Un moment controversat s-a petrecut în minutul 87 al partidei dintre CS Mioveni și CFR Cluj, la scorul de 3-2 pentru argeșeni, atunci când gazdele au trimis mingea în afara terenului pentru a permite intrarea pe gazon a medicilor, iar apoi a urmat o fază rar întâlnită pe un teren de fotbal. La reluare, Susic a repus balonul de la margine spre Chanturia, iar gruzinul a dat impresia că dorește să-l înapoieze, așa cum ar fi fost logic, balonul gazdelor. Ivanovski l-a preluat, însă, l-a trimis spre Tade, iar francezul a marcat pentru 3-3, declanșând un val de proteste vehemente din partea adversarilor.
Iată cum au fost tratate astfel de faze în campionatele civilizate din Europa, acolo unde fair-playul nu este doar un cuvând oarecare și pe care jucătorii și staff-ul celor de la CFR Cluj ar trebui să-l studieze cu o mai mare atenție.
O astfel de fază s-a petrecut în 1999 în Cupa Angliei, atunci când cei de la Arsenal se impuneau în partida cu Sheffield United cu scorul de 2-1. La acel meci, Marc Overmars a înscris din pasa lui Kanu, acesta din urmă refuzând să trimită înapoi mingea celor de la Sheffield United, după un aut, în semn de fair play. Din cauza acestui eveniment, imediat după meci Arsene Wenger a anunțat că dorește rejucarea partidei, chiar dacă echipa lui se impusese. Federația a aprobat rejucarea partidei, iar cei de la Arsenal s-au impus cu același scor, 2-1, însă gestul lui Wenger a dovedit că fair-playul este mai important decât orice succes.
Și în Olanda s-a patrecut un caz asemănător cu cel de la partida dintre Mioveni și CFR Cluj. La o partidă din 2007 dintre Ajax și SC Cambuur, Jan Vertonghen a încercat să trimită balonul înapoi adversarilor care în prealabil dăduseră mingea în afara terenului pentru ca un jucător de la Ajax să primească îngrijiri medicale. Numai că, degajarea lui Vertonghen a intrat direct în parta celor de la Cambuur, iar jucătorul lui Ajax nu mai știa cum să-și ceară scuze adversarilor. A urmat un gest de fair-play care ar trebui să fie văzut și pe stadioanele din România. După repunerea balonului de la centru, jucătorii lui Ajax nu au mai avut vreo reacție pe teren și le-au permis adversarilor să înscrie.
Un caz similar s-a petrecut și în 2012 în prima ligă din Norvegia, atunci când un jucător a încercat să returneze balonul adversarilor din propria jumătate de teren, numai că mingea degajată a căzut în fața portarului și apoi a intrat în poartă. A urmat un val de proteste din partea jucătorilor echipei adverse, dar după reluarea jocului aceștia au fost de asemenea lăsați să marcheze.
Și în Liga Campionilor în sezonului 2012 a avut loc un astfel de caz, atunci când Luiz Adriano de la Șahtior a înscris un gol împotriva celor de la Nordsjaelland, refuzând să ofere posesia adversarului,. Ucrainenii s-au impus în acel meci cu 5-2, iar UEFA a decis ca Luiz Adriano să fie suspendat o etapă din cauza lipsei de fair-play a acestuia.
Jucătorii ar trebui să înțeleagă că fair-playul ar trebui să domine toate competițiile, iar miza banilor și a gloriei nu trebuie să depășească granița unui simplu gest.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER