GALERIE FOTO | „Steliști, bine ați venit la muncă!” Reportaj la Academia Stelei pe care Becali a lăsat-o 3 ani în paragină: dorință multă, terenuri neprietenoase, părinți pretențioși

GALERIE FOTO |
  • Publicat:
  • Actualizat:

Juniorii Stelei au trăit vremuri groaznice în ultimii ani. Steaua la care visau ei nu mai era de fapt Steaua. Se antrenau pe „Voința”, pe un teren în care se desprindeau bucăți din covorul sintetic (povestește un fost junior: „Când dădeai în minge, se lua traversa din teren cu totul!”), se schimbau sub cerul liber, nu mai era discuție de duș sau de condiții decente. Cei mai buni au plecat la Dinamo, la Academia Hagi sau la alte cluburi private, au fugit de mizerie și de nepăsare. După proiectul teoretic grandios al Academiei, în care se lăuda că investește peste un milion de euro anual în copii și juniori, Gigi Becali și-a luat mâna definitiv de pe acest sector, ignorând practic viitorul celui mai titrat club de fotbal din România.

Au fost aproape patru ani de chin în care Steaua a pierdut zeci de juniori valoroși, și-a știrbit credibilitatea, și-a compromis brandul la nivelul fotbaliștilor sub 16 ani. Cu o altă abordare din 2010 încoace, probabil că în loc de un jucător care a făcut pasul spre echipa mare, Robert Vâlceanu (17ani), am fi vorbit de mai mulți. După ani de nepăsare, de la finele anului trecut Steaua dorește revenirea la normalitate, iar proiectul de reconstrucție le-a revenit noului director tehnic al Centrului, italianul Massimo Pedrazzini, și directorului general și, totodată, antrenorului Ion Toma. Curios, tentativa vine într-o perioadă în care finanțatorul George Becali ispășește o pedeapsă cu închisoarea.


În cei trei ani în care nu ne-am antrenat în Ghencea, am pierdut încrederea părinților, iar copiii s-au îndreptat spre alte cluburi
Ion Toma, directorul Centrului de Copii și Juniori Steaua


Pedrazzini a lucrat câte 5 ani la centrele de copii și juniori ale lui Inter și AC Milan, are o experiență importantă în domeniu. Ion Toma a pregătit Steaua U19 în Youth League UEFA Champions League, anul trecut, și a obținut câteva rezultate remarcabile după un debut cu înfrângeri la scor. „Ajunsesem chiar la ultimul meci, cel de la Chelsea, să mai avem șanse teoretice la calificare!”, povestește „Tomiță”. Steaua U19 a pierdut meciul cu 0-5, dar rămâne acel 3-1 din deplasare cu Basel și un 1-1 acasă cu Schalke.

„Bine ați venit la muncă!”. Acesta este îndemnul scris la intrarea în vestiarul juniorilor steliști, cu care sunt întâmpinați zilnic. A fost idea lui Massimo și a lui Tomiță, dar unii spun că mesajul sună comunist. Cine mai muncește în România democratică?

Șefii juniorilor îndeamnă la muncă, o condiție esențială pentru ca talentul unora dintre puștii Stelei să fie antrenat, iar ei să se regăsească apoi și la o vârstă mai mare în lotul primei echipe. „Copiii conștientizează că au șansa să se antreneze în Complexul în care au respirat monumente precum Lăcătuș, Duckadam, Tudorel Stoica sau Pițurcă?”, întreabă reporterul. Răspunde Pedrazzini: „Conștientizează și nu prea! Numele Stelei ar trebui să fie o motivație importantă pentru ei, dar nu este întotdeauna așa.” Îl completează Tomiță: „Noi încercăm să le atragem atenția mereu că sunt la Steaua și că reprezintă cel mai mare club din România. Avem pretenții mari de la ei”.

Centrul de juniori al Stelei are acum șapte grupe complete, cu copii de la 6 la 17 ani, fiecare cu antrenorul ei, printre aceștia regăsindu-se și fostul mare jucător din Ghencea, „Colonelul” Adrian Bumbescu, a cărui deviză pe teren era „Trece mingea, nu și jucătorul!”


Antrenorii de la Centrul de Copii și Juniori al Stelei

  • Juniori A (născuți în 96 și 97): Ion Toma
  • Juniori B (98 și 99): Cornel Ionescu
  • Juniori C (2000 și 2001): Adrian Bumbescu
  • Juniori D (2002 și 2003): Alin Dumitriu
  • Juniori E (2004): Remus Ivănescu
  • Juniori F (2005): Iordan Roman
  • Juniori G-H-I (2006, 2007, 2008): Costel Dumitriu

Problema terenurilor de antrenament

Pedrazzini și Toma și-au fixat ca obiective imediate „recuperarea încrederii în brandul Steaua și crearea unei continuități prin seriozitate și printr-o relație cinstită, liniștită cu copiii, bazată pe educație și respect”, așa cum ține să sublinieze italianul. „Încercăm o reconstrucție de jos, să avem o bază mai mare de selecție, pe care să o îmbunătățim când urcăm spre vârful piramidei”, explică Pedrazzini. „Avem ca obiectiv promovarea jucătorilor talentați și nu obținerea de rezultate!”, completează „Tomiță”.

Coborâm în iarbă. Sau în așa-zisa iarbă. Copiii Stelei se antrenează pe un teren sintetic și simt destul de rar gazonul sub tălpi. „Terenurile de antrenament nu sunt închiriate și pentru copii. Noi folosim două terenuri sintetice și putem merge, din când în când, pe terenul de rugby, care este de iarbă”, explică Pedrazzini. Părinții copiilor se plâng de starea terenurilor de antrenament și spun că băieții fac bătături din cauza suprafeței proaste, iar apoi infecții.

Echipament nou

O altă mare problemă a Centrului de copii a fost echipamentul. Anul trecut, Steaua U19 a jucat în Youth League cu tricouri și șorturi vechi și diferite, logic, de ale primei echipe. A fost cam singura formație din Youth League care nu folosea un echipament cu același design ca al echipei mari, ce evolua în Liga Campionilor. În acest sezon, situația s-a remediat. Toate grupele de copii ale Stelei au primit echipament nou de antrenament și de joc, ultimul cu o mică întârziere.

  •  La Steaua, copiii nu plătesc bani pentru antrenamentele pe care le fac, spre deosebire de școlile private de juniori

Vâlceanu, motivație pentru toți copiii Stelei

Faptul că Robert Vâlceanu a ajuns de la grupa 1997-1998, antrenată de Ion Toma, în lotul echipei mari îi mobilizează și mai mult pe copiii Stelei. Și-au dat seama că pot ajunge sus dacă muncesc și sunt serioși. În plus, și Aldea, Grădinaru și Târnovan au făcut acest pas și așteaptă o revenire în lotul mare după ce le expiră împrumuturile.


Juniorii Stelei, împrumutați la alte echipe

  • Alexandru Aldea – împrumutat la Fortuna Poiana Câmpina
  • Răzvan Grădinaru – împrumutat la Oțelul Galați
  • Alexandru Târnovan – împrumutat la Gaz Metan Mediaș

În ziua în care a fost realizat acest reportaj, pe terenul de antrenament domnea o seriozitate nespecifică fotbalului românesc. Atenți la ce spun antrenorii, juniorii de 15-16 ani și cei de 17-18 ani executau fără crâcnire exercițiile impuse de Ion Toma și Cornel Ionescu. Singurele voci sunt ale antrenorilor: vor și mai multă implicare, vor execuții corecte, pase precise, nici prea puternice, dar nici moi, vor finalizare cu gol, preluări fără greșeală, șuturi tari și centrări direct pe om.

Dar care este viitorul Stelei? Cine sunt băieții care pot ajunge noi staruri în Ghencea? În primul rând, cei care au ajuns la loturile naționale:

  • Gavrilă: născut în 1997, mijlocaș central și fundaș central
  • Vlad: 1997, fundaș dreapta
  • Nicola: 1997, fundaș stânga
  • Măcriș: 1997, vârf de atac
  • Poiană: 1998, portar
  • Lupescu: 1999, portar
  • Theodor: 1999, vârf 2
  • Obregia: 1999, atacant de bandă

Foarte talentați și de perspectivă sunt și Ciochină, un mijlocaș central născut în 1998, și Onțel, un vârf de picior stâng născut tot în ”98.

Steaua are și un stranier la juniorii de 17 ani, albanezul Frank Bakalli, care a obținut o bursă de studii în România și care joacă atacant de bandă sau în spatele „vârfului”. Pedrazzini spune despre Bakalli că are o atitudine extraordinară la antrenamente și la jocuri, dar și o forță deosebită pentru vârsta lui. Bakalli îl are drept idol pe Keșeru, iar Ciochină pe Chipciu.

„Obiectivul nostru principal este să sprijinim copiii să ajungă la loturile naționale. Nu ne interesează rezultatele. Chiar folosim copii cu un an sau chiar doi mai mici decât categoria de vârstă la care jucăm, pentru a-i pune față în față cu situații dificile, pentru a-i vedea cum se pot mobiliza în fața unor adversari mai mari”, își expune punctul de vedere directorul ethnic, Massimo Pedrazzini, pentru care performanța se poate face urmărind trei factori principali: 1. Educația; 2. Rezultatele școlare; 3. Atitudinea la antrenamente.     

Una din marile probleme cu care se confruntă cei care se ocupă de viitorul Stelei o reprezintă atitudinea unora dintre părinți, care își văd copilul cel mai bun și care se simt mai mereu nedreptățiți. Pentru asta, la intrarea în vestiare sunt afișate cinci reguli de bază pentru părinți.

5 reguli de aur pentru părinți

  1. Fiul tău are o personalitate unică, ACCEPTĂ‚-L pentru ceea ce este… și nu pentru ceea ce ai vrea tu să fie; nu-ți încărca fiul cu realizarea visurilor sau ambițiilor tale.
  2. SUSȚINE-L, APRECIAZĂ‚-L și transmite-i consecvent și permanent valorile unei educații solide: DISCIPLINĂ‚, RESPECT, VOINȚĂ‚, RESPONSIBILITATE. Transmite-i SENINĂ‚TATE, PLĂ‚CEREA și BUCURIA de a munci.
  3. NU UITA CĂ‚ FIUL TĂ‚U TE OBSERVĂ‚ PERMANENT, tu ești modelul cel mai important pentru el, de aceea trebuie să fii un exemplu pozitiv.
  4. NU ÎNCERCA SĂ‚-L ÎNLOCUIEȘTI PE ANTRENOR! Dacă o faci, fiul tău va fi confuz; lasă-l pe antrenor să-și facă meseria.
  5. REGULILE SUNT IMPORTANTE și sunt făcute pentru a fi RESPECTATE, de aceea împreună dorim să-i învățăm pe sportivi un set de reguli pe care să le respecte, ajutându-i astfel să crească într-o lume mai bună.

Important pentru antrenori

Copiii nu sunt un mijloc pentru succesul meu, dar eu sunt un ajutor pentru dezvoltarea lor!!!

 

Portari de mare perspectivă

Cojocaru apără deja pentru echipa mare, deși are doar 19 ani, Poiană (16 ani) și Lupescu (15) sunt goalkeeperi de loturi naționale. Ștefan Preda, antrenorul cu portarii de la echipa mare, a implementat deja o regulă: primii doi portari de la juniori stau în spatele porții la meciurile oficiale ale Stelei! „Încercăm să avem mai multe contacte cu echipa mare și suntem fericiți când suntem băgați în seamă. Costel Gâlcă vine la meciurile noastre și chiar la antrenamente, avem o relație foarte bună”, remarcă Ion Toma.  

Antrenamentul la care am asistat se termină cu o miuță, la care băieții de 16 și 17 ani ai lui Tomiță sunt lăsați să se organizeze singuri, iar antrenorul e nemulțumit la final: „La antrenament, implicarea a fost așa și așa. Când v-am lăsat singuri la joc, a părut o corvoadă pentru voi. Să te lase unul să joci fotbal, iar tu ba să te cerți, ba să stai… Dacă joci serios, ajungi un fotbalist serios. La miuțele astea, pulsul trebuie să dea în clocot. La voi nu prea se simte așa ceva. Ne vedem mâine dimineață, la ora 9:00!”. La muncă, băieți!

Foto: Bogdan Iordache

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet…
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×