Deși Kyros Vassaras, noul cap al „fluierașilor” români, e considerat un nume la nivel european, Alexandru Deaconu avea șanse mult mai mari să intre în Comisia de Arbitri a UEFA, conform informațiilor culese de ProSport din culisele FRF și ale arbitrajului românesc. Numai ambiția noului șef al FRF, Răzvan Burleanu, de a elimina toți oamenii din echipa lui Mircea Sandu a creat această situație deopotrivă bizară și defavorabilă fotbalului românesc: aceea de a propune la Comisia de Arbitri a UEFA un om cu șanse mai mici decât cel de dinaintea sa.
„Mircea Sandu (n.r. – membru în Comitetul Executiv al UEFA) i-a făcut lobby lui Deaconu la UEFA de când acesta a fost numit președintele CCA. Era aproape totul aranjat, Deaconu fusese chemat la mai multe cursuri de instruire la UEFA și se aștepta doar ieșirea din scenă a unuia dintre membrii Comisiei de Arbitraj de la UEFA. Slovacul Joseph Marko se apropie de 70 de ani și ar vrea să se retragă din Comisie. Dacă Deaconu rămânea președintele CCA, ar fi fost ales aproape sigur în Comisia de Arbitri a forului European”, povestește un fost arbitru internațional care sunt culisele afacerii „Vassaras la UEFA”.
Surse din lumea arbitrajului românesc spun că grecul Vassaras, adus în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor, este într-adevăr cunoscut și influent la UEFA, pentru că a mai făcut parte din Comisia de Arbitri a acestui for, dar el nu a mai fost susținut de Comitetul Executiv al federației elene de fFotbal, necunoscându-se exact detaliile acestui episod. „Expulzat” de propria țară, Vassaras a găsit portița România, prin care poate intra din nou în Comisia de Arbitri a UEFA, dar nu se știe dacă Mircea Sandu, membru al Comitetului Executiv al UEFA, va mai interveni pentru susținerea lui Vassaras, după ce protejatul său, Alexandru Deaconu, a fost retrogradat din funcția de șef al CCA în cea de vicepreședinte.
La greci a fost instalat un scoțian cu 220.000 de lire sterline pe an!
Interesant este faptul că grecii au numit și ei, de curând, ca președinte al arbitrilor din această țară, un străin: pe scoțianul Hugh Dallace, care este plătit de federația elenă cu nu mai puțin de 220.000 de lire sterline pe an (277.000 de euro)! Prin comparație, Vassaras ia de la FRF „doar” 72.000 de euro anual. Există însă o mare și importantă deosebire între cele două situații: Burleanu ar vrea ca interesele României la UEFA să fie apărate de un grec, în situația în care tricolorii luptă pentru calificarea la Euro 2016 cu Grecia! Sunt cunoscute deja luptele de culise deosebit de dure care se duc la nivelul arbitrajului mondial, în general, și european, în special. Odată cu pierderea influenței pe plan continental, România a avut mult de suferit din cauza arbitrilor. Episodul cu Urs Maier, din 2003, de la partida Danemarca-România 2-2, când tricolorii au pierdut calificarea la Europene în ultima secundă a meciului după ce arbitrul elvețian a prelungit până când danezii au reușit să egaleze, încă mai este viu în memoria microbiștilor. Concret, în acest caz, se prefigurează o situație în care Vassaras va trebui să apere interesele României în Comisia de Arbitri a UEFA, în dauna intereselor propriei sale țări, Grecia.
Culisele numirii lui Vassaras la șefia CCA
Cât despre scandalul iscat de Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, care nu sunt de acord cu nominalizarea lui Vassaras pentru un loc în Comisia de Arbitri a UEFA, persoane din lumea arbitrajului spun că acest conflict este artificial și că „gemenii” vorbesc ca să se afle în treabă, pentru că, peste tot în Europa, președintele CCA este propus pentru a fi membru în Comisia de Arbitri a UEFA, și nu vreun subaltern al acestuia: „Cum ar fi să ajungă vicepreședintele CCA în Comisia UEFA și să vină apoi să îi dea directive șefului CCA? «Trebuie să facem așa și așa, eu am fost acolo și știu ce e de făcut!» Ar fi cam ciudat, nu?”. În plus, se pare că nici UEFA nu ar fi acceptat o astfel de propunere, forul european dorind să lucreze cu președintele arbitrilor din fiecare țară membră.
În acest context, singura posibilitate ca Deaconu să fi rămas propunerea României pentru Comisia de Arbitri a UEFA ar fi fost ca el să fie păstrat șef al CCA, iar Vassaras, adus sub o altă titulatură. Aici intervine însă condiția pusă de grec. Sursele ProSport spun că acesta a condiționat acceptarea propunerii venite din partea lui Burleanu de nominalizarea sa la postul care va deveni vacant în Comisia de Arbitri a UEFA.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER