William John Neeson e legat prin mii de fire de sport. De sport în general. A avut o înclinație spre mișcare, spre provocări, spre o pregătire care i-a facilitat abordarea unor roluri care l-ar fi solicitat enorm din punct de vedere fizic fără bagajul acumulat în tinerețe și întreținut și dezvoltat pe parcurs. L-ați văzut în nenumărate producții în care și-a valorificat calitățile de atlet desăvârșit. Forța și rezistența, voința și tot felul de cascadorii la granița dintre viață și moarte l-au transformat și într-un erou al filmelor de acțiune. Zdrahonul de 1,93 m cu voce gravă a atins cele mai înalte culmi ale fericirii și ale creației pe platourile de filmare, dar conexiunile cu diferite discipline sportive l-au umplut mereu de speranță și i-au hrănit moralul.
Născut în zorii anotimpului cald, în Irlanda de Nord, la Ballymena, un orășel de peste 20.000 de locuitori, situat la 45 de kilometri de Belfast, Liam Neeson își arăta din fragedă pruncie talentul actoricesc și înclinația spre sport. Elanul feciorelnic îi purta pașii spre careul magic și nord-irlandezul realiza că se coace ceva bun în cuptorul cu cască și mânuși. Boxul exercita o atracție fascinantă asupra micului Liam John, îl învăluia, îi desena programul zilnic și îi oferea lecții de viață și întâmplări de povestit la vârsta ochelarilor ținuți pe vârful nasului.
Liam și altarul durerii
Statura impresionantă, alonja și pregătirea fizică draconică pe care o aborda ar fi fost de ajuns pentru o carieră printre rafalele de pumni ale greilor. La vârsta de nouă ani, Neeson își punea semnătura pe o legitimație a clubului de box All Saints Youth și un an mai târziu devenea campion regional la copii. Era un puști înalt, zvelt și ziua îi părea prea scurtă să le facă pe toate. „Am fost un pugilist ok, nu impresionant, dar bun. Îmi plăcea disciplina din fiecare zi de luni, miercuri și vineri. Ba chiar și din după-amiezele de sâmbătă. Eram mulți amici, mâncam împreună, ne antrenam și plecam împreună. Ne antrenam două ore, două ore și jumătate”, deschidea Neeson, în urmă cu doi ani, o fereastră spre sala de box a copilăriei sale. În același interviu pentru BBC, nord-irlandezul ținea să dezvăluie și de ce se lăsase orbit de frumusețea nobilei arte. „M-a făcut mai disciplinat și m-a călit pentru orice carieră care urma să vină. M-a învățat să mă ridic de fiecare dată și să nu mă consider niciodată învins”, mai făcea protagonistul din Mizerabilii o nouă incursiune prin trecut. Și sportul lui Ali și Foreman chiar avea să-l fortifice pentru reprezentațiile actoricești.
Un exemplu!? N-a trântit ușa cu lacrimi în barbă în momentul în care a pierdut un casting pentru The Princess Bride, filmul lui Rob Reiner din 1987. Regizorul i-ar fi spus verde în față că e prea scund pentru rolul pe care și-l pusese în minte, deși Neeson îl privea de la o înălțime de 1,93 m! (e printre cei mai înalți actori celebri, alături de Tim Robbins, Mathew Modine, John Larroquette, Max von Sydow, Steven Seagal, Dolph Lundgren, Donald Sutherland, Vince Vaughn sau David Hasselhoff). „Dacă eram refuzat pentru un rol, mă redresam, și îmi spuneam: >. Determinarea asta mi-a fost insuflată de box”, mai spunea nord-irlandezul pentru BBC.
Adevărata chemare a venit însă de pe o altfel de scenă, nu din altarul durerii. După ce învățătoarea îi punea pe catedră invitația de a juca într-o piesă de teatru a școlii în care învăța, Liam prindea capătul de ață ce avea ulterior să-i ghideze pașii spre teatru și film. În 1971, Liam devenea student al Universității Queen’s Belfast din Belfast, și aplauzele abia începeau să se audă. Cinci ani mai târziu, romano-catolicul cârmea spre Teatrul Lyric Players din Belfast, iar în 1977 primea primul său rol într-un film: Iisus Christos, în Pilgrim’s Progress, regizat de Ken Anderson. Iar progresul în teatru și în cinematografie și-a păstrat cursul firesc. A cunoscut o dezvoltare impresionantă cu rolul lui Oskar Schindler din capodopera lui Spielberg, Lista lui Schindler (1993), iar interpretarea fără cusur a rolului afaceristului german care salvează viața a peste 1.000 de evrei de origine poloneză angajându-i în fabricile sale i-a adus adevărata consacrare. A jucat în peste 100 de pelicule, dar interacțiunile cu câmpul sportiv i-au picurat mereu culoare în cariera de la Hollywwod.
Liam și experiența de la FC Bohemiam
Pe la 16 ani, Neeson încerca marea cu degetul și pe terenul de fotbal. Participa la un trial al formației Bohemiam FC într-un meci amical cu marea rivală, Shamrock Rovers, dar antrenorul de atunci, Sean Thomas, nu se arăta satisfăcut de evoluția celui care avea să simpatizeze ulterior cu FC Liverpool și Crystal Palace. Vedeta din Star Wars, Gangs of New York și Taken a jucat doar o repriză, dar susține că i se zburlește pielea ori de câte ori se teleportează în vremea „castingului” de pe terenul de fotbal. Nu a scăpat niciodată vreo informație despre postul pe care a evoluat și nici dacă viteza brațelor cu care impresiona în ring era completată și de o alergare pe măsură. Cert e că Neeson a adorat viteza pe două roți. De aici și întâmplarea… „H-D”.
Liam, motocicleta și cerbul
Mare amator de motociclism, Liam suferea în 2000 un accident teribil cu micul său monstru Harley Davidson. În timp ce roțile bijuteriei sale înghițeau kilometru după kilometru, un cerb i-a tăiat fața și coliziunea n-a mai putut fi evitată. Neeson ajungea pe patul de spital cu fractură de bazin, dar cel mai mult, după cum mărturisea, a suferit după geaca de piele sfâșiată în urma ciocnirii cu coarnele cerbului. „Geaca o aveam primită în dar de la Steven Spielberg (n.r. – regizorul cu care a lucrat pentru Lista lui Schindler) și o mai păstrez încă acasă secționată în două bucăți)”.
LIam și sporturile de contact
Pentru un actor care ținea cascadoriile la degetul mic, accidentul era doar un flecușteț. Oțelit în sporturi de contact și în joburi care îl solicitaseră mai ales fizic în tinerețe – operator pe stivuitor la fabrica de bere Guiness și șofer de camion -, nord-irlandezul avea să profite pe platorurile de la Hollywood de experiența vastă căpătată în sălile de antrenament. Sugestive sunt filme precum drama The Big Man – Crossing The Line (1990) sau seria francezului Luc Besson: Teroare în Paris (2008) și Taken 2 (2012). „Te simți mult mai bine în pielea personajului, când ai habar din viața de zi cu zi cum să te comporți în situații limită”, explica vedeta stabilită în New York, conform funtrivia.com.
„Pentru orice actor sau actriță de succes, există nenumărate situații când lucrurile nu merg bine. Numele eșecului în meciul actorilor este respingerea. Mergi la o audiție și ți se spune că ești prea înalt sau prea irlandez sau că ai nasul prea mare. Ești refuzat pentru școala pe care ai urmat-o, pentru una sau pentru alta, și asta e chiar dificil. Nu vreau ca și băieții mei să treacă prin asta și să se simtă vreodată nedoriți”
Liam Neeson, în 2012, pentru Daily Mail
Liam și sportul în care soția sa, Natasha Richardson, și-a găsit sfârșitul
Ispitit continuu de sporturile de contact, de box sau de motociclism, Liam și-a întors mereu privirea și spre sportul rege din Europa. Pasiunea pentru fotbal nu l-a părăsit niciodată. Și-a înviorat retina cu meciuri din Premier League văzute de la trei bătăi de inimă distanță de actorii de pe gazon și într-o pauză dintre două filmări, dar și atunci când viața i-a pus o talpă dură.
Însurat din 1994 cu actrița Natasha Richardson, fata celebrilor Tony Richardson și Vanessa Redgrave, nord-irlandezul avea tot ce-și putea dori un actor la ușa căruia ciocănesc zeci de propuneri: liniștea și armonia conferite de fiecare mic dejun luat în familie. Însă doar până când o vacanță la munte, în Canada, avea să-i schimbe cursul firesc al vieții de tată și de soț. Natasha, soția sa, lua contact cu primele lecții de schi, în 2009, la Mont Tremblant Resort (Quebec), la 130 de kilometri de Montreal. Distracția se împletea cu sportul pentru o vacanță de pus în albumul cu amintiri, dar ghinionul plutea în aer. O coborâre extrem de periculoasă a prins-o pe actrița lipsită de experiență pe pârtie fără soluții. Nu purta cască, nu a reușit să se echilibreze și nu a mai putut evita accidentul. Inițial a refuzat echipa medicală de două ori, a mers la hotel, susținând că e în regulă. Peste trei ore însă, ea avea să acuze dureri mari în zona capului. Era începutul sfârșitului. Fiica Vanessei Redgrave suferise un traumatism cerebral grav, iar șansele de supraviețuire se diminuau de la minut la minut. A fost transportată la Montreal, apoi la New York, iar specialiști din întregul stat s-au dat peste cap pentru a salva jumătatea actorului care nu se sfiește să verse lacrimi în niciun film. Medicii n-au mai reușit să o salveze, iar inima, rinichii și ficatul actriței în vârstă de doar 45 de ani au fost donate.
Liam și echipa de fotbal care i-a redat surâsul
Răscolit și măcinat pe interior, Liam Neeson trăia un soi de disperare alternată cu speranță plăpândă. Își masca durerea în fața celor doi fii, Michael și Daniel, și încerca să iasă din mlaștina suferinței în nenumărate moduri. La doar două săptămâni de la decesul soției, muntele de om își lua cei doi băieți de mână și îi trecea gazonul de pe Craven Cottage, arena lui Fulham. Urcau împreună într-o lojă din care aveau să urmărească partida pe care preferații săi, fotbaliștii de la Liverpool, o jucau cu gruparea Fulham, iar criticii de film notau la vremea respectivă că „ieșirea” din vizuina în care intrase după moartea Natashei avea darul de a-i mai schimba starea de spirit. Sportul juca din nou un rol important în viața sa. „Aș vrea să ajung mai des la meciurile lui Liverpool, dar filmările nu-mi permit asta. Sunt oricum, mereu, alături de echipă„, spunea după partida cu Fulham actorul de teatru și film.
Fan declarat al formației de pe Anfield, câștigătorul Globului de Aur pentru rolul din Lista lui Schindler se află într-un club select al actorilor care devin absolvenți de canto atunci când iau loc pe Anfield. Cântă „You ll never walk alone” și Di Caprio, și Clive Owen, și Samuel L. Jackson
Liam a ales fotbalul și un meci al lui Liverpool pentru a evada în 2009 dintr-un prezent în care simțea că viața nu mai are sens. Își pierduse soția cu care era căsătorit de 15 ani, iar prezența pe stadionul lui Fulham devenea compresa rece care-i mai lua din durere. La peste cinci ani de la tragicul eveniment, Liam Neeson, 62 de ani, actor celebru, tată a doi băieți – Michael (18) și Daniel (17) – a rămas cu o cicatrice imensă în suflet și cu o scenă pe care nu și-o poate scoate din minte nici în momentele în care filmează cele mai dificile cadre cu regizori perfecționiști.
În loc de încheiere, vă propunem un fragment din interviul acordat în urmă cu cinci luni canalului CBS, pasaj în care Neeson vorbește despre înfiorătorul moment care-l va urmări toată viața. „Când Natasha se afla pe patul de spital, conectată la acele tuburi și la acea mașinărie, doctorii mi-au spus că ea a intrat în moarte cerebrală. M-am dus la ea și i-am șoptit la ureche cât de mult o iubesc și i-am zis: >. Noi doi făcusem un pact. Ne-am spus că dacă unul dintre noi va intra vreodată într-o stare vegetativă, atunci celălalt va dezinstala mașinăria. Atunci, când am văzut toate tuburile din preajma ei, mi-am spus: >. Mai am și acum momente în care aud ușa din casa noastră deschizându-se. La fiecare sunet al ușii… mă aștept să o aud și pe ea…”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER