Evoluția din etapa a 13-a a echipelor din topul Ligii 1 a dus la cristalizarea unei idei existente încă de la începutul acestei ediții de campionat: Steaua nu poate rata cucerirea celui de-al treilea titlu la rând! După meciurile rundei, campioana în exercițiu a reușit să se distanțeze la 5 puncte de locul doi, cel ocupat de CFR Cluj, contracandidata surpriză apărută în vârf în ciuda pronosticurilor. Victoria Stelei cu Dinamo, scor 3-0, în derby-ul de vineri, a dus echipa lui Costel Gâlcă la 6 puncte de Petrolul Ploiești și la 7 puncte de Astra Giurgiu, aceste două echipe fiind cele despre care se credea inițial că sunt capabile să răstoarne dominația clubului din Ghencea.
Situația actuală nu este o surpriză pentru specialiștii din fotbal și vine doar ca o consecință firească a unui cumul de factori care sunt în favoarea Stelei. Începând de la stabilitatea financiară, trecând prin valoarea și grosimea lotului și terminând cu numărul și aportul financiar adus de fani, clubul din Ghencea își domină adversarele la toate capitolele care contează, capitole care nu au cum să lipsească din paginile de descriere ale unui club important. ProSport a analizat cele patru cluburi în cauză, iar concluziile pe care le puteți citi mai jos, întărite cu părerile oamenilor de fotbal, subliniază evidența: dacă nu se întâmplă ceva ieșit din comun, la finalul sezonului 2014/2015 Steaua București își va trece în palmares cel de-al treilea titlu consecutiv și al 26-lea din istorie.
1. Stabilitatea financiară, plusul important al Stelei
Steaua – în ultimii ani clubul din Ghencea este un adevărat exemplu din acest punct de vedere. Chiar dacă nu își atinge nici pe departe potențialul în ceea ce privește generarea de venituri – vezi hibele mari la capitolul „vânzarea” și gestionarea capitalului uriaș de imagine – Steaua a reușit să atingă o rețetă financiară fără precedent pentru fotbalul românesc. Sezonul trecut a fost încheiat cu încasări totale de aproape 40 de milioane de euro, sumă de patru ori mai mare decât bugetul anual mărturisit chiar de către șefii clubului. Sigur, principala sursă de venituri a fost UEFA, for care a răsplătit Steaua cu 17,4 milioane de euro pentru parcursul din Liga Campionilor. Chiar dacă a avut cheltuieli importante și a fost nevoită să plătească circa 15 milioane de euro drept taxe pentru 2012 și 2013, conducerea campioanei a găsit un echilibru prin care a reușit să își țină jucătorii plătiți în limitele regulamentului.
CFR Cluj – anul în care Arpad Paszkany și-a anunțat separarea de destinele clubului a fost și cel mai învolburat din istorie în ceea ce privește aspectul financiar. Între iulie și octombrie au existat numeroase episoade în care fotbaliștii CFR-ului au refuzat să se antreneze din pricina restanțelor. Fără o campanie spectaculoasă de transferuri, CFR s-a bazat pe un nucleu deja format de fotbaliști, iar rezultatele sportive au părut că sunt în acord cu omogenitatea lotului. Totuși, lucrurile au degenerat chiar la finalul acestei etape când, după înfrângerea de acasă cu 2-1 în fața Brașovului, Vasile Miriuță a izbucnit: „Nu se poate face performanță fără bani, mai bine putem lacătul și închidem tot și ne vedem fiecare de treaba noastră. Eu nu le pot spune jucătorilor să își depună memorii. Din câte știu, fotbaliștii nu mai vor să joace în meciul cu Botoșani. Există șansa să nu facem deplasarea la Botoșani„.
Dependența celor de la Petrolul de banii municipalității a fost motiv de ironie chiar și între galerii. Foto: Octav Ganea
Petrolul – La începutul lunii octombrie 2014, Tribunalul Prahova a dat o lovitură serioasă clubului din Ploiești prin decizia cu privire la finanțarea promisă de Primărie. Judecătorii au decis că nu este justificat demersul juridic al asociației „Lupii Galbeni” – cea prin intermediul căreia Petrolul avea promise 3 milioane de euro de la bugetul local – care dăduse în judecată municipalitatea pentru plata sumelor în cauză. În acest context, aproape întreg lotul ploieștenilor are de suferit. Pe lângă bonusurile neplătite, întrucât sumele bonus veneau exclusiv din premierile făcute de autoritățile locale, nici o parte din salarii nu a fost achitată. Concret, schema după care era plătit fiecare jucător era următoarea: în fiecare lună, jucătorii încasau circa 60%-70% din contracte, sumele fiind achitate exclusiv de patronul Dan Capră. Restul salariului trebuia achitat din banii primiți de la Primăria și Consiliul Local Ploiești.
Astra – În mod paradoxal, echipa finanțată de cel mai bogat român – Ioan Niculae – a avut unele dintre cele mai mari probleme de ordin financiar dintre echipele de top. Câștigătoare a Cupei și a Supercupei în sezonul trecut, Astra a reușit contraperformanța de a nu-și recompensa fotbaliștii corespunzător pentru atingerea obiectivelor. Ben Yousseff a fost cel care a semnalat public problemele financiare de la Giurgiu atunci când a refuzat să facă deplasarea pentru meciul cu Slovan Liberec din Europa League. Chiar dacă primele de obiectiv au fost plătite ulterior, rămâne încă problema salariilor restante la clubul care tocmai s-a despărțit de președintele ei, Dinu Gheorghe.
Noi suntem pe primul loc în campionat și pentru că suntem echipa cea mai stabilă din punct de vedere financiar, lucru care contează foarte mult.
Helmut Duckadam, președinte de onoare Steaua
2. Campionatul se câștigă cu lotul, nu cu primul „11”
Steaua, valoare lot: 42,9 milioane de euro – chiar dacă sunt cu caracter orientativ, sumele avansate de site-ul transfermarkt.com în ceea ce privește valoarea totală a loturilor echipelor din Liga I ne ajută să ne facem o părere asupra a ceea ce înseamnă valoarea loturilor. Pentru că, așa cum toți specialiștii în fotbal susțin, un campionat este câștigat de echipa cu cel mai puternic lot, mai ales atunci când clubul este implicat în mai multe competiții. Din acest punct de vedere, Costel Gâlcă este un privilegiat. Steaua a arătat în acest sezon că poate juca în patru competiții cu succes: conduce Liga I, conduce grupa din Europa League, s-a calificat în sferturile Cupei și ale Cupei Ligii. Atunci când a fost nevoie să își odihnească fotbaliștii, antrenorul a câștigat meciuri cu rezerve precum Filip, Neagu, Râpă sau Nicușor Stanciu.
Sezonul actual a fost unul dintre puținele din istoria recentă în care antrenorul Stelei nu a fost nevoit să facă improvizații, totul datorită soluțiilor multiple oferite de lot. Foto: Bogdan Iordache
CFR Cluj, valoare lot: 18,18 milioane de euro – portarul Mario Felgueiras rămâne cel mai valoros jucător al unei echipe care nu a făcut transferuri răsunătoare în această vară. Vasile Miriuță s-a plâns în repetate rânduri de subțirimea lotului, iar accidentarea serioasă suferită de Ciprian Deac i-a dat probleme mari de cap antrenorului. Subțirimea lotului nu i-a permis lui Vasile Miriuță să folosească prea multe rezerve în ultimul meci de Cupă, 2-1 pe Giulești cu Rapid, in special pentru că atunci când și-a permis acest „lux” a fost învins clar, 4-2 în Cupa Ligii cu CSMS Iași.
Petrolul, valoare lot: 17,28 milioane de euro – Alcenat, Albin, Geraldo, Pecanha și Teixeira sunt fotbaliștii de bază ai Petrolului, însă și cei care vor intra pe piața de transferuri la iarnă în cazul în care nu li se vor oferi noi contracte. După plecarea lui Răzvan Lucescu, nou venitul Gheorghe Mulțescu a tras un semnal de alarmă: „Le-am transmis șefilor că lotul nu este unul cu care să ne putem bate la titlu, unii dintre jucători pur și simplu nu au valoarea necesară„.
Astra, valoare lot: 34,45 milioane de euro – poate cel mai grăitor exemplu în ceea ce privește subțirimea lotului, Astra s-a văzut în situația ingrată de a nu avea suficienți fotbaliști pentru a completa foaia de joc la meciul din Supercupă cu Steaua, cu puțin timp înainte de startul sezonului. Mesajul care a fost transmis în repetate rânduri și de fostul antrenor, Daniel Isăilă, a fost adoptat repede de cel care a venit în locul său. Oleg Protasov a simțit nevoia să sublinieze chiar și acum, înaintea jocului de joi, cu Celtic Glasgow, din grupele Europa League, faptul că are doar 16 jucători apți pentru meci.
Steaua are un lot mult mai valoros decât celelalte contracandidate. Fotbaliștii au arătat că au valoare și în acest moment domină fotbalul românesc
Mihai Teja, antrenorul naționalei de tineret a României
3. Fanii: numărul lor, dar și aportul financiar pe care îl aduc
Ironizată în repetate rânduri pentru lipsa de „activitate” din tribune la meciurile de pe teren propriu, Steaua a răspuns în ultimii ani prin număr. Echipa din Ghencea a fost în permanență în topul clasamentelor care au surprins numărul total de suporteri prezenți la meci, iar dincolo de utilitatea acestora în timpul jocului – atunci când încurajează sau nu fotbaliștii – trebuie remarcat aportul financiar. Circa patru milioane de euro au intrat în conturile clubului ca urmare a vânzării biletelor în sezonul trecut, peste 90% din sumă fiind rezultată din vânzările de la partidele din Liga Campionilor, grupe și preliminarii, suma totală strânsă fiind suficient de mare pentru acoperirea întregului buget de salarii.
Suporterii au contribuit cu sume importante la bugetul clubului în fiecare an, Steaua fiind în permanență în vârful topurilor în ceea ce privește numărul total de spectatori pe teren propriu. Foto: Octav Ganea
De cealaltă parte, Astra Giurgiu este cea mai vitregită echipă din acest punct de vedere. La Giurgiu vin puțini spectatori, astfel că încasările din bilete sunt neglijabile. Același lucru este valabil și la CFR Cluj, club care stă mai bine decât Astra la numărul total de bilete vândute, dar care în lipsa participării îndelungate în cupele europene nu a reușit să vândă bilete scumpe. Petrolul Ploiești, echipă care a umplut stadionul „Ilie Oană” la jocurile importante, este a treia în topul audiențelor de pe teren propriu, însă de cele mai multe ori încasările din bilete au fost mici și pentru că un număr important dintre acestea au fost oferite fie gratis, fie cu discounturi semnificative, numeroasei galerii.
4. Gestionarea implicării în mai multe competiții
Din acest punct de vedere, antrenorii rivalelor Stelei în campionat au recunoscut în ultimii ani că echipa din Ghencea va avea mereu un avantaj. Tradiția dată de participarea în fiecare sezon în Europa League sau în Liga Campionilor oferă o experiență valoroasă, atu care nu poate fi dobândit în alt mod. În acest sezon, toate rivalele Stelei au eșuat pe parcurs în încercarea de a scoate capul în Europa. CFR Cluj și Petrolul au fost eliminate în preliminarii, în timp ce Astra și-a compromis deja șansele de a se califica în primăvara europeană după ce a suferit trei înfrângeri în trei partide jucate în grupa din Europa League.
Steaua are multă experiență și știe cum să gestioneze astfel de momente. Chiar dacă nu practică un fotbal foarte bun, poate exploata unele șanse și câștigă. E o echipă cu experiență mare
Gheorghe Hagi, antrenor Viitorul
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER