Lord Richard Attenborough a câștigat Oscarul pentru filmul Gandhi, pe care pe care l-a produs în 1982, după 20 de ani de documentare. Pentru pelicula care îl are pe cunoscutul conducător indian ca și personaj central, Attenborough a primit din partea Academiei distincțiile de „Best Picture” și „Best Director”.
Cariera lui „Lord A”, așa cum era supranumit de englezi, este una cu adevărat impresionantă. A început actoria la 12 ani, pentru ca la 18 să își facă debutul pe scenă. Primul rol într-un film l-a avut în 1942, în „In Which We Serve”. În 1967, la 44 de ani, a primit Ordinul Imperiului Britanic, pentru ca, la 9 ani distanță, să fie numit cavaler. În 1993 a primit titlul nobiliar de Baron, așa numitul „life peer”, titlul ce nu are caracter ereditar.
Viața lui Richard Attenborough nu a fost însă o înșiruire de întâmplări fericite, el însuși recunoscând că a trecut prin perioade foarte grele. „Am fost falit de câteva ori. A trebuit să-mi ipotechez casa. Familia mea a avut mult de suferit. Am ajuns în multe situații în care mi-am asumat multe riscuri pentru că am ținut foarte mult la tot ce am făcut”, povestea Attenborough, citat de CNN. Unul dintre momentele extrem de dificile prin care a trecut s-a înregistrat în 2004, când Jane, fiica sa cea mare, alături de fata ei, Lucy, au murit în tragedia provocată de un tsunami pe coasta Asiei de Sud, chiar în a doua zi de Crăciun, de „Boxing Day”.
Vicepreședinte pe viață al lui Chelsea
Richard Attenborough a fost și un suporter înfocat al echipei londoneze Chelsea. Mai mult, a ocupat funcții în conducerea clubului în anii ’70 și a fost numit vicepreședinte pe viață al „Albaștrilor”. Lord A povestea în 2007 cum a ajuns să se identifice cu Chelsea: „După război (n.r. Al Doilea Război Mondial) am primit un rol în Brighton Rock și eram, nu gras, dar nici slab. Pentru personajul pe care urma să-l joc trebuia să fiu foarte, foarte slab. Producătorii mi-au sugerat astfel să mă antrenez cu un club de fotbal și am avut de ales între Fulham și Chelsea. Am mers pe Stamford Bridge și am lucrat cu echipa câteva săptămâni, timp în care m-am împrietenit cu cel mai mare atacant al Angliei, Tommy Lawton”.
De la John Terry și până la Didier Drogba și Jose Mourinho, oamenii marcanți ai istoriei recente a lui Chelsea au fost extrem de apropiați de regretatul regizor. Întrebat la un moment dat pe cine ar nominaliza să joace rolul lui Peter Cech, dacă ar ajunge în postura să producă un film despre Chelsea, Attenborough a răspuns fără ezitare „John Wayne”. „Cech este probabil unul dintre cei mai mari portari ai lumii. Are un caracter superb, e una dintre figurile dominante ale fotbalului din această perioadă”, spunea Lord A într-un interviu acordat pentru The Telegraph în 2007. Tot atunci, în rolul lui Jose Mourinho, „un caracter fermecător, un puzzle, un mister”, regizorul l-ar fi văzut pe Marlon Brando. „Are o personalitate care îi permite să explodeze în orice direcție și-ar dori el”, exclama Lord Attenborough despre tehnicianul portughez, aflat acum la al doilea mandat la Chelsea, după ce a plecat în 2007 din Londra cu destinația Internazionale Milano.
Redenumirea unei tribune, demers al fanilor
Imediat după anunțul oficial al morții lui Lord Attenborough, făcut duminică de fratele acestuia, Chelsea a emis un comunicat prin care își exprimă îndurerarea. „A avut o viață lungă și plină de realizări, dar mereu și-a făcut timp pentru lucrurile pe care le-a iubit cel mai mult, iar unul dintre ele a fost întotdeauna Chelsea”, au scris londonezii pe pagina oficială a clubului.
Mai mult, fanii lui Chelsea au înaintat o propunere prin care doresc ca una dintre tribunele de pe Stamford Bridge să îi poarte numele lui Lord Richard Attenborough.
În memoria fostului mare actor și regizor, jucătorii antrenați de Jose Mourinho vor purta banderole negre la meciul pe care Chelsea îl va disputa cu Everton, în următoarea etapă din Premier League.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER