Sala de atletism din cadrul Complexului Lia Manoliu nu reprezintă doar locul în care se pregătesc urmașii Liei Manoliu, Vioricăi Viscopoleanu, Maricicăi Puică, Gabrielei Szabo, Ionelei Tîrlea sau ai lui Marian Oprea. Ridicată în anii 60, construcția a devenit ani de-a rândul și rampa în care și-au măsurat pașii spre elită nume grele ale sportului românesc, care fie au ales să-și tonifice musculatura în mica „sufragerie” cu gantere, bare de fier și alte aparate upgradate în timp, fie au ars calorii pe pista circulară cu o lungime de 180 de metri sau pe culoarele de sprint de 60 de metri. Așadar, o sală polivalentă în care ușa a fost mereu larg deschisă tuturor sportivilor profesioniști care și-au trecut în progam un antrenament în arena care se umple la refuz o singură dată pe an: în timpul Campionatelor Naționale de Atletism care se desfășoară la finele lunii februarie. „La început era zgură pe jos, iar în anii 70 a fost mărită. Apoi s-a făcut pista circulară alături de sala de încălzire și sala de aruncări. Arena de pe Strada Maior Coravu este una multifuncțională. În sala de forță e un du-te-vino continuu pe tot parcursul anului, iar pista este plină chiar și primăvara și toamna„, spune antrenorul emerit de aruncări Dan Serafim
INFO România nu a reușit niciodată să organizeze Balcaniada în sala de la Lia Manoliu pentru că pista are o lungime de odar 180 de metri, nu de 200 de metri.
12 recorduri naționale de seniori (nedoborâte până azi) au fost stabilite în sala de atletism de pe strada Maior Coravu
Cu trecerea timplului însă, autoritățile n-au mai mișcat un deget la centrul atletic de lângă Național Arena, iar detaliile de atmosferă surprinse în timpul competițiilor (tavan fisurat, geamuri sparte, băltoace lângă tribune, gâlme în pistă) au ridicat mari semne de întrebare în privința „interesului” manifestat de șefii sportului românesc. Fabrica de campioni din zona Muncii a intrat însă de câteva săptămâni într-un adevărat proces de reabilitare pus la punct de ministerul condus de Gabriela Szabo.
Imagine surprinsă zilele trecute la sala de pe strada Maior Coravu FOTO: Iacris Atletic Club
Echipele de muncitori lucrează la reabilitarea instalației electrice, la reabilitarea termică a fațadei, la schimbarea geamurilor, și, poate cel mai important, antica pistă va fi modificată. Cel mai probabil vechea suprafață va fi înlocuită cu una albastră, culoarea abordată și de arene mari ale lumii precum Paris Bercy, Valencia, Torino, Birmingham, Doha sau Moscova, complexe care au găzduit în ultimele două decenii principalele evenimente sportive atletice indoor. Cel mai probabil, lucrările vor fi finalizate până la 31 decembrie 2014.
INFO Tot în cadrul Complexului „Lia Manoliu” se efecteuează lucrări de reabilitare la sala de gimnastică și la bazinele de înot.
Sala de atletism de pe strada Maior Coravu din București. FOTO: Iacris Atletic Club
800 de locuri e capacitatea sălii de atletism din cadrul complexului „Lia Manoliu”
ALTE PROIECTE STRATEGICE DE INVESTIȚII ALE MTS ÎN 2014
CSN SNAGOV (canotaj și atletism)
Lucrările se concentrează pe izolarea și repararea atelierelor și hangarelor pentru ambarcațiunile de canotaj. Pentru îmbunătățirea condițiilor de cantonament, la CSN Snagov s-a avut în vedere modernizarea sălii de mese și a anexelor, reabilitarea subsolului vilei A, amenajarea spațiilor verzi și a parcului, renovarea sălii de forțăpentru fete și a vestiarelor. Pe partea de infrastructură s-a reabilitat rețeaua de apă și canalizare, drumurile de acces, aleile interioare și parcările. S-a instalat echipament wireless în întregul complex.
CSN „NICOLAE NAVASART” (kaiac-canoe și box)
Investițiile s-au îndreptat către refacerea cabanelor, a pontonului-debarcader și a grupului administrativ. Au fost refăcute spațiile de depozitare a alimentelor, a materialelor sportive și a arhivei, dar și a blocului de alimentare și a terasei spațiului de recreere a sportivilor.
CSN PIATRA ARSĂ‚ (fac pregătirea de bază reprezentanți din toate sporturile)
Reabilitarea complexului de la Piatra Arsă are ca scop asigurarea unor condiții de antrenament la altitudini înalte pentru sportivi, astfel că în cadrul proiectului de investiții se are în vedere reabilitarea hotelului pentru a asigura condiții de foarte bună calitate sportivilor care aleg complexul ca loc de antrenament, restarurarea Cabanei Regale din incinta complexului și a finalizării lucrărilor de extindere la terasa parțial acoperită.
CSN ORȘOVA (kaiac-canoe și canotaj)
Lucrările se axează pe mansardarea și compartimentarea sălii de forță. În plan mai sunt modernizarea mobilierului și a elementelor de birotică.
COMPLEXUL CULTURAL SPORTIV „TEI”
Se execută reparații capitale la sala multifuncțională Corp C (distrusă în urma unui incendiu în 2007). De asemenea, se lucrează la consolidarea pereților, la refacerea instalației electrice, se construiesc căi de acces și platforme pentru persoanele cu dizabilități. În privința hotelului și restaurantului, lucrările de reabilitare se concentrează pe refacerea hidroizolației pasarelei de acces și a tavanului bucătăriei.
CSN BASCOV (kaiac-canoe, sală de box)
Modernizarea pistei de kaiac-canoe și lucrările de modernizare ale bazei nautice sunt principalele ținte ale MTS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER