CSM București a câștigat cu 25-19 în fața echipei Corona Brașov, într-un meci din cadrul etapei a 8-a Ligii Naționale de handbal feminin. Echipa din Capitală a obținut trei puncte importante în ierarhia la zi a campionatului, în fața celui mai dificil adversar întâlnit până acum. Pentru trupa lui Mette Klit urmează însă confruntarea pe care o așteaptă toți fanii handbalului din România, marele derby cu HCM Baia Mare, programat duminică, în deplasare.
Echipa susținută de primăria Capitalei are cu siguranță cea mai agitată săptămână din istoria de 7 ani a clubului. Investițiile au crescut considerabil în ultimul an, automat au crescut și pretențiile, astfel că și fiecare pas este acum contabilizat. Săptămâna a debutat pentru CSM București la Comisia de Apel, care i-a luat patru puncte din clasament în cazul „Ecusoanele”. Decizia a venit într-o săptămână de foc din punct de vedere al programului competițional, în care au fost programate ambele meciuri cu Corona Brașov și HCM Baia Mare, adversarii care contează cu adevărat în Liga Națională.
Până la meciul cu multinaționala din Baia Mare, CSM București a avut în față o variantă a naționalei României, având în vedere că primul „7” al Coronei a fost convocat la lot pentru 3 octombrie, adică: Dedu – Hotea, Zamfir, Brădeanu, Bondar, Tudor, Chiper (pe faza de apărare). O formulă de echipă care ar putea fi văzută, cine știe, și la Campionatul European din Ungaria și Croația, programat în decembrie. Echipa Brașovului a venit la București din postura de lider, decisă să dea lovitura și în fața CSM-ului, după ce a încurcat de curând și HCM Baia Mare. Iar vreme de vreo 45 de minute a fost în cărți pentru a scoate orice din acest joc. Apărarea a fost punctul forte al formației pregătite de Bogdan Burcea, Oana Bondar, reușind să aibă o prestație la cel mai înalt nivel. Alături de Aurelia Brădeanu, jucătoarea venită de la Baia Mare, în paranteză spus mare pierdere pentru HCM pentru sistemul de apărare, a reușit să oprească în dese rânduri redutabila linie de 9 metri a grupării bucureștene. Având lecția învățată încă de pe vremea HCM-ului, când a jucat cu Hypo Viena, Bondar a încercat să o țină tot timpul sub observație pe brazilianca Rodrigues, pe care nu a lăsat-o să joace nici în Liga Campionilor. Iar în cea mai mare parte, apărătoarei de la Corona i-a ieșit ce și-a propus, campioana mondială nu a fost „vioara întâi” așa cum a fost în acest sezon pentru CSM București. Ana Paula Rodrigues nu și-a putut face jocul și dintr-un alt motiv, ea a intrat în meci la 50 la sută din capacitate, după ce a acuzat o răceală destul de serioasă.
Numai că jocul echipei CSM București nu înseamnă numai Ana Paula Rodrigues. Pe lângă centrul naționalei Braziliei, Mette Klit mai are la dispoziție câteva jucătoare de superclasă. În partida cu Corona Brașov n-a fost Rodrigues, dar a fost Linnea Torstensson, cea mai bună handbalistă a Europeanului din 2010, care a marcat de fiecare dată când echipa avea nevoie de un mic ajutor, de un impuls. Interul stânga a trimis câteva ghiulele care au făcut până la urmă diferența pe tabela de marcaj. Iar pentru că adversara a aglomerat foarte mult în centrul apărării, suedeza ori Rodrigues când a avut ocazia, au deschis mult jocul și pe extreme, compartiment în care s-a remarcat o altă handbalistă de clasă, Fernanda da Silva, autoare a 5 goluri. „Cvartetul” de gală al CSM-ului pentru jocul Corona a fost completat cu portarul Pessoa, care se prezintă într-o formă fabuloasă. În acestă partidă, brazilianca a avut 16 parade, un plonjon reușit pe un contraatac al Brașovului și alte două mingi pe care le-a hipnotizat atunci când Corona a bătut 7 metri și a trimis mingea în bară. De remarcat faptul că formația oaspete a beneficiat de 4 aruncări de la 7 metri și nu a fructificat niciuna, două fiind parate de braziliancă!
CSM București s-a impus cu 25-19, dar diferența maximă s-a consemnat chiar la final. După ce au arătat cele două formații în teren, rezultatul final a fost puțin cam drastic. Corona Brașov a rămas fără suflu în ultimele 3-4 minute, când n-a mai reușit nici să paseze în atac, motiv pentru care a și irosit câteva ocazii de a reduce diferența de la 18-21 și să aprindă mai mult finalul. Ultimul minut în care vicecampioana României a contat cu adevărat a fost 41, când tabela indica 16-15 pentru CSM București. Astfel, echipa Capitalei a obținut jumătate din ce și-a propus în această săptămână, trei din cele șase puncte! Rămâne de văzut ce va avea de spus și HCM Baia Mare, care a trecut în fruntea Ligii Naționale după victoria din deplasare cu 31-22 în fața echipei HCM Rm. Vâlcea. După 8 etape, ierarhia la vârf se prezintă astfel: 1. HCM – 21 p, 2. CSM – 20 p, 3. Corona – 19 p.
CSM București – Corona Brașov 25-19
Pessoa – Torstensson 7, Rodrigues 6, Da Silva 5, Martin 2, Curea 1, Vărzaru 2, Cavaleiro 2 Dedu, Olariu – Bondar 1, Chiper 1, Brădeanu 6, Burghel-Neagu 1, Hotea 1, Rațiu, Tudor 2, Pricopi 3, Zamfir 3
Curiozități de la primul derby al săptămânii
Echipa brașoveană a acuzat la final prestația arbitrelor Florescu- Stoia. „Oricât de mult am fi vrut noi să facem ceva, nu aveam nicio șansă. Nu ne-au lăsat să ne apropiem mai mult de 2 goluri”, au spus oficialii brașoveni. În contrapartidă, Constatin Căliman, directorul general al CSM București, a declarat: „No comment!”
Chiar dacă CSM București nu a prins cea mai bună zi, lucru pe care l-a susținut și directorul tehnic Jakob Vestergaard, lucrurile par sub control în tabăra bucureșteană, înaintea derby-ului cu HCM. „Don’t worry!”, a fost mesajul suedezei Torstensson pentru șeful clubului după meci.
CSM București a rezolvat problema ecusoanelor, iar Mette Klit a figurat la partida cu Corona Brașov cu ecuson A. Echipa din Capitală merge la Baia Mare cu tot cea are mai bun la dispoziție, inclusiv cu Jakob Vestergaard! „Va trebui să jucăm mult mai bine cu HCM. Cu siguranță va fi un meci foarte dificil, în fața unui public fierbinte”, a spus directorul tehnic al echipei CSM București.
Întrebată care dintre cele două echipe i se par mai bune în acest moment, HCM Baia Mare sau CSM București, Aurelia Brădeanu a surprins cu răspunsul: „Corona Brașov!”
Partida CSM București – Corona Brașov s-a terminat cu foarte mulți nervi pe cele două bănci de rezervă. Bogdan Burcea susține că antrenoarea Mette Klit a avut o ieșire necontrolată, din punct de vedere verbal, la adresa lui.
Pentru Dumitru Berbece, antrenorul secund al Coronei, a fost primul meci oficial disputat în „Polivalentă” în ultimii 19 ani. „Ultimul meci l-am jucat cu naționala în fața Iugoslaviei, în 1995”, a remerorat fosta glorie a Stelei.
La meci au asistat aproximativ 2.000 de spectatori, o cifră record pentru un meci de handbal feminin disputat în București, în Liga Națională. De la meciurile Rapidului, la sfârșitul anilor ’90, începutul noului mileniu n-au mai fost atâția spectatori la un meci oficial.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER