Karpatia Horse Trials este un eveniment hipic international aflat la prima editie, care se va desfasura in perioada 10-12 octombrie, pe celebrul domeniu al familiei Cantacuzino din Floresti, judetul Prahova. Pentru prima oara in Romania, sportul nobil prin excelenta este organizat intr-un loc de o mare incarcatura istorica, ce pastreaza vocea vremurilor de prestigiu din Romania. Timp de trei zile, Domeniul Cantacuzino va redeveni un spatiu plin de viata, elegant si autentic, destinat pasionaților de calarie, dar si iubitorilor istoriei nobiliare din Romania.
Istoria mereu fascinanta a vremurilor aristocratice, cu printi si printese, cu povesti de iubire intense si adesea tragice, cu calesti elegante si parfum de poezie, este inca vie si poate fi descoperita in plina contemporaneitate. La doar 80 de kilometri distanța de București, exista un domeniu care sta marturie pentru una dintre cele mai frumoase epoci ale istoriei Romaniei, epoca nobiliara a inceputului de secol XX. Este vorba despre Domeniul Cantacuzino din Floresti, avand in centru ceea ce la, inceput de secol XX, era considerat o bijuterie arhitecturala, palatul Micul Trianon. Spiritul si farmecul acestei cladiri concepute de arhitectul I.D. Berindei s-au pastrat chiar și dupa un secol plin de evenimente zguduitoare. Recuperat de catre Maria Ioana Cantacuzino, cladirea a ajuns in prezent in posesia Fundației Cantacuzino Floresti care doreste sa-i redea stralucirea de altadata si sa-l transforme intr-un spatiu care sa gazduiasca evenimente speciale, unice in Romania.
Renasterea, concreta si simbolica a Domeniului Cantacuzino, se va face printr-un eveniment demn de spatiul sau nobil – Karpatia Horse Trials, competitie ecvestra internaționala, imparțita pe trei categorii de participanti si compusa din probele de dresaj, obstacole si cross-country. Programul celor trei zile mai cuprinde un concurs demonstrativ de atelaje cu doi si patru cai, demonstrații ecvestre si o demonstrație de leadership asistat de cai. Atmosfera aristocrata data de eleganta echitației va fi imbogațita printr-o parada de ogari, precum si prin expoziții de fotografie, pictura și obiecte realizate manual. Pe domeniul de 130 de hectare de pașuni, alei de castani si platani centenari care intregesc aerul Belle Époque conferit de palatul Micul Trianon, publicul va avea și posibilitatea unei imersiuni in istoria fascinanta a locului, putand sa cunoasca intreg domeniul prin plimbari cu trasura.
Competitiile din cadrul primei ediții Karpatia Horse Trials sunt organizate in colaborare cu Asociatia Sportiva Hipohouse, cu implicarea si participarea directa a Federației Ecvestre Romane (FER) si a Federatiei Ecvestre Internationale (FEI).
Informatii despre eveniment gasiti si pe http://www.karpatiahorse.ro/ sau pe pagina oficiala de Facebook, https://www.facebook.com/karpatiahorse.
Pretul participarii la eveniment este de 10 lei pe zi iar biletele biletele pot fi achizitionate de la intrare. Incasarile obtinute vor ajunge in fondul destinat restaurarii intregului Domeniu.
Micul Trianon – o istorie tumultoasa de peste 100 de ani
Istoria palatului Micul Trianon coboara pana in 1911 cand printul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), unul dintre cei mai bogati oameni ai epocii sale, cunoscut si sub numele de Nababul, descendent al lui Constantin Brancoveanu si de doua ori prim-ministru al Romaniei, incepe constructia acestuia pe locul vechiului conac (construit intre 1840 și 1842 de catre vornicul Grigore Cantacuzino). Aspirand sa-i confere un aspect la fel de spectaculos precum cel al palatului Trianon de la Versailles, palatul a fost construit pe trei niveluri inegale (demisol, parter si etaj), fatada continand zece coloane neoclasice. Domeniul cuprindea gradini de agrement si terenuri de vanatoare si echitatie, iar in partea de sud un parc imens cu arbusti rari in jurul unor copaci batrani, care a fost completat de catre arhitectul Emile Pinard cu o gradina à la française. Criza economica si izbucnirea Primului Razboi Mondial, precum si moartea Nababului in 1913 au impiedicat finalizarea proiectului. Nici dupa al Doilea Razboi Mondial lucrarile de restaurare si utilizarea palatului nu au fost posibile, pentru ca Micul Trianon a impartasit soarta a aproape tuturor resedintelor de tara din Romania, fiind preluat de catre stat.
Martor la cele mai negre momente ale istoriei Romaniei, Domeniul Cantacuzino din Floresti are acum sansa sa-si recastige locul si imaginea binemeritate, datorita Fundatiei Cantacuzino Floresti, al carei scop este restaurarea intregului domeniu, inclusiv a Micului Trianon, si promovarea lui la nivel national si international si introducerea lui in circuitul public.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER