Din favorite la titlu înaintea startului sezonului, Petrolul și Astra s-au transformat în echipe cu mari probleme financiare. Jucătorii Astrei au făcut grevă din cauza salariilor neplătite, în timp ce la Petrolul, jucătorii nu și-au primit salariile întregi de luni bune, iar patronul Dan Capră a recunoscut că echipa se confruntă cu probleme financiare. În acest moment, doar CFR Cluj pare să mai poată emite pretenții la șefie, însă cu mențiunea că ardelenii au fost deja bătuți acasă de steliști
La startul noului sezon din Liga 1, trei echipe păreau favorite la titlu. Analizând loturile, specialiștii conchideau că Steaua nu mai este favorită atât de clar ca în ultimele două sezoane, urmând a avea de înfruntat o „revoluție” din partea Astrei și a Petrolului. Giurgiuvenii reușiseră chiar să le ia ultimele două trofee steliștilor, câștigând la penalty-uri atât Cupa României, cât și Supercupa. După opt etape de Liga 1, însă, status quo-ul din campionatul românesc nu s-a schimbat aproape deloc. Steliștii continuă să fie lideri, cu trei puncte în fața Astrei și cu șapte în fața Petrolului. Asta în condițiile în care duminică (ora 21:00, Look TV) „roș-albaștrii” vor juca împotriva giurgiuvenilor, echipă aflată acum în derivă și care a pierdut trei din ultimele patru partide în toate competițiile, fiind eliminată rușinos joi din Cupa României de către CS Mioveni, scor 3-1. Între căderile neașteptate ale Astrei și Petrolului, care au, împreună, doar două victorii în ultimele trei etape, există o similitudine. Una extrem de importantă, care explică prăbușirea aparent inexplicabilă a celor două formații: dinspre Ploiești și Giurgiu au apărut informații că ambele echipe au cedat pasul cu Steaua în bătălia financiară.
Patronul echipei Astra, Ioan Niculae (stânga), le-a transmis jucătorilor să uite de primele de joc. Președintele Dinu Gheorghe (dreapta) încearcă să salveze aparențele, susținând că restanțele financiare „nu sunt chiar atât de mari”
Niculae spune că și-a plătit jucătorii, UEFA susține că Astra are datorii
La sfârșitul lunii august, giurgiuvenii erau într-o formă excelentă: eliminaseră Olympique Lyon în play-off-ul Europa League și se calificaseră în premieră în grupele unei cupe europene. Trei săptămâni mai târziu, giurgiuvenii sunt eliminați din Cupa României de către divizionara secundă CS Mioveni, au pierdut catastrofal, scor 1-5, cu Dinamo Zagreb la debutul în grupele Europa League, iar postul antrenorului Daniel Isăilă este în pericol, potrivit declarațiilor patronului Ioan Niculae. Declinul a început odată cu eșecul cu CFR Cluj, scor 1-4, din 13 septembrie, care a fost precedat de o grevă a jucătorilor, care au refuzat să facă antrenamentul dinaintea partidei cu echipa clujeană, realizând doar câteva exerciții în sala de forță.
Motivul l-a constituit neachitarea restanțelor salariale, jucătorii Astrei având trei luni în care nu și-au primit banii. Potrivit DigiSport, printre inițiatorii grevei s-ar fi numărat Pliatsikas și Ben Youssef, doi dintre jucătorii care au fost numiți „mercenari străini” de către finanțatorul Ioan Niculae, după victoria de duminica trecută, cu Pandurii, scor 2-1. Tunisianul de 25 de ani intrase în vizorul lui Niculae încă din august, după ce a refuzat să facă deplasarea la Liberec, pentru returul cu Slovan, din turul III preliminar al Europa League, însă nu a plecat de la Astra, deși a fost dorit de Blackburn, Watford și Marseille. Iar acum a fost scos din lot tot de finanțatorul Ioan Niculae, după eșecul cu Mioveni, din Cupă. „Președintele Dinu Gheorghe mi-a zis să-i mai dăm o șansă. Și i-am dat! Și va trebui să-și găsească echipă, îi vom da liber, să se ducă unde vrea. Ben Youssef nu mai are nicio treabă cu echipa Astra. Sigur, vom mai avea niște plăți de făcut, el ia bani mulți”, a declarat joi patronul Astrei, Ioan Niculae.
Syam Ben Youssef (stânga) ar fi fost principalul instigator al grevelor de la Astra din ultima perioadă. Patronul l-a numit „mercenar” pentru că și-a cerut banii restanți
Alibec și-a depus memoriu
Tot Niculae și-a continuat dur tirada la adresa jucătorilor săi, despre care a spus că au salariile plătite inclusiv pentru luna iulie, dar și primele pentru calificarea în grupele Europa League: „Să le fie rușine, nesimțiții, le-am plătit luna iunie. Au primit prima pentru Cupa României, 15.000 de euro. Au avut primă pentru Supercupa României, au luat fiecare câte 10.000 de euro. Le-am plătit înainte de meciul cu Zagreb 800.000 de euro, mai precis 854.000 de euro. Sunt niște nesimțiți, își bat joc de acest club. Mulți vor trebui să-și caute alte echipe. Domnul Dinu a ridicat aceste salarii la niște sume imense. Sunt salarii de zece mii de euro net. Sunt îmbuibați, nu mai pot să se gândească la fotbal că au preocupări să-și cheltuie banii”.
Însă realitatea văzută de la UEFA e alta. Forul european a anunțat joi seară că banii care trebuiau virați Astrei pentru participarea în Europa League, adică aproape două milioane de euro, au fost blocați din cauza datoriilor pe care le are clubul la foști jucători sau la stat. Președintele Dinu Gheorghe a infirmat vineri situația, într-o intervenție în direct la postul sport.ro: „Sunt ceva întârzieri, dar jucătorii sunt plătiți pe luna iulie, vor primi banii și pe luna august. Dacă ăsta e un motiv, atunci jucătorii nu înțeleg ce trebuie să facă. Nu e un motiv de luat în calcul, nu am discutat asemenea situații la nivelul vestiarului. Stăm mai bine financiar decât multe cluburi din Liga 1. Știu despre decizia UEFA, avem timp până pe 30 septembrie să rezolvăm, vom rezolva, la fel ca anul trecut”. Interesant este și că, potrivit site-ului LPF, Denis Alibec, atacantul giurgiuvenilor, și-a depus memoriu săptămâna trecută pentru a-și încasa sumele restante de la Astra.
Datorii de aproape 3 milioane de euro
Nici Fiscul nu dă prea mulți bani pe asigurările oficialilor giurgiuveni. Potrivit site-ului oficial al Ministerului Justiției, ANAF a pus poprire pe conturile echipei giurgiuvene, datoriile către bugetul de stat, din taxe neplătite, fiind impresionante. Pe site-ul Ministerului Finanțelor, bilanțul contabil al societății care administrează clubul giurgiuvean figurează cu restanțe de 13.199.217 lei, adică aproape 3.000.000 de euro!. Astra a dat în judecată Direcția Regională a Finanțelor Publice Giurgiu, contestând decizia. Și această datorie către Fiscul român a contribuit la decizia UEFA de a bloca plățile din cupele europene și care ar putea duce echipa giurgiuveană în insolvență. Iată mai jos datele de pe site-ul ANAF.
La 31 decembrie 2013, societatea care administra Astra, avea pierderi de 13.199.217 lei, adică aproape 3 milioane de euro
Salarii și bonusuri neplătite la Petrolul
Nici la Petrolul lucrurile nu stau mai bine. A recunoscut chiar patronul Dan Capră, într-un interviu pentru sport.ro: „Avem probleme cu banii, așa cum sunt peste tot. E clar că cineva îmi vrea răul și încearcă destabilizarea echipei”. Declarația trebuie, însă, interpretată în condițiile în care în ultimele două săptămâni, clubul de pe „Ilie Oană” i-a pierdut pe Ovidiu Hoban, transferat pe 75.000 de euro la Hapoel Be”er Sheva, dar și pe Adrian Mutu, care a plecat liber de contract la Pune City FC, în India. Totodată, și antrenorul Răzvan Lucescu, care avea un salariu de circa 120.000 de euro, a plecat de la echipa ploieșteană, fiind înlocuit pe 16 septembrie cu Gigi Mulțescu.
Unitatea jucătorilor Petrolului pare, la prima vedere, neatinsă. Vestiarul e însă tensionat, din cauza problemelor financiare
ProSport a scris joi despre problemele financiare de la Petrolul, care derivă din nerespectarea contractului cu Primăria și Consiliul Local Ploiești de către autoritățile locale. Concret, din cele cinci milioane de euro pe care Primăria și Consiliul Local ar fi trebuit să le acorde drept prime pentru performanțele echipei din ultimii doi ani, autoritățile au virat doar 1,7 milioane de euro. Implicit, jucătorii nu au primit bonusurile de performanță, dar nici o parte din salarii, schema de salarizare fiind gândită după un model care să ofere un beneficiu atât patronului Dan Capră, cât și jucătorilor: 60%-70% din salariul lunar era virat jucătorilor, restul urmând să fie acordat la finalul sezonului, din banii obținuți de la Primărie. „Jucătorii erau mulțumiți că își primeau, parțial, salariile lunar, aveau siguranța că lună de lună vor primi acești bani. Evident, existau și nemulțumiri că restul de bani nu vin, dar jucătorii nu și-au depus niciodată memorii”, a explicat o sursă apropiată de clubul ploieștean pentru ProSport.
Bugete prea mari, greu de susținut
Concluzia care se desprinde din informațiile de mai sus este deja una cunoscută pentru fotbalul românesc. Cluburile din Liga 1, indiferent de bugete sau ambiții, sunt total dependente de veniturile din drepturile TV, în timp ce planurile realizate și obiectivele setate de cluburi sunt, de multe ori, aproape de neatins în condițiile în care bugetele nu sunt bine structurate și foarte greu de finanțat. Atât Petrolul, cât și Astra au loturi excelente, însă valoarea se plătește, iar salariile mari sunt aproape imposibil de achitat în condițiile în care se lucrează fără surse de finanțare bine conturate. „Tu vrei să faci performanță, dar nu-ți plătești jucătorii. E foarte greu să te bați la titlu în aceste condiții, când alte echipe își plătesc jucătorii la zi. Uneori, o primă te ajută enorm, mai ales mental”, spunea, sub protecția anonimatului, un fost jucător din Liga 1, care a părăsit campionatul pentru un angajament în străinătate. Acolo unde salariile se plătesc la timp, iar cluburile își respectă jucătorii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER