Unul dintre cei mai celebri psihiatri din Romania, profesorul Florin Tudose, a murit, în cursul zilei de azi, în apropierea unei piețe agroalimentare din localitatea Coșereni, județul Ialomița, după ce a căzut la pământ în momentul în care a încercat să urce în mașină la scurt timp după ce făcuse câteva cumpărături.
Potrivit dr. Magdalena Ghiță, șefa Ambulanței Ialomița, Tudose, în vârstă de 62 de ani, a căzut din picioare fără cunoștință. El era împreună cu soția sa. Medicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, timp de 50 de minute, însă fără succes.
În 2013, repurtatul specialist a analizat în ProSport fotbalul românesc și a ajuns la un verdict crunt: Florin Tudose spunea că sindromul paranoic care afectează sportul rege din Liga 1 este consecința unei optici primitive și e, practic, nevindecabil. Lipsa de responsabilitate și gândirea leneșă au făcut din campionatul României un ospiciu.
Vezi mai jos materialul integral
Specialiștii ar avea mult de lucru, dacă li s-ar da pe mână fotbalul românesc. Profesorul universitar Florin Tudose, medic psihiatru și șeful secției Psihiatrie a Spitalului Universitar din București, e sigur de acest lucru. Specialistul e și mai convins însă că pacienții, deși cochetează cu sindromul paranoic, nu vor apela la mijloacele terapeutice. Florin Tudose ne mai dă o veste proastă: studiile arată că o treime din populația României e obsedată de teoria conspirației, iar acest fond nu face decât să agraveze cazul particular al celor care lucrează în fotbal!
Domnule doctor Florin Tudose, cum privește un specialist această modă existentă în societatea românească, în general, și în fotbalul nostru, în special, de a vedea peste tot comploturi? Problema asta e un sport național la români. La capitolul ăsta putem organiza liniștiți, în fiecare an, Cupa Mondială, Campionatul European și pe cel Balcanic, fără teama de a le pierde. Estimez că peste 30 la sută dintre români sunt gata, în orice moment, să creadă în orice fel de teorie a conspirației! Din păcate, acest fel de a gândi e întreținut în special de media electronică. Pe internet găsești tot felul de site-uri gata să susțină astfel de teorii.
„E ca și cum ai crede că desfaci cu o cheie fixă orice șurub. Chiar dacă el e rotund, pătrat sau altfel. Numai cineva leneș și prost apelează la aceeași explicație pentru orice situație în care e pus. Acest fenomen apare și pentru că, în țara asta, nimeni nu e învățat să–și asume răspunderea” Florin Tudose, medic psihiatru
Iar fotbalul? Domnule, e apărarea cea mai simplă pe care o persoană puțin dotată intelectual o poate folosi pentru a justifica orice insucces. Și în domeniul ăsta să știți că avem campioni naționali și din cei mai mititei. În fotbal, în particular, am observat că nu sunt doar teorii ale conspirației având ca obiect politica. Sunt de tot felul: economice, etnice, transnaționale și multe altele.
„E triumful gândirii leneșe”
De ce apare acest tip de gândire? E triumful gândirii leneșe. E mai comod așa. E ca și cum ai crede că desfaci cu o cheie fixă orice șurub. Chiar dacă el e rotund, pătrat sau altfel. Numai cineva leneș și prost apelează la aceeași explicație pentru orice situație în care e pus. Acest fenomen apare și pentru că, în țara asta, nimeni nu e învățat să-și asume răspunderea. Ne ascundem de răspundere. Alții sunt, întotdeauna, de vină, niciodată noi.
Există o clasificare medicală a fenomenului care afectează fotbalul românesc? Această viziune, în care toți complotează, îți doresc răul, vor să te distrugă, se numește delir de persecuție. E vorba de idei de relație. Adică tot ceea ce se întâmplă are legătură cu tine. Te pui într-o poziție geocentrică în raport cu restul lumii. Universul se învârte în jurul tău. Așa se construiește celebrul sindrom paranoic.
„Această viziune, în care toți complotează, îți doresc răul, vor să te distrugă, se numește delir de persecuție. E vorba de idei de relație. Adică tot ceea ce se întâmplă are legătură cu tine„ Florin Tudose, medic psihiatru
Marius Stan, președintele liderului Oțelul, spunea astă-iarnă că se simțea ca-n Miorița, că toți vor să-i facă felul echipei sale. Ulterior, a câștigat titlul… Haha! Păi, și ce-ar fi vrut Marius Stan să discute președinții cluburilor rivale? Cum să-l ajute să ia titlul? E normal să se gândească adversarii cum să facă să-l oprească! Păi, de exemplu, e firesc ca inamicii mei să-și propună să-mi pună bețe-n roate! Doar nu ar vrea să mă sprijine! Dar normalul a ajuns anormal în România…
„Treptat, obsesia le afectează și viața personală„
În capcana asta cad și oameni intrați de curând în fotbal, care inițial au privit lucrurile normal. E o modificare de optică aici. Încet-încet, își modifică viziunea până când ajung și ei la această optică primitivă. Treptat, ideea că alții le vor răul și conspiră pentru asta începe să le ocupe un spațiu foarte important și în viața de zi cu zi. Observați că, de obicei, e vorba de oameni veniți din mediul de afaceri, unde această junglă e tot timpul. Mulți intră în fotbal, inițial, pentru că le place, e un hobby și o relaxare. Sfârșesc însă prin a trata și acest domeniu care ar trebui să le producă plăcere ca pe o permanentă luptă cu coaliții din umbră. Acest mod deformat de a vedea viața le va ocupa, în cele din urmă, tot timpul.
Cum se poate ieși din așa ceva? Se poate smulge singur pacientul din cercul vicios? E nevoie de intervenția medicului? Nu există scăpare! Psihiatrii nu intervin niciodată decât la cererea pacientului. Iar acești pacienți nu vor apela niciodată la medic. Vor prefera, întotdeauna, să creadă în teoria conspirației. Sigur că, la orice analiză serioasă, această obsesie nu stă în picioare, dar ei nu-și doresc să fie demontată. Pentru că aceste idei sunt prevalente. Adică apar mereu, domină și modifică tot sistemul de gândire al subiectului respectiv.
„E ca în Miorița, toți vor să ne omoare! S-a vorbit de curând de o coaliție anti-Oțelul, formată de mai multe echipe din Liga I. M-am interesat și e adevărat că reprezentanții unor cluburi s-au întâlnit și au stabilit să pună bețe-n roate Oțelului„ Marius Stan, președinte la Oțelul, în ziarul „Libertatea”, astă-iarnă
30 la sută dintre români suferă de obsesii legate de teoria conspirației, după estimările medicilor psihiatri
Excepțiile: Paszkany, Becali și Badea se distrează
Există, în toată povestea, și personaje care-și păstrează cumpătul și, uneori, se distrează pe seama celorlalți. Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, de la CFR Cluj, acuză conspirații ale arbitrilor doar din când în când, în funcție de interese. Gigi Becali vorbește despre comploturi doar când este „injectat” de anturaj, în timp ce Nicolae Badea n-a invocat niciodată forțe oculte. Celălalt „cap” de la Dinamo, Cristi Borcea, mimează și el indignarea la anumite intervale, când simte că e nevoie să pună presiune pe arbitri sau pe adversari.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER