Amintiri de la sfârșitul anilor 90′ cu Astra. „Niculae a venit la pauză să ne spună că ne dublează prima de victorie”

Amintiri de la sfârșitul anilor 90' cu Astra. „Niculae a venit la pauză să ne spună că ne dublează prima de victorie
  • Publicat:
  • Actualizat:

Astra Giurgiu este una dintre echipele la modă din fotbalul românesc. După ce în sezonul trecut a terminat pe locul secund (cea mai bună clasare din istoria clubului) și a câștigat Cupa României, echipa patronată de Ioan Niculae este foarte aproape de intrarea în grupele Europa League după ce a câștigat în deplasare cu scorul de 2-1 meciul tur al play-off-ului contra lui Lyon. Nu la fel stăteau lucrurile și spre sfârștul anilor 90”. ProSport a discutat cu cinci dintre jucătorii de bază ai Astrei din sezonul 1998-1999, primul în Divizia A pentru fosta echipă a Ploieștiului.

Rohat se ocupă de „viitorul” Astrei

Gheorghe Rohat (39 de ani) a jucat la Astra în perioadele 1997-2000 și 2008-2011. Fostul fundaș central este în momentul de față șeful Centrului de Copii și Juniori al clubului. Rohat își amintește faptul că în primul sezon petrecut în Divizia A (1998-1999), jucătorii Astrei avea ca obiectiv trasat evitarea retrogradării. Echipa care evolua pe atunci la Ploiești era departe de formația cu pretenții patronată de Ioan Niculae. „Noi formam o echipă mică care abia promovase și aveam ca obiectiv evitarea retrogradării. Cei mai mulți dintre jucători nu aveau experiență la nivelul primei ligi, jucau pentru a se afirma și a-și face un nume în fotbal„. Când vine vorba despre diferența dintre salariile de atunci și cele de acum de la Astra, Rohat consideră că nu se poate face o comparație: „Nici nu mai țin minte ce salariu aveam, însă atunci cred că salariul mediu anual în fotbalul românesc era cam de 3.000 de euro, cam cât e acum un salariu mediu pe lună. Oricum pe vremea aceea aspectul financiar nu era atât de important”.

Rohat consideră că diferența dintre cele două generații de jucători de la Astra se explică prin diferența de investiții: „Valoarea echipei de acum este dată de investițiile importante care au fost făcute. Domnul Niculae și-a dorit mereu să fie printre cei mai buni în afaceri și în fotbal. Dar la fotbal este mai greu să meargă lucrurile rapid. Patronul a fost adeptul pașilor mărunți și probabil că la un moment dat și-a spus că trebuie să fie primul și la fotbal”.

Pompiliu Stoica vrea să devină antrenor

Pompiliu Stoica (37 de ani) este cunoscut iubitorilor fotbalului din România în principal pentru pentru perioada 2000-2004 petrecută la Steaua. Fotbalistul născut în Buzău a ajuns la Astra în 1998, jucând pentru fosta echipă ploieșteană timp de doi ani. În prezent, fostul fundaș stânga nu este implicat în lumea fotbalului, deși a absolvit cursurile Școlii de Antrenori. „După ce m-am retras de la Petrolul în 2012 am obținut Licența A, însă nu am putut susține examenul pentru Licența Pro din cauza faptului că nu am experiență ca secund în Liga 1 sau ca antrenor secund în Liga 2. Mi se pare aberant. Încerc să fac și eu ce se poate pentru a răzbi în meseria asta, însă sunt tot mai puține echipe în eșaloanele inferioare”. Pompiliu Stoica locuiește în comuna Păulești, județul Prahova și spune că s-a detașat de fotbal: „Acum țin cu familia mea”. Fotbalistul retras din activitate crede că Ioan Niculae a fost ambiționat de investițiile celorlalți oameni de afaceri din România: „Când jucam eu la Astra domnul Niculae nu investea ca în prezent. Aveam salarii mai mici ca la Steaua, Dinamo sau Rapid, dar erau plătite la timp. Obiectivul echipei era rămânerea în Divizia A”.

În primul sezon în „A” Astra avea un buget de 270.000 de dolari

Mihai Dăscălescu (37 de ani) a făcut parte din lotul Astrei în primul sezon în Divizia A a fostei echipe ploieștene. În prezent este președintele executiv la echipei de liga a cincea Unirea Alba Iulia. Chiar dacă nivelul este unul scăzut, Dăscălescu este încântat de grupele de juniori pe care le are clubul fiind convins că atenția sporită acordată tinerilor reprezintă cheia revirimentului echipei ardelene. Fostul atacant își amintește de perioada petrecută la Astra: „Era o echipă tipic de provincie, în sensul că aveam o mentalitate de așa natură, ne propuneam să nu retrogradăm. În primul sezon în prima ligă bugetul a fost de 270.000 de dolari, cam cât câștigă acum un singur jucător de la Astra (râde). Nu aveam o mentalitate necesară performanței, chiar dacă jucam pe prime mari. La semifinala de cupă din 2003 pierdută cu Dinamo am avut o primă de joc de 10.000 de dolari de om, însă am fost eliminați și nu am luat banii”. „Meritele pentru performanțele Astrei din prezent sunt ale lui Isăilă, dar și a celor din conducere: Dinu Gheorghe, Petre Buduru și Costel Lazăr”„ este părerea lui Dăscălescu.

Movilă, antrenor în Oman

Daniel Movilă (42 de ani) a petrecut la Astra cinci sezoane între 1998 și 2003. Cea mai pregnantă aminite a lui Movilă despre Astra este legată de instalația de nocturnă: „Eu am venit la echipă în iarna lui 1998. Jucam în Divizia B și luptam la promovare. Țin minte că eram singura echipa din „B” care avea nocturnă, nici în „A” nu prea erau echipe care să aibă nocturnă. La promovare am luat o prima consistentă, dar nu mai știu cât. Atunci se plătea în dolari și mărci. Domnul Niculae punea și atunci presiune pe echipă, investea bani, dar nu cred că a avut sfătuitori buni. Poate și noi jucătorii am avut o parte de vină că nu am realizat o performanță. Puteam să ajungem și noi în finala Cupei României, dar a fost acel meci cu Dinamo de care nu vreau să mai vorbesc”.

INFO: Meciul la care fac referire Dăscălescu și Movilă este returul semifinalei de Cupa României din ediția 2002-2003 contra lui Dinamo. După ce Astra câștigat prima manșă cu 2-1 pe teren propriu, bucureștenii au câștigat returul cu 3-1. Golul calificării în finală a fost reușit de Domocoș în minutul 120. Cei de la Astra au acuzat deciziile favorabile lui Dinamo luate de arbitrul Sorin Altmayer care nu l-a eliminat pe Cornel Frăsineanu deși ar fi fost justificat să o facă în trei rânduri. 

Fostul atacant al Astrei are Licența A, dar în momentul de față este liber de contract după ce anul trecut a fost antrenor secund al lui Aristică Cioabă în prima ligă din Oman. „În Oman a fost bine din punct de vedere financiar. Nu ca în Liga 1, dar mai bine ca în liga secundă de la noi. Ca să obțin Licența Pro trebuie să plătesc o taxă de 4.000 de euro la FRF, apoi alte cursuri în străinătate, e complicat”.

Niculae a intrat la pauză în vestiare să mărească prima de joc

Cătălin Mulțescu (38 de ani) a fost portarul Astrei între anii 1997 și 2002 și spune că echipa care evolua în cartierul 9 Mai din Ploiești este o parte frumoasă a vieții sale. „Aveam o echipă foarte bună, cu Florentin Dumitru, Pompiliu Stoica, frații Dăscălescu…Nivelul competiției era însă foarte ridicat. Steaua, Dinamo și Rapid avea echipe foarte bune. Mai era un FC Argeș cu Mutu, Jean Barbu sau Crivac”, este explicația lui Mulțescu pentru lipsa performanței din acea perioadă. Fiul lui Gheorghe Mulțescu își amintește cu ușurință detaliile financiare din acea perioadă: „Țin minte că la promovarea în Divizia A am avut o primă de 1.000 de dolari de om. La meciurile din prima ligă jucam cam pe 3-4 sute de dolari pentru victorie. Contractele nu erau așa mari ca cele de acum, eu aveam 4.000 de dolari anul”. Mulțescu rememorează un moment amuzant legat de patronul Niculae: „La un meci cu Dinamo conduceam cu 1-0 la pauză. Patronul a venit la vestiare să ne spună că ne dublează prima de victorie pentru a ne motiva. Din păcate ne-a dat Vali Năstase un gol prin minutul 90 și am primit doar 500 de dolari”. Fostul portar este de părere că Niculae este aceeasi persoană ca și acum 15 ani: „Ioan Niculae se hrănește cu fotbal. Eu așa l-am perceput ca patron, el este același om, doar că pe atunci nu era mediatizat. Tot timpul a vrut să aibă echipă bună”.

Cătălin Mulțescu este antrenor cu portarii, iar în viitor vrea să își deschidă o școală de portari. „Aștept ca tata să semneze un contract cu o echipă și să îl urmez. Mai are de antrenat cam 7-8 ani și vreau să îi fiu alături în această perioadă”, a declarat fostul portar al Astrei.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă şi-au dat demisia
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae…
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta:
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta: "Normal" |…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak…
×