Victor Pițurcă și-a început ultimul mandat pe banca echipei naționale a României în iunie 2011.Cu ocazia unei conferințe de presă care s-a organizat la instalare, Mircea Sandu, președintele de atunci al FRF, anunța: „Obiectivul trasat lui Pițurcă este reconstrucția echipei și formarea unui lot de jucători, din care 7-8 să fie permanent titulari ai echipei naționale, și calificarea la turneul din 2016„. Practic, Victor Pițurcă era aproape de a-și îndeplini obiectivul chiar dacă a ratat campania de calificare la Campionatul Mondial din 2014. În ultimul mandat al lui Victor Pițurcă au debutat la echipa națională 25 de fotbaliști de la 11 cluburi din România și alți 7 din străinătate, palmaresul total al antrenorului fiind unul pozitiv, cu 17 victorii și 10 egaluri din 34 de meciuri.
A preluat echipa națională înaintea ultimelor patru meciuri din preliminariile pentru Euro 2012. Situația în clasamentul grupei la acea oră era următoarea:
1. Franța 13p (6j); 2. Belarus 12p (7j); 3. Bosnia-Herțegovina 10p (6j); 4. România 8p (6j); 5. Albania 8 p (6j); 6. Luxemburg 1p (7j).
Cu cele doar șase puncte pe care le-a mai strâns în cele patru jocuri rămase, România a izbutit să se claseze abia pe locul 3, la șapte puncte în spatele Franței, calificată direct la turneu final, și la șase în spatele Bosniei, calificată pentru baraj.
Pentru preliminariile CM 2014, România a început bine, cu trei victorii din tot atâtea posibile, cea mai importantă fiind cea din Turcia.
Am dat apoi de Olanda, care ne-a arătat cine e șeful, luându-ne toate punctele. Au contat însă cele patru puncte pe care le-am luat celeilalte contracandidate, Ungaria, pentru că Turciei i-am cedat acasă punctele pe care i le luasem în deplasare. Faptul că Olanda a jucat cu seriozitate chiar și în ultimul meci, când a învins în Turcia, ne-a ajutat să ne clasăm pe locul 2 și astfel să mergem la baraj. Unul pe care l-am ratat după 1-3 și 1-1 în dubla cu Grecia.
Pițurcă a preluat echipa națională de pe locul 53 în clasamentul FIFA și a lăsat-o pe locul 26.
Scandalul cu Adrian Mutu: „Pițurcă are metode din anii ’50”
Unul dintre principalele reproșuri primite, într-o perioadă, de Victor Pițurcă a fost felul în care selecționerul a gestionat relația cu Adrian Mutu. Fostul atacant al Petrolului a avut un conflict verbal foarte dur cu Pițurcă, ceartă în urma căreia Mutu a ieșit definitiv din orice calcule privind o nouă convocare. Pițurcă a rămas de neînduplecat și în startul acestui sezon, atunci când Mutu a reușit o perioadă de evoluții bune cu jocuri în care a reușit să înscrie. „Mutu e un subiect închis pentru mine, nu va mai fi convocat la națională atât timp cât voi fi aici„, a spus Pițurcă. Adrian Mutu a fost și el deosebit de dur în exprimare în momentele în care era provocat la discuții legate de Pițurcă. „Pițurcă e un foarte bun selecționer, dar e cam depăsit. Vă spun eu. Are metode din anii ’50 – ’60. Dacă tu începi pregătirea meciului din Ungaria cu mesajul că țara are nu știu ce suprafața și nu știu câți locuitori…„, a spus Mutu în toamna anului trecut, după ce România ratase calificarea la CM 2014 în dubla de baraj cu Grecia.
Duelul cu Adrian Mutu a fost unul din care, până la urmă, Pițurcă a ieșit mai bine. Totuși, atacantul care a înscris peste 100 de goluri în Serie A a reușit ca prin declarații să ironizeze metodele de pregătire ale fostului selecționer. Foto: Mediafax
Barajul pentru CM 2014 pierdut cu Grecia, cel mai important minus
Cea mai mare nerealizare a celui de-al treilea mandat al lui Victor Pițurcă a fost ratarea calificării la Cupa Mondială din Brazilia într-o dublă de baraj cu Grecia, meciuri pe care majoritatea specialiștilor din fotbalul românesc le-ar fi văzut accesibile pentru România. După 1-3 la Pireu, naționala lui Pițurcă a remizat, 1-1, pe Național Arena și a ratat calificarea. A fost momentul în care Pițurcă a fost nevoit să suporte cel mai aprig val de critici, suporterii și oamenii din fotbal criticându-i din nou stilul închis, defensiv și cenușiu. „Eu apreciez valoarea lui Pițurcă, dar în acest timp trebuie să accepte că la meciul cu Grecia a greșit. Lobonț nu trebuia să apere în meciul din Grecia. Nu avem nimic cu Lobonț, dar nu mai apărase de doi ani, pe când Pantelimon jucase în Cupa Angliei în câteva meciuri și apărase bine„, a spus imediat după meci Mircea Sandu, președintele FRF.
Duelul cu Grecia, de la barajul pentru Cupa Mondială din Brazilia, unul pierdut de România, nu a contat pentru Pițurcă. Selecționerul a precizat de mai multe ori că acea calificare nu era între obiectivele sale. Foto: Alexandru Hojda
400.000 de euro a fost salariul anual al lui Victor Pițurcă la echipa națională a României
Marginalizarea lui Lucian Sânmărtean: de ce nu l-a convocat mai devreme?
Revenirea lui Lucian Sânmărtean la meciul cu Ungaria, de săptămâna trecută, a reușit să amplifice regretul microbiștilor că mijlocașul ajuns la 34 de ani a fost ignorat în ultimii ani de Victor Pițurcă. În ciuda evoluțiilor bune pe care Sânmărtean le-a avut chiar și înainte să ajungă la Steaua, fotbalistul a ratat convocările lui Pițurcă, selecționer care părea să reacționeze doar pentru a nu da satisfacție opiniei publice pro-Sânmărtean. „Nu e genial, exagerați ca de obicei„, a fost reacția pe care Pițurcă a avut-o după ultimul meci al României, cel din Finlanda. Surprinzător, declarația venea într-un moment în care intrarea din a doua repriză a lui Sânmărtean a revitalizat echipa și a adus victoria: fotbalistul Stelei a pasat decisiv la ambele goluri și a provocat eliminarea unui adversar.
Lucian Sânmărtean a avut evoluții bune în cele două meciuri pe care le-a jucat după revenirea la echipa națională: egalul cu Ungaria și victoria cu Finlanda. Foto: Alexandru Hojda
Conflictul cu Cristian Săpunaru și handicapul de pe dreapta
Principala problemă de lot a României, constantă în timpul mandatului lui Pițurcă, a fost postul de fundaș dreapta. Naționala a jucat de cele mai multe ori cu improvizații în acea parte a terenului după ce unul dintre cei mai valoroși fundași dreapta ai țării în anii trecuți, Cristian Săpunaru, a intrat în conflict cu Pițurcă. Selecționerul i-a reproșat lui Săpunaru că nu a participat la un turneu amical din America de Sud, iar fotbalistul a trimis o scrisoare deschisă în care anunța să nu se mai mizeze pe el până la schimbarea antrenorului. „Nu voi mai veni la echipa națională câtă vreme antrenor va fi Victor Pițurcă. E mai bine așa pentru mine și pentru familia mea. Nu pot lucra cu un asemenea om, care mereu a avut ceva cu mine„, a spus Săpunaru.
Din acest motiv, România a jucat de multe ori cu improvizații pe dreapta. Tamaș, Papp sau Chiricheș au fost jucătorii încercați acolo. Problemele lui Alexandru Mățel cu Astra și accidentarea lui Tamaș au făcut ca la meciul cu Ungaria să se apeleze la Chiricheș, deși în lot era și Luchin, fotbalist mult mai familiarizat cu postul de fundaș dreapta. Jocul fotbalistului lui Tottenham a fost foarte slab, un nou motiv pentru care Pițurcă a fost criticat.
Victor Pițurcă a lăsat echipa națională a României pe locul 2 în Grupa F de calificare la Euro 2016, fără înfrângere după trei meciuri, cu șanse reale să ajungă la turneul final.
Statistică: Răzvan TOMA
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER