Marian Iancu (49 de ani), fostul patron al echipei de fotbal Poli Timișoara, a fost condamnat marți la 12 ani de închisoare cu executare de o instanță de judecată a Curții de Apel București. Decizia este definitivă și executorie, astfel că Marian Iancu va ajunge după gratii, de unde va apela, așa cum îi permite legea, la ultima cale de atac, recursul extraordinar. În „Dosarul Transferurilor”, toate acțiunile în ultimă instanță ale condamnaților au fost respinse.
Marian Iancu fusese condamnat de Tribunalul București la zece ani de închisoare într-un dosar complex, ce a vizat o activitate ilicită cu produse petroliere, concentrată în jurul Rafinăriei RAFO și a mai multor societăți controlate de omul de afaceri bucureștean.
Ce a decis Curtea de Apel
*8 ani de închisoare pentru infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată (art. 11 alin. 1) lit. c) din Legea nr. 87/1994, cu aplic. art. 41 alin. 2) C. pen de la 1969 și cu aplicarea art 5 C pen).
*5 ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni (art. 323 alin. 1) și 2) C.p. de la 1969, cu aplicarea art 5 C pen)
*10 ani de închisoare pentru infracțiunea de spălare de bani în formă continuată. (art. 29 alin 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 41 al. 2 C.p de la 1969, cu aplicarea art 5 C pen).
*Instanța CONTOPEȘTE cele trei pedepse stabilite în pedeapsa cea mai grea de 10 ani de închisoare, căreia i se adaugă un spor de doi ani, inculpatul executând la final pedeapsa de 12 ani închisoare (art. 33 lit. a) rap. la art. 34 alin 1 lit. b) C.p. de la 1969, cu aplicarea art. 5 C.pen). Pe lângă această condamnare, s-a mai decis pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi. Pe perioada detenției și încă cinci ani de la executarea acesteia Marian Iancu nu va avea voie să fie director, împuternicit, asociat, administrator sau beneficiar real al unor societăți comerciale sau împuternicit al acestora, în țară sau în străinătate.
Din pedeapsa rezultată aplicată i se vor scădea zilele petrecute în arestul preventiv, de la 15.02.2005 până la data de 24.06.2005, adică fix 128 de zile.
Mititelu: „Îmi pare foarte rău de ce i s-a întâmplat. Vorbisem cu el cu câteva zile în urmă”
ProSport a încercat marți seara să discute cu mai multe personalități din fotbalul românesc pe tema deiziei Curții de Apel. Dacă unii oficiali au fandat, susținând că „nu-și pot da cu părerea”, alții și-au exprimat părerea de rău și au pretins că „nu stăpânesc subiectul”. Adrian Mititelu a fost singurul care și-a exprimat opinia: „Marian Iancu a avut un rol pozitiv în fotbalul românesc, a ajutat la creșterea spectacolului din Liga 1, iar cele două ediții (n.r. 2008-2009 și 2010-2011) în care Poli s-a bătut la titlu devin exemple solide. Îmi pare rău de ce i s-a întâmplat, chiar am vorbit cu el în urmă cu câteva zile și mi-a spus că potrivit noului Cod Penal pedeapsa pentru infracțiunea de înșelătorie era de 5 ani. Poate că i s-a schimbat încadrarea, nu am de unde să știu și nu pot comenta mai multe”
100 milioane de euro e averea estimată a fostului finanțator de la Poli Timișoara
Ce sume i se vor confisca banii lui Marian Iancu
Instanța a decis blocarea tuturor sumelor aflate pe numele lui Marian Iancu, punerea sub sechestru a proprietăților acestuia și crearea de comisii rogatorii pentru indisponibilizarea tuturor conturilor, actțiunilor și activelor societăților la care acesta este acționar, împuternicit, beneficiar real sau administrator sau străinătate (Elveția, Marea Britanie și SUA). Nu vor scăpa nici soția, rudele de gradul I și alte persoane în posesia cărora se află bunuri cu privire la care există presupunerea rezonabilă că provin din faptele penale deduse judecății.
Iancu a preluat ștafeta de la Doboș. Abonată la locul în Liga 1, Poli a eliminat-o din Europa, în 2010, pe Șahtior
Iancu a cumpărat clubul Poli Timișoara în iarna lui 2005 de la fostul internațional Anton Doboș. În cei șase ani în care bucureșteanul a investit la Timișoara, echipa a fost de două ori vice-campioană a României (2008-2009 și 2010-2011) și de două ori finalistă a Cupei României (2006-2007 și 2008-2009). Momentul de grație al clubului s-a produs în 2010, atunci când Poli a eliminat Șahtior Donețk, echipă antrenată de Mircea Lucescu, în turul trei al calificărilor din Champions League (2-2 în deplasare și 0-0 acasă). În barajul pentru accederea în grupe, Timișoara a fost eliminată de formația germană VFB Suttgart (0-2 acasă și 0-0 în deplasare). Poli a jucat apoi în grupele Europa League, împotriva echipelor Ajax Amsterdam (Olanda), Anderlecht Bruxelles (Belgia) și Dinamo Zagreb (Croația), însă nu a reușit calificarea în faza următoare.
A cumpărat 101 jucători și a vândut pe bani buni două vedete: Torje și Bucur
Iancu a plătit aproximativ 21,5 milioane de euro pe achiziționarea a 101 jucători la Poli Timișoara. Bănățenii au reușit să vândă fotbaliști pe sume importante, cei mai reprezentativi dintre aceștia fiind Torje (2,5 milioane de euro plătiți de Dinamo) și Gigel Bucur (Kuban Krasnodar l-a luat cu 2 milioane de euro). În total, Poli a încasat în acești șase ani 13,7 milioane de euro din vânzarea de jucători.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER