Liga Profesionistă de Fotbal se opune continuării cu sistemul competițional cu 18 echipe în Liga I, invocând și o clauză din contractul de vânzare a drepturilor TV, prin care cumpărătorul, Intel Sky Broadcast, solicita reducerea numărului de formații la 14, informează site-ul oficial al LPF.
„Se forțează în aceste zile revenirea la vechiul sistem competițional, dovedindu-se astfel că nu s-a înțeles în unele cluburi, e drept, foarte puține, că o competiție în care sunt angrenate mai multe echipe în lupta pentru evitarea retrogradării dă naștere unor meciuri cu miza mai mare și, implicit, interes crescut din partea publicului. Această forțare este înainte de toate lipsită de fundament legal. Regulamentar, nu se mai putea schimba un sistem competițional în chiar timpul desfășurării acestuia, mai mult orice schimbare trebuie comunicată cu cel puțin un an înaintea producerii ei. Aceasta a fost și gândirea partenerului media al LPF, Intel Sky Broadcast, care a cerut să se stipuleze în contractul prin care a achiziționat drepturile TV pentru o perioada de cinci ani desfășurarea unei competiții în sistem play-off / play-out cu mai puține echipe în Liga I, respectiv reducerea numărului acestora de la 18 la 14„, se arată într-un comunicat al LPF postat pe site-ul oficial.
În documentul amintit se menționează faptul că președintele LPF, Gino Iorgulescu, nu va face o propunere Comitetului Executiv al FRF de a reveni la sistemul cu 18 echipe, chiar cu riscul unei demiteri de către cei care l-au ales: „Referitor la această reducere a numărului de echipe, reamintim o evidență clară: cluburile care vor rămâne în Liga I vor primi mai mulți bani de la partenerul media și sponsorii LPF, acoperindu-și din aceste sume mai bine bugetul anual. Cu atât mai regretabilă este atitudinea unor cluburi din partea de jos a clasamentului, cu cât în beneficiul lor s-a modificat grila drepturilor TV, sacrificându-se în favoarea lor partenerele de competiție mai valoroase din punct de vedere sportiv. Întrebăm și noi: unde este respectul față de cluburile care au renunțat la sume substanțiale tocmai în favoarea celor care acum ar vrea revenirea la vechiul sistem? Răspundem tot noi: e o totală lipsă de respect față de partenerii de competiție! Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal din România nu poate, în aceste condiții, să meargă în față Comitetului Executiv al FRF cu o propunere de revenire la vechiul sistem competițional pentru că s-ar decredibiliza în fața acestui for și al oamenilor care i-au acordat încrederea. Poziția președintelui este în aceste condiții una corectă, acesta asumându-și chiar riscul de a fi demis de către cei care l-au ales. Președintele LPF nu poate accepta astfel de compromisuri„.
Conducerea LPF suspectează că persoane din vechea conducere a federației și a ligii încearcă să influențeze conducătorii din Liga I în acest sens. „Aflăm însă cu multă surprindere că nu toți oamenii implicați în fotbalul profesionist au înțeles de ce sunt necesare aceste schimbări. Am primit semnale că unii încearcă să agite lumea fotbalului împotriva tocmai acestor idei de schimbare a sistemului și a mentalității la care noi ținem atât de mult! În plus, foști înalți funcționari, atât din FRF, cât și din LPF, s-au grăbit să consilieze cluburi din Liga I în acest scop, tocmai pentru a demonstra că fotbalul românesc era mai bun pe vremea când îl conduceau ei. Precizăm că nu ne referim la foștii președinți ai celor două foruri, Mircea Sandu, respectiv, Dumitru Dragomir. Nu, domnilor, nu era mai bine înainte! Concret, decizia retrogadarii a șase echipe la sfârșitul acestei ediții de campionat este atacată cu argumente lipsite de onestitate și, din păcate, de logică„, se mai precizează în comunicatul ligii.
De asemenea, conducerea ligii îi acuză și pe unii antrenori că doresc păstrarea sistemului actual, unul considerat a fi dominat de mediocritate: „Antrenori, care nu au fost capabili să obțină performanțe indiferent de clubul la care au activat, au început să se pronunțe public împotriva deciziei pe care chiar conducătorii lor au votat-o în Adunarea Generală a LPF. Pentru ei e mai ușor să se păstreze un sistem dominat de mediocritate, decât să dovedească, prin jocul echipei lor, că sunt în stare să facă spectacol și să adune puncte. Prin această se aruncă o lumină urâtă chiar asupra conducătorilor care le-au acordat credit sportiv!„.
Mai multe cluburi din Liga I doresc păstrarea sistemului competițional cu 18 echipe în sezonul viitor, o decizie în acest sens putând fi luată în această iarnă, a declarat pentru MEDIAFAX o sursă din cadrul FRF.
„Am auzit de această intenție a mai multor cluburi. Între tur și retur s-ar putea face această schimbare. Ei își dau seama că este o mare eroare să treci brusc de la 18 echipe la sistem cu 14 echipe și play-off. Abia acum își dau seama că e un sistem falimentar. Nu s-a mai întâmplat nicăieri așa ceva până acum. Am auzit în ultima vreme discutându-se despre această chestiune. Voiau chiar să facă o propunere în Comitetul Executiv de luni, dar nu știu ce s-a întâmplat mai departe. Eu sunt sigur că se va găsi o soluție în pauza de iarnă și se va ajunge la sistemul cu 18 echipe„, a afirmat sursa citată.
Comitetul Executiv al FRF a aprobat la 29 mai, în urma propunerii Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, ca din sezonul 2015-2016 în Liga I să evolueze 14 echipe, urmând ca în ediția 2014-2015 dintre cele 18 echipe participante să retrogradeze șase formații și să promoveze două din Liga a II-a.
Pentru a anula decizia luată în Comitetul Executiv al FRF, membrii Adunării Generala a Ligii Profesioniste de Fotbal, adică reprezentanții celor 18 echipe din Liga I, ar trebui să voteze păstrarea sistemului actual, care ulterior să fie ratificat într-o ședință a CEx al federației.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER