Trendul ascendent al investițiilor post-criză și dominația financiară a fotbalului din Anglia. Studiu financiar realizat de specialiști din Elveția asupra sumelor cheltuite de marile campionate ale Europei pe transferurile din perioada 2008-2014
Se spune că fotbalul se joacă pe goluri. Se poate vorbi despre meciuri în care există echipe favorite, dar nu se poate spune că există certitudini atunci când 22 de jucători pășesc pe gazonul unui teren de fotbal. În schimb, există numeroase modalități prin care o echipă își poate îmbunătăți șansele de a câștiga, iar perioada recentă din fotbal ne-a dovedit importanța unui atu pe care din ce în ce mai multe cluburi îl speculează: banii. Observatorul de Fotbal din cadrul Centrului Internațional de Studii Sportive (CIES) a realizat un studiu în care a expus cifrele care au fost investite în marile campionate de fotbal ale Europei în perioada 2008-2014.
100 de milioane de euro a plătit Real Madrid pentru transferul lui Gareth Bale de la Tottenham în vara anului 2013. Este cea mai mare sumă achitată pe un jucător de fotbal în istorie
Începând cu anul 2008, majoritatea statelor din vestul Europei s-au confruntat cu efectele crizei economice, numită Marea Recesiune. Bursele de valori s-au prăbușit sau au intrat într-o perioadă de instabilitate acută, în timp ce un număr mare de bănci, creditori și companii de asigurare au dat faliment. Problemele economice și-au făcut simțită prezența și în lumea fotbalului, acolo unde numeroase cluburi au intrat în insolvență sau au dispărut din cauza problemelor financiare. Însă, în ciuda acestui impediment reprezentat de criză, „sportul rege” nu a încetat să reprezinte o piață pentru investițiile venite din partea miliardarilor aflați în căutarea unui mod excentric în care să își cheltuiască banii.
673 de milioane de euro valorează lotul lui Real Madrid conform transfermarkt
În total, pe parcursul ultimelor șapte sezoane competiționale din cele mai importante cinci campionate ale Europei (Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania), sumele investite în transferurile de jucători s-au ridicat la aproximativ 13,06 miliarde de euro. În timp ce efectele crizei economice s-au făcut simțite în perioada 2009-2012, atunci când cifrele au stagnat (2008-2009) și ulterior au intrat în declin (2009-2012), investițiile anuale au revenit pe un trend ascendent în ultimii doi ani, perioadă în care și cotele de piață ale jucătorilor din fotbal au crescut categoric, odată cu dispariția influenței negative pe care criza o avea asupra cluburilor.
Contribuția Premier League-ului la „fiasco-ul” financiar din fotbal
Anglia domină „sportul rege” nu numai din punct de vedere al audiențelor, ci și din punct de vedere al sumelor investite în transferul de jucători. În anul 2014, fotbalul din Albion a contribuit cu aproximativ 45 de procente din totalul cheltuielilor ce s-au realizat în cele mai importante cinci campionate ale Europei.
193.6 de milioane de euro a cheltuit Manchester United pe transferurile din această vară
În anul 2009, cluburile din Premier League au cheltuit circa 523,2 de milioane de euro pe aducerea de noi fotbaliști. Această sumă a reprezentat un procentaj de doar 27,7% din totalul sumelor investite în transferuri de către cluburile din cele mai importante cinci campionate ale Europei, în contextul în care în restul sezoanelor din perioada 2008-2014, acest procentaj nu a scăzut sub 30%. Interesant este faptul că, deși în sezonul precedent lui 2009 cluburile englezești Manchester United și Chelsea au disputat finala Ligii Campionilor (cea mai profitabilă competiție din fotbalul intercluburi) și au câștigat circa 43, respectiv 35 de milioane de euro, acest aspect nu s-a văzut în investițiile din Anglia. O explicație pentru procentajul mic al contribuției Premier League la totalul sumelor investite în 2009 ar fi cele 257,4 de milioane cheltuite de Real Madrid în acel sezon, atunci când „galacticii” și-au întărit lotul prin aducerea unor vedete precum Cristiano Ronaldo (94 de milioane), Kaka (65 de milioane), Xabi Alonso (35,4 de milioane) sau Karim Benzema (35 de milioane).
Cine a cheltuit cel mai mult? Cu investiții de 750 de milioane de euro, Real Madrid conduce clasamentul cluburilor care au cheltuit cei mai mulți bani pe transferuri între 2008 și 2014. În schimb, cluburile din Anglia sunt cele care domină în clasamentul realizat de CIES. Din cele 40 de cluburi prezente, 15 provin din Premier League. Adunate, investițiile realizate de acestea în perioada 2008-2014 ajung la astronomica sumă de 3,85 de miliarde de euro. În locul secund se află Italia (9 cluburi) cu suma de 2,36 miliarde de euro, în timp ce următoarele trei poziții sunt ocupate de Spania (6 cluburi, 2,02 miliarde de euro), Franța (4 cluburi, 1,05 miliarde de euro) și Germania (6 cluburi, 976 milioane de euro).
Ce este Observatorul de Fotbal de la Centrul Internațional de Studii în Sport? Localizat în orașul Neuchatel, Elveția, Centrul Internațional de Studii Sportive (CIES) este una dintre cele mai de încredere surse științifice din lumea sportului. Centrul a fost înființat în anul 1995, în urma unui acord între FIFA și Universitatea din Neuchatel. Din 2005 încoace, în cadrul acestei instituții activează și Observatorul de Fotbal, specializat, după cum îl recomandă și numele, doar pe studii în domeniul „sportului rege”. Observatorul se axează în special pe evaluarea performanțelor echipelor și jucătorilor, de obicei pentru a determina rezultatele anumitor competiții la cererea clienților din lumea fotbalului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER