În 2009, Unirea Urziceni reușea să cucerească titlul în Liga I, la capătul unui sezon în care principalele pretendente la trofeu au fost Dinamo și Poli Timișoara. Roata s-a întors în favoarea ialomițenilor în urma unui meci jucat pe propriul teren împotriva „câinilor”, dispută încheiată cu un scandal imens. Echipa antrenată la acea vreme de Dan Petrescu s-a impus cu 1-0 și a trecut pe primul loc, ajutată consistent și de arbitrul partidei, spaniolul Cesar Muniz Fernandez. Ibericul a luat mai multe decizii împotriva dinamoviștilor, printre care eliminarea lui Bruno Simao și ignorarea unui penalty evident la Dănciulescu, iar roș-albii au ieșit din calculele pentru titlul din acel sezon, pe care îl conduseseră până aproape de final.
Muniz l-a eliminat în 2009 pe dinamovistul Bruno Simao, unul dintre momentele cheie ale partidei care a făcut-o campioană pe Unirea Urziceni și care a fost sinonim cu începutul decăderii pentru roș-albi
La cinci ani de la acel moment, Cesar Muniz Fernandez, acum în vârstă de 44 de ani, a pus capăt unei cariere lungi de 15 ani, dar presărată de multe scandaluri. Cel puțin pe finalul activității sale de arbitru, centralul iberic a comis mai multe erori uriașe, multe dintre ele în chiar ultimul sezon din Primera Division. În stagiunea 2013-2014, Fernandez a dictat greșit penalty-ul care a adus victoria Realului în deplasarea de la Elche, după ce în urmă cu o etapă o ajutase pe Barcelona în partida cu Sevilla. În iarnă, spaniolul fusese scos și de pe lista UEFA din cauza prestațiilor sale neconvingătoare, astfel că de aici până la retragere nu a mai fost decât un singur pas.
Tratează cu cinism erorile făcute în favoarea Realului și Barcelonei
Acum, Cesar Muniz Fernandez s-a refugiat într-o afacere deschisă în pitorescul port din Gijon, acolo unde are un restaurant, a cărui bucătărie este condusă de un bucătar cu o stea Michelin. Vizitat de reporterii Marca, spaniolul a vorbit despre cariera sa controversată.
„Înțeleg faptul că sunt un personaj pentru media, din cauza felului în care îmi aranjez părul și pentru stilul meu vestimentar. De acee, toate deciziile eronate pe care le luam erau amplificate. Vreau să iau, însă, partea pozitivă. În fotbal nu există memorie, nimeni nu ține minte lucurile bune. De exemplu, acum sunt mulți care ar vrea să le ia capul lui Del Bosque și Casillas, după eșecul de la Campionatul Mondial. Nu am plecat niciodată acasă cu erorile făcute”, a spus Muniz.
Muniz, înconjurat de jucătorii lui Elche după penalty-ul acordat lui Real Madrid, deși minutele de prelungire expiraseră
Acesta a vorbit și despre greșelile făcute în sezonul trecut, când le-a ajutat în etape consecutive pe Barcelona și Real Madrid să plece neînvinse din meciurile cu FC Sevilla, respectiv Elche. „Toată lumea vorbește despre penalty-ul pe care l-am acordat la căderea în careu a lui Pepe. Toată lumea, inclusiv comentatorii, a recunoscut că a fost penalty. După ce am vizionat reluările, m-am considerat și eu un fenomen că am văzut acea fază”, a spus fostul arbitru despre meciul câștigat cu 2-1 de „galactici” cu lovitura de pedeapsă acordată după expirarea timpului regulamentar. Despre ajutorul dat catalanilor, Muniz a vorbit în aceeași notă: „Barcelona a marcat și ea în afara timpului regulamentar. Asta face parte din joc, trebuie să accepți acest lucru”.
Cesar Muniz Fernandez a condus peste 400 de meciuri în carieră și a avut o medie de 6.18 cartonașe galbene pe meci. „A fi prieten cu fotbaliștii este un lucru foarte greu. Cu câțiva am avut experiențe plăcute. Mi-l amintesc pe Raul, un jucător mereu politicos, de asemenea Puyol. Dintre antrenori i-aș remarca pe Aguirre, Guardiola, Benitez și Victor Fernandez”.
16 kilometri aleargă în fiecare zi Muniz Fernandez, chiar și după retragerea din activitate
Am purtat mulți ani părul dat cu gel, chiar și când activam în ligile inferioare. Este parte din personalitatea mea, din stilul meu Cesar Muniz Fernandez, despre obiceiul de a-și da părul cu gel
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER