Federația Internațională a Tenisului (ITF), unul dintre cele mai puternice foruri mondiale din punct de vedere financiar, primește tot mai multe critici din partea jucătorilor legitimați. După ce ProSport a prezentat vineri un caz incredibil, în care Elena Cadâr (România) și Javier Pulgar (Spania) fac publice condițiile mizerabile ale unui turneu Futures din Tunisia, a venit rândul argentinianului Tomas Buchhass să-și manifeste indignarea.
Liniile terenului erau strâmbe și aveau dimensiuni greșite
Tenismenul clasat pe locul 1350 ATP a transmis presei o scrisoare deschisă în care descrie organizarea deplorabilă din turneele Futures și deplânge situația financiară a jucătorilor din afara Top 100: „Mă adresez ITF pentru a transmite și a-mi exprima nemulțumirea mea ca jucător de tenis, după ce am luat parte la turneul de la Temuco (Chile), în niște condiții incredibile: terenurile se prezintă într-o stare jalnică și reprezintă un pericol pentru integritatea fizică a jucătorilor. Nu există nici măcar un restaurant la care să mâncăm. Sâmbătă, atunci când a avut loc primul tur al calificărilor, nu au fost capabili să înlocuiască o minge pierdută în timpul meciului. Partidele erau programate inițial pe trei terenuri, dar unul dintre ele a fost schimbat din cauza condițiilor proaste. Noul teren avea liniile desenate manual, cu cretă, nu erau drepte și nici nu aveau dimensiunile corecte”.
Zgura de la turneul din Chile seamănă mai mult cu nisipul unei plaje
„Suntem înșelați constant”
După ce a povestit pățania de la respectivul turneu, sportivul în vârstă de 22 de ani le-a transmis oficialilor nemulțumirea față de felul în care jucătorii sunt tratați, mai ales privitor la recompense: „Prin acest mesaj doresc să-mi exprim dezgustul pentru ceea ce se întâmplă cu turneele Futures. A trebuit să plătesc 40 de dolari pentru a intra în calificările acestui turneu. Este, să fiu sincer, un furt pe față, o glumă. La fel sunt și celelalte competiții Futures, pe care nu le jucăm în condiții adecvate. Nu avem suficiente mingi și nu găsim medici sau fizioterapeuți. Nu am văzut niciodată ca ITF să întreprindă vreo acțiune bazată pe verificare sau monitorizare, în scopul de a îmbunătăți turneele. Premiile totale au o valoare de 10.000 de dolari și nu acoperă nici măcar taxele de joc la turnee. Nici nu se pune problema ca noi să putem face un profit sau să ne permitem un antrenor. Ca jucători suntem înșelați constant, într-un fel sau altul. Începutul de drum pentru a deveni cineva în tenis este complet deteriorat”.
Circuitul ATP: „Câțiva fac bani, ceilalți muncesc pentru nimic”
Buchhass spune că doar primii 100 de tenismeni ai lumii pot trăi cu banii pe care îi câștigă din tenis: „Mă simt complet neglijat de către ITF. Nu există niciun sprijin, dar avem o mulțime de reguli care prevăd amenzi, cum ar fi retragerile. Arbitrii fac mai mulți bani decât jucătorii. Mi se pare o glumă faptul că înaintea turneelor Futures ni se dă un formular în care trebuie să scriem ceea ce credem noi că trebuie îmbunătățit. Circuitul este organizat în așa fel încât doar câțiva să facă bani, în timp ce ceilalți muncesc și se sacrifică pentru nimic. Este crud și nedrept. Doar 100 de oameni din întreaga lume pot trăi cu banii din tenis. Vi se pare corect? Organizatorii cresc premiile continuu la turneele de Grand Slam, dar restul nu primește nimic”.
Fileul unui turneu ITF din Sousse (Tunisia)
„ITF luptă împotriva pariurilor, dar o casă de pariuri este sponsor oficial”
Problema blaturilor se intensifică în sportul alb, iar argentinianul lovește în ITF, spunând că oficialii luptă doar la nivel declarativ cu corupția. De fapt, casele de pariuri sponsorizează forul international: „Este contradictoriu faptul că ITF spune că luptă împotriva pariurilor și a blaturilor din tenis, dar este ciudat că ITF are o casă de pariuri ca sponsor. Aici lucrurile nu se potrivesc. Ei doresc să lupte împotriva lucrurilor care pot păta sportul nostru, dar oficializează contracte cu casele de pariuri. Să spunem adevărul: ITF merge pe un drum greșit. Devine o asociație care are ca scop profitul și care nu pune sportul pe primul plan. Știu că acest mesaj nu va schimba lucrurile, că sistemul nu se va schimba, că turneele Futures vor rămâne la 10.000 de dolari. Cel puțin mă simt cu conștiința împăcată pentru că am spus ce aveam de spus.
Ca jucător, am respectat întotdeauna regulile și n-am primit vreo amendă pentru abatere. Sper că cine citește acest mesaj adoră la fel de mult tenisul ca și mine și că nu este doar o secretară așezată la birou, care să nu-i dea importanță”, și-a încheiat Buchhass scrisoarea.
Federația Internațională a Tenisului este organul de conducere al tenisului mondial, format din 210 asociații naționale de tenis. Președintele este italianul Francesco Ricci Bitti, ales în anul 1999. Turneele Futures despre care vorbește Tomas Buchhass fac parte din cea mai joasă categorie în circuitul masculin. Pe scara valorică urmează turneele Challenger, turneele ATP 250, turneele ATP 500, turneele Masters, Turneul Campionilor și turneele de Grand Slam. Sub egida ITF se află doar turneele Futures, cu premii totale cuprinse între 10.000 de dolari și 25.000 de dolari, și cele de Grand Slam, cu premii cuprinse între 33 de milioane de dolari și 49 de milioane de dolari. Toate celelalte competiții masculine sunt organizate de ATP (Asociația Tenismenilor Profesioniști).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER