Echipa masculină de handbal sub 18 ani a României s-a făcut de râs la Campionatul European din Polonia, unde a încheiat competiția pe ultimul loc, rezultat care constrastează puternic cu parcursul reprezentativei similare feminine, care, la începutul lunii august, câștiga aurul la Campionatul Mondial din Macedonia. Potrivit informațiilor ProSport, lotul național coordonat de selecționerul Octavian Hârțoagă (antrenor CNE Sighișoara) s-a aflat timp de două luni în cantonament, în condiții similare de pregătire cu junioarele tricolore care au adus primul titlu mondial în sportul românesc, după o pauză de 15 ani. Aparent, prăpastia dintre performanța fetelor și contraperformanța băieților este inexplicabilă.
Delegația României la Campionatul European de handbal rezervat juniorilor sub 18 ani revine luni din Polonia, după o prestație șocant de slabă, în urma căreia jucătorii antrenați de Octavian Hârțoagă și Gabriel Armanu au terminat pe locul 16 din tot atâtea echipe, cu o singură victorie în șapte meciuri. Antrenorul federal responsabil cu rezultatele echipelor naționale, fostul portar Sorin Toacsen, are câteva explicații pentru această catastrofă (România a primit cele mai multe goluri de la Europene, apărarea fiindu-i străpunsă, în medie, o dată la fiecare 102 secunde) pe care le-a rezumat pentru ProSport, la cald, înainte de analiza detaliată care va fi realizată împreună cu stafful echipei și de primirea raportului întocmit de șeful delegației tricolore din Polonia, Alexandru Dia. „Problema a fost în apărare, evident, dar această echipă a avut doar cinci meciuri de pregătire înaintea acestui Campionat European. Prin comparație, Franța, echipa care s-a impus, devenind campioană europeană, a jucat nu mai puțin de 23 de meciuri de pregătire„, a sunat justificarea destul de stranie a lui Sorin Toacsen, chiar la capătul unei discuții telefonice cu membrii delegației României în Polonia.
Calitatea meciurilor de pregătire, decisivă în obținerea performanțelor: „Chiar și când am jucat, adversarii au fost slabi”, spune Toacsen
Sorin Toacsen nu și-a ascuns dezamăgirea, chiar dacă la început a încercat să vadă și partea plină aproape invizibilă a paharului: „Rămâne locul 16 din Europa, să nu uităm că băieții s-au calificat, ceea ce nu toți au reușit”. Realismul impus de cele 246 de goluri primite de naționala masculină sub 18 ani, cu o medie de 35 de goluri pe meci, a intervenit însă rapid: „Sigur că acest rezultat nu ne mulțumește. În același timp, cinci jocuri de pregătire mi se par foarte puține. A fost de vină și situația financiară, dar și faptul că rezultatele internaționale ale echipei nu ne permit să participăm la cele mai puternice turnee de pregătire”.
Chiar dacă înainte de Europene, tricolorii au avut un turneu de pregătire în Franța, parteneri de antrenament fiindu-le chiar viitorii campioni ai bătrânului continent. „Este o diferență foarte mare și între meciurile pe care le-am avut, inclusiv cele de calificare, și nivelul din Polonia„, susține fostul handbalist, dublu campion național cu Universitatea Craiova. Oficialul a blamat condițile de pregătire, chiar dacă performanța echipei feminine nu a fost nici ea susținută financiar, părinții fiind principali sponsori, iar sacrificiile venind din partea antrenorilor, sportivelor și a tuturor celor implicați. Nici explicațiile privind numărul meciurilor de verificare nu stau în picioare. Sună bizar ca nemulțumirile pentru condițiile de pregătire să vină chiar din partea celor responsabili cu acest lucru.
România și-a asigurat prezența la Europene cu două victorii în fața Armeniei (51-9) și Turciei (37-30).
Problema a fost recunoscută, măsurile vor mai întârzia: au prioritate Supercupele la handbal masculin și feminin
„Acum este prematur să vorbim despre măsuri, m-am întâlnit ieri cu domnul președinte Dedu, dar am discutat alte probleme mai urgente. După ce va fi mai mobil, desigur, vom discuta amănunțit despre strategia de viitor„, a specificat antrenorul federal Toacsen, care se pregătește pentru deplasări la competițiile acestei săptămâni, Supercupa HCM Baia Mare – HCM Roman (handbal feminin) și, respectiv, Municipal Dedeman Bacău – HCM Constanța (handbal masculin), evenimente pentru care „alături de domnul președinte Dedu, s-au depus multe eforturi„. Analiza va începe abia miercuri, fiind așteptat raportul șefului delegației din Polonia. „Vom vedea dacă antrenorii au avut probleme în a impune anumite lucruri, apoi ne dorim să schimbăm strategia, să jucăm cât mai multe meciuri de pregătire de acum înainte. Avem mult de lucru dacă vrem să avem an de an prezențe la marile competiții. Va trebui să facem eforturi atât la nivelul conducerii, al federației, dar și al antrenorilor și al sportivilor, mai ales în Centrul Național de Excelență„, explică planul de acțiune Sorin Toacsen.
13 dintre cei 20 de jucători ai lotului lărgit care au făcut pregătirea pentru Campionatul European din Polonia provin de la Centrul Național de Excelență
Naționala masculină de handbal sub 18 ani a avut ca obiectiv în Polonia prezența între primele 10 echipe, pentru calificarea la Campionatul Mondial sub 19 ani, din 2015. Ratarea acestui obiectiv înseamnă că România va absenta de la această competiție, Campionatul European fiind unic criteriu de calificare.
Parcursul României la ediția 2014 a Europenelor de handbal masculin sub 18 ani
Grupa C Franța-România 43-24 (21-12) România-Croația 26-41 (13-19) România-Ungaria 30-43 (13-21)
Grupa de play-out România – Cehia 30-25 (14-11) – singura victorie România -Belarus 29-32 (15-15) România – Serbia 25-27 (17-14) România – Macedonia 32-35 (13-17)
Parcursul României la ediția 2014 a Mondialelor de handbal feminin sub 18 ani
Grupa C România – Argentina 34-20 (16-9) Uzbekistan – România 22-42 (10-19) România – Macedonia 37-23 (17-12) România – Germania 27-25 (14-11) Danemarca – România 30-30 (13-14)
Optimi de finală Croația – România 22-28 (12-12) Sferturi de finală Olanda – România 22-36 (12-22) Semifinale România – Muntenegru 28-25 (12-13) Finală România – Germania 32-21(15-7)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER