Forma excelentă pe care o traversează Lucian Sânmărtean (34 de ani) la Steaua alimentează puternic discursul celor care îl văd pe mijlocaș drept o soluție pentru echipa națională. Victor Pițurcă a anunțat până acum doar lista stranierilor care se află în vederile sale pentru debutul României în preliminariile Euro 2016, însă selecționerul nu a părut niciodată încântat de ideea chemării lui Sânmărtean. ProSport prezintă trei motive, argumentate cu părerile oamenilor de fotbal, pentru care Lucian Sânmărtean trebuie convocat pentru partida din 7 septembrie cu Grecia.
1. E singurul coordonator de joc valoros, unicul fotbalist care poate scoate adversarii din joc prin dribling
Alintată intern drept o „națiune fotbalistică tehnică”, echipa națională a României a rămas restantă, de la Hagi încoace, în a furniza exemple de fotbaliști care să confirme laudele. Faptul că „noi suntem tehnici” nu se mai justifică în alegerile lui Pițurcă atunci când vine vorba despre jucătorii selecționați, motiv pentru care naționala a suferit teribil atunci când a trebuit să facă altceva în afară de a se apăra și de a profita de pe urma contraatacului.
Fotbaliști precum Lazăr, Bourceanu și Pintilii la centru sau Chipciu, Tănase și Torje în ofensivă nu au avut în niciun moment calitatea de coordonatori de joc. În plus, cu mici excepții din partea lui Alexandru Maxim, naționala României nu a avut în ultimii ani un fotbalist capabil să scoată adversarii din joc prin dribling.
Abilitatea lui Lucian Sânmărtean de a scoate adversarii din joc prin dribling a fost excelent demonstrată în turul play-off-ului cu Ludogoreț, atunci când a avut serii lungi de driblinguri reușite. Foto: Bogdan Iordache
Ei bine, acest fotbalist poate să fie Lucian Sânmărtean, mijlocașul Stelei, cel care a impresionat în ultima perioadă exact la aceste capitole: clarviziune și dribling, cu un plus pentru modul în care a coordonat jocul ofensiv al campioanei României începând de la centrul terenului. Un exemplu în acest sens poate fi și meciul Stelei din play-off-ul Ligii Campionilor, partidă în care evoluția lui Sânmărtean a încântat. „În meciul cu Ludogoreț, Sânmărtean a demonstrat că este un jucător de valoare, un artizan al jocului. Eu l-aș selecționa„, a spus președintele LPF, Gino Iorgulescu. Sânmărtean și-a argumentat discursul virtual pentru „candidatura” la națională în special prin seria de driblinguri reușite. La faza obținerii penalty-ului, mijlocașul a driblat mai mulți adversari și a putut fi oprit doar prin fault.
2. Poate fi cea mai bună variantă pe cel puțin două posturi: mijlocaș central ofensiv sau mijlocaș stânga
În condițiile în care Pițurcă are de suferit de pe urma faptului că majoritatea fotbaliștilor pe care îi are în vedere nu au fost, în ultimul sezon, titulari la echipele de club, Lucian Sânmărtean este o soluție foarte bună și pentru că reprezintă o variantă pe mai multe posturi de pe teren. Utilitatea lui Sânmărtean a fost subliniată, în stilu-i caracteristic, de fostul președinte al Ligii, Dumitru Dragomir: „Sânmărtean poate califica naționala la Euro de unul singur, el trebuia să joace meci de meci pentru România în ultimii trei ani. Să spunem toți că nu e bun pentru echipa națională, poate așa îl cheamă și Pițurcă„.
Stelistul excelează pe postul de mijlocaș central ofensiv, acolo unde se poate dovedi un excelent furnizor de pase pentru vârful Ciprian Marica și poate deschide cu succes jocul în benzi. Sânmărtean este tipul de jucător care reacționează eficient chiar și în criză de spațiu și timp, iar plasarea lui pe această poziție nu afectează sistemul defensiv în eventualitatea în care Lucian pierde mingea.
O altă variantă este plasarea lui în banda stângă, loc unde a jucat pentru Steaua chiar în meciul cu Ludogoreț: are forță și tehnică pentru pătrundere, destabilizează în benzi defensiva și permite urcarea fundașului. În plus, are și abilitatea de a finaliza cu șut acțiunile pornite din bandă. Cu un astfel de fotbalist în lot, Pițurcă poate gestiona mai bine resursele și îi poate trimite pe ceilalți fotbaliști cu abilități ofensive din linia de mijloc acolo unde dau cel mai bun randament. Sânmărtean, Chipciu, Maxim, Torje sau Sânmărtean, Chipciu, Maxim în spatele lui Marica sunt doar două dintre variantele viabile pentru un compartiment ofensiv puternic cu care să fie dejucată apărarea organizată a Greciei. „La mijlocul terenuluil, Lucian e decisiv. Poate să aibă o acțiune și să o termine cu gol sau să paseze decisiv pentru un alt jucător„, spune și Viorel Hizo despre fotbalistul pe care l-a antrenat la FC Vaslui. O a treia variantă pentru trimiterea lui Sânmărtean pe teren poate fi în cuplu cu Bourceanu la centrul terenului. Deloc caracteristică lui Sânmărtean, această poziție este totuși una pe care a dat randament la Steaua în ultima perioadă.
Echipa de start a României în meciurile cu Grecia (foto jos stânga, 1-1 în barajul pentru CM 2014) și cu Algeria (foto jos dreapta, 1-2 în turneul amical din Elveția).
Două exemple de așezări folosite de Victor Pițurcă în ultima perioadă. Avantajul lui Lucian Sânmărtean este că, datorită polivalenței, poate să fie o soluție viabilă pentru mai multe posturi
3. Motivație extraordinară: este ultima șansă la echipa națională
Un factor esențial în forma arătată de Lucian Sânmărtean la Steaua în acest start de sezon este și motivația ieșită din comun pe care fotbalistul a afișat-o. „Luci nu e așa doar în meciurile oficiale, el e super serios și pe terenul de antrenament. Se pregătește cu o dăruire exemplară„, spun despre mijlocaș colegii de la campioana României. Faptul că se luptă pentru un obiectiv concret, calificarea în grupele Ligii Campionilor, pare să îl fi motivat suplimentar pe veteranul campioanei. În plus, motivația îi este alimentată și de nivelul de interes generat de faptul că este jucătorul Stelei, iar prestațiile îi sunt în prim-plan mai mult decât în perioada petrecută pe FC Vaslui. Chiar dacă are șanse extrem de scăzute să joace la turneul final din Franța din 2016, aportul la calificarea naționalei reprezintă un mod excelent prin care Sânmărtean își poate încheia activitatea fotbalistică la nivel înalt.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER