Spiritul olimpic, de la povești frumoase, la „gafe” de proporții. Reprezentantul Insulelor Solomon a concurat în proba a doua din cadrul triatlonului pe bicicleta personală a antrenorul american Ian Murray. „Acesta este spiritul olimpic„, și-a explicat gestul antrenorul care i-a cedat pe loc bicicleta sa sportivului de culoare în momentul în care Borris Teddy încerca să pornească în șaua unei vechi biciclete, îndoită și total nepotrivită pentru o întrecere contra-cronometru, relatează site-ul oficial al competiției. În același timp, Jocurile Olimpice de Tineret programează o serie de întreceri pe echipe „continentale”, pentru ca majoritatea sportivilor să își poată găsi coechipieri. Pentru un moldovean de peste Prut, această aventură s-a încheiat însă prost. Ion Aric s-a trezit singur în arenă la începutul sfertului de finală din concursul de tir. Coechipiera lui, din Ucraina, s-a trezit târziu iar șoferul de taxi care ar fi trebuit să o ducă rapid la complexul sportiv s-a rătăcit, ea nemaiajungând la timp în poligonul de tragere. Visul olimpic al moldoveanului care în concursul individual s-a oprit în calificări, terminând al 13-lea, s-a încheiat astfel cu un abandon și un rezultat oficial „nu au tras”.
Boris Teddy a reușit să își depășească un adversar cu bicicleta americanului Murray
Boris Teddy a încheiat ultimul concursul de triatlon,cu peste 13 secunde întârziere față de medaliatul cu aur, britanicul Ben Dukstra. Bicicleta sportivului din Insulele Solomon, care s-a antrenat singur pentru competiția din Nanjing, i-a atras atenția antrenorului Ian Murray, aflat pe marginea parcursului pentru atletul său. „Aveam bicicleta mea pregătită pentru cazul în care ar fi apărut o problemă la cea de concurs. I-am văzut bcicleta lui Teddy, roata era îndoită, era foarte grea… o bicicletă cu adevărat lentă. Am înțeles că este cea mai bună bicicletă din insulele Solomon, dar nu se poate concura astfel„, a punctat la finalul concursului Murray, pentru nanjing2014.org. Cu bicicleta de împrumut, Teddy a scos un timp bun, reușind în singura dintre cele trei probe ce alcătuiesc triatlonul (alergare, ciclism, înot) să își depășească un adversar, cu mai bine de o secundă. Astfel, cel puțin pe traseul de 20 de kilometri parcurs în șa, Teddy a terminat al 31-lea, nu al 32-lea. Teddy deja este parte a unui program special al Uniunii Internaționale a Triatlonului, de popularizare a acestui sport în zone fără tradiție. „Competiția este importantă, pentru că de asta ne aflăm aici, dar mai ales la juniori, există ceva care este mai presus de asta: să întâlnești sportivi de pretutindeni. SUA este o țară potentă financiar, privilegiată, iar pentru noi a fost o onoare să îl ajutăm pe acest tânăr sportiv din Insulele Solomon„, a punctat Murray.
Polina Konarieva „Nu știu ce să-i spun”
Incidentul din concursul de tir a fost clasat cu diplomație de organizatori și delegații tehnici drept o neglijență a membrilor staff-ului echipei Ucrainei, antrenori și team-manageri, responsabili pentru alcătuirea unui program adecvat pentru fiecare sportiv în parte, identificarea traseului și pentru orice alt aspect organizatoric intern. Sportiva ucrainiancă, ajunsă într-un final la poligon în timp doar pentru a asista la premiere, nu a avut puterea de a-și concola partenerul: „nu știu ce să îi spun„. Aric și-a recunoscut, printre lacrimi, furia „nu am știut de ce nu vine, nu este ea responsabilă, dar sunt puțin furios… au fost multe sentimente amalgamate și nici nu știam exact ce ar trebui să simt„.
Jocurile Olimpice de Tineret nu au un clasament oficial al medaliilor, tocmai din cauza acestor probe mixte. Tudor Cucu, sabrerul care a reprezentat România de planșă la Nanjing a terminat pe șase concursul în care câte o fată și câte un băiat de la fiecare armă au format o echipă mixtă de șase.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER