România a avut timp de opt ani consecutiv o reprezentantă în grupele Ligii Campionilor. Liga 1 ia o pauză în acest sezon, după eliminarea Stelei din play-off-ul Ligii Campionilor de către Ludogoreț
Opt ani la rând, România a avut o echipă în grupele Ligii Campionilor. Fie că a fost vorba de Steaua București, Unirea Urziceni, Oțelul Galați și CFR Cluj, Liga 1 a fost reprezentată pe cea mai importantă scenă a fotbalului european, formațiile românești reușind întotdeauna calificarea, direct sau din tururile preliminare. Miercuri seară, această serie s-a rupt, însă, după ce Steaua a fost eliminată în play-off-ul Ligii de către Ludogoreț Razgrad, bulgarii câștigând la penalty-uri cu 7-6, în urma unui meci de infarct, în care fundașul Cosmin Moți a intrat în poartă la loviturile de departajare în locul eliminatului Stoianov și a parat două lovituri de departajare.
Platini a ajutat fotbalul românesc
Care au fost, însă, cauzele care au dus la o serie de regularitate nemaiîntâlnită în fotbalul românesc? În primul rând, sezonul 2005-2006, în care Steaua a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, iar Rapidul în sferturi, a adus creșterea coeficientului Ligii 1, dar și al echipelor românești, care au devenit cap de serie și au reușit, astfel, să își ușureze pașii spre calificare. Seria a deschis-o Steaua, în sezonul 2006-2007, când le-a eliminat pe Gorica (5-0) și Standard Liege (4-3) în drumul spre grupele Ligii, o performanță pe care echipele din România nu o mai atinseseră de 11 ani. Totodată, un alt punct important al calificărilor a fost decizia UEFA ca din 2010, drumul pentru echipele din Estul Europei să fie mai ușor spre grupele Ligii. Dacă înainte, campioana României putea întâlni adversari tari, precum locurile 3 sau 4 din Anglia, Spania sau Italia, Michel Platini a introdus încă un tur preliminar, un play-off, în care campioanele pot juca doar împotriva campioanelor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER