de a se impune la seniori și de a cuceri argintul, la Jocurile Olimpice de la Atena.
Ediția din 2014 este a 15-a a Campionatelor Mondiale, iar Federația internațională de Atletism activează programul social „Atletism pentru o lume mai bună„.
18 atleți în delegația tricoloră. România ocupă poziția 11 în clasamentul medaliilor de aur cucerite la Mondialele de juniori
România se află la limita primelor zece națiuni, ca număr de succese la Campionatele Mondiale de Juniori, cu 20 de medalii de aur, la egalitate cu super-puterea probelor de sprint, Jamaica. Însă, tricolorii au încheiat fără medalie precedenta ediție a Campionatelor Mondiale de Atletism rezervate juniorilor, în 2012, în Spania. Ultimele rezultate notabile s-au înregistrat în 2010, în Canada, tricolorii obținând atunci trei medalii, câte una din fiecare metal: aur la 800 de metri, feminin, prin Elena Mirela Lavric; argint, la disc, masculin, prin Andrei Gag și bronz, la 400 de metri, feminin, prin Bianca Răzor.
La Eugene, delegația României este formată din 18 atleți. În probele feminine, delegația tricoloră este reprezentantă de 13 sportive: Ioana Gheorghe, la 200 m; Maria Florea, la 1500 m; Maria Ifteni, la 3000 m; : Elena Crăciun și Mihaela Petrea, la 3000 m obstacole; Andreea Timofei și Imola Blazer, la 400 m garduri; Elena Panțuroiu și Andreea Lefcenco, la triplusalt; Lenuța Burueană, la greutate și disc; Roxana Perie, la ciocan; Carmen Molnar și Mihaela Acatrinei, la 10 km marș.
La masculin, cei cinci sportivi români sunt: Adrian Boldeanu, la 110 m garduri; Alin Firfirică și Andrei Toader, la greutate; Alin Firfirică, la disc; George Zaharia și Raul Rusu, la suliță.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER