ANALIZĂ‚ | HCM Baia Mare – CSM București 8-3 într-o simulare a raportului de forțe dintre cele două Dream Team-uri ale handbalului

Redactor:
Marius Hutu
ANALIZĂ‚ | HCM Baia Mare - CSM București 8-3 într-o simulare a raportului de forțe dintre cele două Dream Team-uri ale handbalului
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Înaintea startului de sezon din handbalul feminin, Baia Mare, campioana României, stă mai bine pe cinci din cele șapte posturi într-o echipă, dar și la capitolul fani, palmares și influențe
  • Pe hârtie, CSM București arată mai bine pe inter stânga și centru, dar înclină balanța și la capitolul financiar

Handbalul feminin se pregătește pentru o dispută stelară în viitoarea ediție a Ligii Naționale, în condițiile în care HCM Baia Mare și CSM București au făcut investiții în campioane mondiale, campioane olimpice, câștigătoare de Liga Campionilor și medaliate la turneele finale. Cele două formații și-au propus obiective importante pentru următoarele sezoane, inclusiv finala Ligii Campionilor. După câțiva ani în care Oltchim și HCM Baia Mare (ultimul sezon) au dominat cu autoritate campionatul, ne aflăm în fața unui sezon în care titlul nu mai pare dinainte câștigat. E drept, bătălia se va da doar între HCM Baia Mare și CSM București, care se detașează prin distribuții de celelalte 12 adversare. Poate doar Corona Brașov se mai poate implica în această luptă, dar cu rol de arbitru, având în vedere că are în lot 7-8 handbaliste care pot fi convocate oricând la echipa națională.

Cu câteva săptămâni înainte de a începe Liga Națională, ProSport și-a propus să analizeze prin comparație cele două Dream Team-uri din Baia Mare și București, dar și alte aspecte care ar putea face diferența în lupta pentru titlu. Pentru o concluzie cât mai apropiată de realitate am consultat și specialiști. Carmen Amariei (35 de ani), fostă până nu demult jucătoare la cel mai înalt nivel, iar apoi trecută în branșa antrenorilor, a acceptat să facă unele considerații pe marginea acestui subiect. Puse cap la cap toate concluziile, HCM Baia Mare iese în avantaj, semn că va fi principala candidată la titlu și în sezonul ce va debuta la sfârșitul lunii august.

HCM Baia Mare vs CSM București

Poartă: Ungureanu, Arenhart, Dumanska vs Pessoa, Tolnai, Iordache


Paula Ungureanu este un portar de clasă în handbalul mondial. Baia Mare s-a baricadat între buturi după ce a adus încă un star, Barbara Arenhart

La acest capitol, Baia Mare este într-un avantaj evident. Ambele formații au portarii naționalelor României și Braziliei, cu diferența că HCM beneficiază în lot de titulariele postului. Despre Ungureanu și Arenhart se spune că formează cel mai redutabil tandem din Europa, poarta campioanei României, fiind prin echilibru, prin concurență, chiar peste Gyor, Buducnost sau Vardar Skopje, echipele de Top din Europa.
Părerea specialistului (Carmen Amariei): „Baia Mare este în avantaj, are doi portari de mare valoare. În schimb, Talida Tolnai vine după un sezon mai puțin reușit, a avut și unele probleme medicale”.
Avantaj: HCM Baia Mare

Extremă stânga: Ardean, Herrem vs Curea, Da Silva


În numai câteva luni la HCM Baia Mare, Valentina Ardean a reușit să se impună și să devină căpitanul unei echipe de vis

Duelul româncelor pe acest post este câștigat în acest moment de Valentina Ardean, care traversează o perioadă foarte bună. Alice s-a recuperat foarte bine după o sarcină, iar mai nou a fost avansată la grad de căpitan în echipa HCM-ului. În schimb, Iulia Curea revine pe teren după ce a devenit mamă la începutul acestui an și rămâne de văzut cât de repede va ajunge la nivelul de la Oltchim în 2012-2013. Dacă va atinge parametrii din perioada Vâlcea, atunci putem vorbi de un echilibru total, mai ales că handbalistele sunt și apropiate ca vârstă. În cazul Herrem vs Da Silva avem și o dispută între o campioană olimpică en-titre și o campioană mondială. Norvegianca este o jucătoare explozivă, de mare viteză, dar în același timp și liniștită, spun apropiații. Brazilianca este înzestrată cu foarte mult talent, iar în comparație cu adversara ei este mai temperamentală. Diferența dintre cele două se va face, probabil, la adaptarea vieții, realităților din România.

Carmen Amariei: „Există un echilibru între cele două formații pe acest post, este foarte bine acoperit. Toate patru sunt jucătoare cu mare experiență”
Avantaj: HCM Baia Mare

Extremă dreapta: Nechita, Do Nascimento vs Martin, Vărzaru


Experiența Cristinei Vărzaru la cel mai înalt nivel va conta foarte mult în forța de joc a CSM-ului

Discuțiile pe acest post sunt mult mai complexe. Dacă punem în balanță trofeele în Champions League, atunci Cristina Vărzaru înclină serios balanța cu cele trei cupe obținute la Viborg. Dacă ne raportăm la echipe naționale, Alexandra Do Nascimento este campioană mondială en-titre. Brazilianca a fost desemnată și cea mai bună handbalistă a lumii în 2012, după ce a prins cel mai bun „7” la JO de la Londra. La aceeași competiție, Carmen Martin a urcat pe podiumul olimpic cu Spania. La forma sportivă, Ada Nechita câștigă puncte importante după un sezon 2013-2014 excepțional. Nechita și Do Nascimento par să aibă însă un ușor avantaj, având în vedere că Martin vine după un sezon în care a fost accidentată și nu avem un răspuns referitor la nivelul la care se prezintă azi din punct de vedere fizic. 
Carmen Amariei: „Este 50-50% între cele două formații. Fie că vorbim de extremele HCM-ului, fie de cele ale CSM-ului, toate pot face diferența într-un meci. Sunt jucătoare de mare experiență care au câștigat trofee importante”.
Avantaj: HCM Baia Mare

Inter stânga: Buceschi, Artsiukhovich, Abbingh, Szucs vs Torstensson, Tivadar, Glibko


Linnea Torstensson a ajuns la CSM București după ce a câștigat Cupa Cupelor cu Viborg

Un post subțire până de curând în echipă, Baia Mare l-a acoperit în ultimele săptămâni cu două jucătoare din străinătate, Artsiukhovich și Abbingh. Ultima nu va juca însă până la începutul anului viitor, din cauza unei accidentări. Buceschi și jucătoarea din Belarus sunt, așadar, candidate la un post de titular. Eliza este una dintre cele mai promițătoare jucătoare din România din noul val, dar încă îi lipsește experiența din marile bătălii. De partea cealaltă, CSM București a reușit să transfere unul dintre cei mai buni interi stânga din Europa, Linnea Torstensson, chiar dacă în ultima vreme nu a mai ieșit în evidență. La Krim, suedeza nu a fost suficient pusă în valoare, poate și pentru că a avut o concurentă greu de scos din echipă, Andrea Penezic. Europeanul din 2010, unde Torstensson și-a dus naționala până în finală, motiv pentru care a fost desemnată și handbalista turneului, o recomandă ca una dintre cele mai bune achiziții ale CSM-ului.


Carmen Amariei: „În momentul de față, CSM București stă mult mai bine la acest capitol. Torstensson este o jucătoare de mare valoare, de forță care poate face oricând diferența. Cu Tivadar am lucrat și este o jucătoare cu experiență, foarte isteață, care creează superioritate numerică. Și Glibko este o jucătoare foarte bună, chiar dacă este individualistă are forță, are viteză”.
Avantaj: CSM București

Inter dreapta: Davydenko, Geiger, Gjeorgijevska vs Cavaleiro, Vizitiu, Zaremba


Ekaterina Davydenko este o jucătoare care dă greutate liniei de 9 metri a HCM-ului

Davydenko este unul din transferurile sonore efectuate de HCM Baia Mare în vară, rusoaica fiind una din cele mai căutate jucătoare în ultimii ani pe acest post. Singura problemă în cazul rusoaicei este cât de repede se va acomoda la noua sa echipă. Campioana nu are însă motive să-și facă griji pentru că din formație face parte și Geiger, o handbalistă de risc, dar care își „scoate” echipa de multe ori din situații dificile. Postul este triplat cu Gjeorgijevska, care vine la Baia Mare cu experiența unei Ligi a Campionilor câștigate în 2012 cu Buducnost. CSM București răspunde cu o campioană mondială, Cavaleiro, dar din linia a doua a Braziliei, fiind în umbra unor jucătoare precum Do Nascimento, Arenhart, Rodrigues sau Amorim la aurul obținut în 2013. Dublura sud-americancei este Vizitiu, un inter dreapta înzestrat cu talent, care trebuie însă să-și confirme valoarea.


Carmen Amariei: „Baia Mare are interi dreapta de mare forță și este în avantaj. Meli vine după un sezon excelent și sper să continue la același nivel, dacă nu chiar mai bine. Interii CSM-ului se bazează mai mult pe combinații. Sper ca Patricia să se integreze mult mai bine în jocul echipei pentru că poate mai mult decât a arătat în ultimele luni”.
Avantaj: HCM Baia Mare

Centru: Marin, Oltean vs Rodrigues, Gherman


Ana Paula Rodrigues este unul dintre cei mai buni centri care au sosit vreodată în România, la o echipă de club din Liga Națională

Ca și palmares, brazilianca Rodrigues se detașează de celelalte trei jucătoare. Sud-americanca a prins un Mondial de vis în 2013, în Serbia, având un rol determinat la obținerea titlului mondial. Rodrigues este o jucătoare de tip kamikadze, care își asumă foarte mute riscuri.


Carmen Amariei: „Înclin balanța către CSM București. Îmi place foarte mult Rodrigues, a avut un ultim sezon excepțional și cred că în următorii 2-3 ani va evolua la un nivel foarte ridicat. HCM Baia Mare are, la rândul ei, centri buni, Marin și Oltean, le iubesc, îmi plac foarte mult, dar sunt tinere și mai puțin experimentate”.
Avantaj: CSM București

Pivot: Makeeva, Lobach, Tătar, Vârtic vs Manea, Vetkova, Nan


Oana Manea s-a numărat printre primele transferuri efectuate de CSM  București pentru Dream Team-ul gândit de șefii clubului

Vârtic este accidentată și pierde prima parte a sezonului, dar HCM Baia Mare are în lot alți trei pivoți care îmbină absolut toate calitățile necesare pentru a acoperi acest post. Tabăra adversă răspunde cu tandemul Manea – Vetkova pe care s-a bazat și Oltchim la un moment dat.  


Carmen Amariei: „Mi-a plăcut foarte mult Tătar în ultima vreme, iar HCM Baia Mare a mai transferat pe acest post alte două jucătoare foarte valoroase. Makeeva este un pivot foarte puternic, reușește să creeze culoare. La CSM București, Oana Manea are experiență, este unul dintre cei mai buni pivoți din lume, însă vine după o accidentare. Înclin balanța către Baia Mare”.


Avantaj: HCM Baia Mare

BANCĂ‚ TEHNICĂ‚: Buceschi, Kovacs vs Vestergaard, Klit


Jakob Vestergaard a revenit după un an în România. În sezonul 2012-2013 a jucat semifinală de Liga Campionilor cu Oltchim

În privința acestui aspect este greu de dat un răspuns. Dacă duelul HCM – CSM s-ar fi dat în Liga Campionilor, atunci am fi optat fără rezerve pentru cuplul danez, având experiența unor trofee de Champions League câștigate. Numai că bătălia se dă în Liga Națională, iar cuplul Buceschi – Kovacs cunoaște mult mai bine întrecerea internă, uneori plină de capcane.


Carmen Amariei: „Îmi plac foarte mult toți cei patru antrenori și le doresc succes din toate punctele de vedere. Mette și Jakob au o experiență mult mai mare în Champions League, am lucrat cu ei și știu de ce sunt capabili, sunt doi antrenori foarte buni. Banca tehnică a formației din Baia Mare compensează însă prin entuziasmul specific unui începător în Champions League. Aș spune în acest caz: 50%-50%”.
Verdict: echilibru


Costică Buceschi se transformă pe zi ce trece în liderul noii generații de antrenori din România

PUBLIC
Baia Mare are un public avizat de handbal, încă de pe vremea Minaurului, care câștiga trofee europene în urmă cu trei decenii. Dragostea pentru handbalul masculin s-a transferat în ultimii ani la feminin. HCM a evoluat în ultimul sezon cu casa închisă la fiecare meci, fie că a fost vorba de Liga Campionilor, fie Liga Națională. În plus, și în fiecare deplasare, trupa lui Buceschi a avut aproape mereu cel puțin 100 de fani după ea. În schimb, CSM București a jucat de la promovarea în prima ligă doar cu câteva zeci, în cele mai bune cazuri cu sute de spectatori în Sala Rapid. Odată cu schimbarea obiectivelor, dar mai ales prin obținerea unor rezultate la cel mai înalt nivel, formația din capitală ar putea strânge câteva mii de spectatori. 
Avantaj: Baia Mare

PALMARES
HCM are o istorie de 54 de ani, de-a lungul timpului purtând mai multe denumiri. Marile realizări au venit însă în ultimii doi ani, când a câștigat patru trofee: un titlu, de două ori Cupa României și Supercupa României. CSM București este una dintre cele mai nou-înființate grupări din sportul românesc, având o istorie de 7 ani. În 2011 a obținut și cel mai bun rezultat în Liga Națională, locul 3 la sfârșitul sezonului și calificarea în Cupa EHF.
Avantaj: Baia Mare

INFLUENȚE
Conducerea HCM-ului pare mai bine ancorată în ceea ce presupune handbalul feminin, relații mult mai bine dezvoltate, asta și pentru că oficialii Liviu Bala sau Daniel Kotecz au ani în plus de exercițiu în comparație cu omologii de la CSM, Constantin Căliman și Bogdan Vasiliu. În raport cu FRH, ambele grupări au în prezent relații cordiale. HCM Baia Mare a susținut financiar acțiunile echipei naționale din 2014. CSM București a pus bazele unui Centru Olimpic de Excelență.
Avantaj: Baia Mare

BANI
Din punct de vedere financiar, HCM Baia Mare și CSM București sunt două cazuri fericite în Europa, acesta fiind și motivul pentru care 19 jucătoare din străinătate se regăsesc în loturile celor două formații, 10 respectiv 9. Baia Mare va avea un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro, CSM București a anunțat în primăvară chiar 1,8 milioane de euro. Ambele au ca principal sponsor Primăriile, iar din acest punct de vedere Capitala are o forță financiară mai mare.
Avantaj: CSM București

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
OUT de la Genoa! Dan Șucu nu stă la discuții
OUT de la Genoa! Dan Șucu nu stă la discuții
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când…
Ianis Hagi, caz de Dosarele X: presa scoțiană a scris de ce n-a jucat, oferind o variantă explozivă
Ianis Hagi, caz de Dosarele X: presa scoțiană a scris de ce n-a jucat, oferind o variantă explozivă
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Şoc total în fotbalul românesc! Dorinel Munteanu a bătut palma cu o echipă cu pretenţii uriaşe, după despărţirea de Oţelul
Şoc total în fotbalul românesc! Dorinel Munteanu a bătut palma cu o echipă cu pretenţii uriaşe, după despărţirea de Oţelul
Elena Cârstea, de nerecunoscut după ce a suferit un atac cerebral! Cum arată astăzi artista, la 63 de ani
Elena Cârstea, de nerecunoscut după ce a suferit un atac cerebral! Cum arată astăzi artista, la 63 de ani
Anamaria Prodan a spus totul. Cutremur în showbiz!
Anamaria Prodan a spus totul. Cutremur în showbiz!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
Cum va fi vremea în noaptea de Anul Nou. Prognoza meteo în primele zile din ianuarie şi de Bobotează
Cum va fi vremea în noaptea de Anul Nou. Prognoza meteo în primele zile din ianuarie şi de Bobotează
DE NERATAT: Fenomen astronomic RAR în noaptea de Revelion!
DE NERATAT: Fenomen astronomic RAR în noaptea de Revelion!
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia care este de o frumuseţe răpitoare
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia care este de o frumuseţe…
De ce și-a dat demisia Nelu Curtea de la Antena 1, de fapt. Ex-juratul iUmor a recunoscut adevărul abia acum
De ce și-a dat demisia Nelu Curtea de la Antena 1, de fapt. Ex-juratul iUmor a recunoscut adevărul abia acum
Knock out pentru Călin Georgescu. Ce a decis  judecătoarea Cristina Ardeleanu
Knock out pentru Călin Georgescu. Ce a decis judecătoarea Cristina Ardeleanu
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei,…
Vedetele din România au ieşit afară la zăpadă… dezbrăcate! Cum s-au pozat Diana Munteanu, Otniela Sandu sau Nicoleta Nucă
Vedetele din România au ieşit afară la zăpadă… dezbrăcate! Cum s-au pozat Diana Munteanu, Otniela Sandu sau Nicoleta Nucă
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Accident grav în Tulcea. Un poliţist a murit, iar alţi trei au fost răniţi într-un accident cu o ambarcaţiune a IPJ Tulcea
Accident grav în Tulcea. Un poliţist a murit, iar alţi trei au fost răniţi într-un accident cu o ambarcaţiune a…
2025: Poți parca jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, dacă lași spațiu pentru pietoni?
2025: Poți parca jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, dacă lași spațiu pentru pietoni?
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la…
×