UPDATE Handbalul feminin românesc la nivel de junioare (U18) este între cele mai bune opt școli din lume. Echipa pregătită de Aurelian Roșca și Gavril Kozma s-a calificat luni seara în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Macedonia, după ce a învins cu 28-22 naționala Croației. Tricolorele au avut emoții doar în primele 10 minute, când au și fost conduse cu 4-1. Un time-out a schimbat însă soarta jocului. România a refăcut handicapul, la pauză s-a intrat la egalitate, scor 12-12, pentru ca în partea secundă să pună stăpânire pe joc și să obțină o calificare spectaculoasă. Și în această partidă, tricolorele s-au mișcat foarte bine în apărare, fiind foarte mobile și determinate pentru a-și facilita accesul între cele mai bune națiuni din lume la acest nivel.
Bianca Bazaliu a fost și în acest meci principala marcatoare a echipei, cu 8 goluri. Au mai înscris: Laslo – 5 g, Alina Ilie, Corban, Carasola – câte 4 g, Ostase – 2 g, Florența Ilie – 1 g.
Pentru un loc în semifinale, România va înfrunta naționala Olandei, care a eliminat surprinzător Ungaria, cu 22-21. Partida va avea loc miercuri. La Europeanul de anul trecut, adversara din sferturile Campionatului Mondial a terminat abia pe locul 12.
O nouă generație apărută în handbalul feminin românesc este pe cale să iasă în evidență la cel mai înalt nivel. Naționala sub 18 este cotată cu șanse mari de a prinde semifinalele după ce a avut un parcurs excelent în prima parte a competiției. Până la meciul din optimi, tricolorele au obținut patru victorii și un egal. Dacă rezultatele cu Argentina (scor 34-20) și Uzbekistan (scor 42-22) erau previzibile, în schimb, junioarele au impresionat în ultimele trei partide din Grupa C: 37-23 cu Macedonia (țara-gazdă), 27-25 cu Germania și 30-30 cu Danemarca.
Bazaliu e văzută drept urmașa Cristinei Neagu, iar Laszlo a debutat în Liga Campionilor la 16 ani!
Generația ’96-’97 ese socotită de mare viitor, fiind compusă din jucătoare care, la 17-18 ani, au intrat deja în atenția unor echipe importante din Liga Națională, dar și din afara țării. Cristina Laslo (foto) este deja monitorizată de Buducnost Podgorica, finalista Ligii Campionilor din acest an. Jucătoarea de 18 ani este coordonator de meserie, dar are toate calitățile unei handbaliste moderne, putând evolua oriunde în linia de 9 metri. De altfel, Laslo este folosită și ca inter dreapta la națională, iar la club, la „U” Jolidon, a evoluat și inter stânga. Clujeanca are deja doi ani la activ în Liga Națională, iar în sezonul 2012-2013, la numai 16 ani, a fost cea mai tânără jucătoare din Liga Campionilor.
Specialiștii handbalului românesc vorbesc la superlativ și despre o altă jucătoare, interul stânga Bianca Bazaliu. Handbalista de la LPS Slatina nu a împlinit încă 17 ani (!), dar este golghetera naționalei U18 în Macedonia. Cu 37 de goluri, Bazaliu este pe locul 3 în topul celor mai bune marcatoare de la Campionatul Mondial. Tânăra handbalistă, care are o înălțime de 1,81metri, este deja o jucătoare de forță, care face diferența prin aruncările de la mare distanță. După ce, în ultima ediție de campionat, a jucat în liga secundă, Bazaliu va debuta din toamnă în Liga Națională – se vehiculează că la SCM Craiova. Din lotul național mai fac parte șase jucătoare de la Centrul Național de Excelență, fiind, probabil, pentru prima dată când școala de handbal din Rm. Vâlcea dă la un lot un număr atât de însemnat de jucătoare.
Pregătirea lotului, susținută financiar de un om de afaceri din Caracal
Față de generațiile anterioare, ’92-’93 și ’94-’95, care au avut la rândul lor câteva jucătoare de mare valoare, actuala echipă de junioare a României are un mare avantaj: s-a pregătit într-un sistem centralizat timp de aproximativ doi ani. Oamenii din handbal susțin că meritul îi aparține în primul rând lui Ion Doldurea, un om de afaceri din Caracal, care a cheltuit milioane de lei pentru a susține pregătirea acestui lot. Până în acest an, echipa a fost pregătită de Constantin Dincă și Nicoleta Lazăr, antrenori care au fost schimbați însă de noul președinte, Alexandru Dedu. În locul lor au fost numiți doi tehnicieni cu mare experiență la nivel de copii și junioare, Aurelian Roșca și Gavril Kozma. Ultimul este antrenorul care a avut pe mână generația Cristinei Neagu, ultima care a reușit să urce pe podium la nivel de junioare și tineret – Euro U19 (2007 – bronz).
Cum s-au ratat semifinalele la Euro 2013: nu s-a cunoscut regulamentul!
Laslo, Bazaliu & Co. se află la al doilea turneu final, după ce anul trecut au participat la Campionatul European U17. România a încheiat atunci pe locul 6, deși locul ei ar fi fost în semifinale. Calificată din grupe înaintea ultimului meci cu Portugalia, naționala de junioare nu a știut că își permite să piardă respectiva partidă la cel mult trei goluri. Stafful tehnic nu a informat jucătoarele de acest aspect nici la un time-out, cu 5 minute înainte de final, când rezultatul încă era favorabil naționalei. Pe fondul unei relaxări totale, România a cedat la o diferență de 4 goluri (21-25), motiv pentru care a mers în grupa principală fără niciun punct. Ulterior, junioarele au pierdut calificarea în semifinale, în locul lor mergând Portugalia, care nici nu s-ar fi calificat în turneul 1-8 dacă n-ar fi câștigat partida amintită la o diferență de minimum 4 goluri.
Sursa foto: wch-mkd2014.mk
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER