Președintele COSR, Alin Petrache, a declarat, vineri, că Jocurile Europene, programate anul viitor, la Baku, reprezintă un prim test pentru sportivii români înainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.
„Mai avem un pic și intrăm în anul pre-olimpic, de aceea trebuie evaluat clar totul. Este nevoie de un audit al părții umane, al sportivilor care pot să obțină calificarea la Rio 2016 pentru a-i putea ajuta cu tot ce este necesar pentru a se întoarce cu medaliile dorite. Prima competiție majoră este reprezentată de Jocurile Europene sau altfel spus Jocurile Olimpice Europene, care se vor desfășura pentru prima oară, la Baku, în luna iulie. Este un prim test pentru noi înainte de Rio 2016, de aceea trebuie să discutăm pentru a trimite acolo un număr mare de sportivi foarte bine pregătiți. Ca de fiecare dată trebuie să participăm cu tot ce este mai bun în sportul românesc„, a spus președintele.
Alin Petrache, care a participat, vineri, la întâlnirea organizată de COSR la Izvorani, intitulată „Evaluarea potențialului olimpic al României – Priorități în pregătirea și participarea la Jocurile Olimpice Rio 2016„, a afirmat că numărul medaliilor câștigate de România de-a lungul timpului reprezintă o responsabilitate pentru toți cei implicați în pregătirea următoare ediții a JO.
„Este nevoie de o evaluare a tot ce înseamnă capacitatea noastră olimpică. Rio 2016 va fi o ediție importantă, 302 medalii olimpice (n.r. – numărul total al medaliilor obținute de România la Jocurile Olimpice) este un lucru mare, dar care apasă pe umerii noștri. Nu mai merge, va trebui să avem strategii pe termen lung, pe 10-20 de ani. De asemenea, va trebui să vorbim și despre un pact național pentru sportul românesc și nu putem vorbi despre asta decât în prezența președinților de federații„, a spus Petrache.
Președintele COSR a propus de altfel, în cadrul întâlnirii de la Izvorani, un „Acord Național pentru Sport” pe zece ani. „Nu putem câștiga fără proiecte pe termen lung, de aceea vă propun un Acord Național pentru Sport, care să se deruleze pe parcursul a zece ani, semnat de toți decidenții politici, dar și de cei din managementul sportiv, COSR, MTS, federațiile sportive, care să țină cont de acest parteneriat și să respecte toate punctele prevăzute. Acordul va conține un plan de măsuri care vor trebui implementate pentru a readuce Romania în prim-planul sportului mondial și va stabili planul de investiții în infrastructura sportivă. Acordul ar trebui finalizat în primul trimestru din 2015„, a precizat Petrache.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER