România pornește cu un punct în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin, după ce a pierdut în Grupa B cu Norvegia, scor 19-27, și a terminat la egalitate cu Danemarca: 29-29. Realistic, șansele naționalei pregătite de Gheorghe Tadici de a mai ajunge în semifinale sunt mici, dar totuși acestea există. Prima ocazie pentru a crește numărul șanselor este sâmbătă, de la ora 21:30, într-un meci ce se anunță senzațional cu Ungaria.
După cum spunea Jan Pytlick, selecționerul Danemarcei, șansele echipei sale de a prinde semifinalele țin în primul rând de Norvegia, adică să câștige toate jocurile din Main Round. Astfel, Danemarca ar avea posibilitatea să se lupte în meciuri directe cu Spania și Ungaria pentru al doilea loc în grupă. Calculele Danemarcei sunt aproximativ identice cu ale României, singurul dezavantaj pentru tricolore fiind o diferență de două goluri în minus la golaveraj.
Un avantaj al primei reprezentative ar fi, în schimb, faptul că ar urma să joace ultimul meci din grupă cu Polonia (miercuri – 17 decembrie), când teoretic lucrurile vor fi mult mai clare. Toate calculele stau în picioare atât timp cât România va învinge însă Ungaria și Spania în primele două jocuri din grupă, sâmbătă – 13 decembrie (ora 21:30), respectiv 15 decembrie (ora 17:00). „Fiecare speculează și face tot felul de calcule. Poate că este mai bine faptul că întâlnim Ungaria la început, suntem mai odihniți, practic este al patrulea meci de la Euro. Dar la fel este și pentru ei”, a comentat Tadici.
Polonia a salvat un punct Ungariei, dar vecinii au program mai greu
Ungaria a pierdut două puncte importante în fața Spanie, în grupa de la Gyor, iar Polonia i-a „salvat” un punct după ce a eliminat Rusia. Meciul Rusia – Ungaria se terminase egal, 29-29. Lui Tadici parcă nu-i vină să creadă că, totuși, semifinalele de la Budapesta s-ar putea desfășura fără țara organizatoare, motiv pentru care este convins că naționala lui Andras Nemeth va forța calificarea dintr-o grupă în care trebuie să învingă România, Danemarca și Norvegia: „Este vorba despre un interes de marketing, întotdeauna se raportează și se face bilanțul. Ori a nu merge Ungaria la Budapesta ar fi un eșec din multe puncte de vedere, inclusiv al prezenței spectatorilor la meciuri”.
Tadici și-a făcut toate caculele înaintea debutului în grupele principale
Față de meciul din 2013 de la Campionatul Mondial din Serbia, în care România a învins Ungaria cu 21-17, reprezentativa maghiară a pierdut-o pe Anita Gorbicz, care a rămas însărcinată. Și tocmai această absență pare că a influențat mult și evoluția Ungariei. Înaintea meciului de sâmbătă seara, selecționerul atrage atenția asupra altor două handbaliste din lotul maghiar: „Lipsește Gorbicz, dar la Gyor mai este una, Kovacsicz Aniko, o jucătoare foarte puternică, evoluează din extremă stânga până în inter dreapta și pivot, mai puțin portar și poate fără eficiență pe extremă dreapta, dar nu se știe nici acolo. Ungaria are un fond mare de jucătoare de unde poate alege, are trei extreme stânga, trei extreme dreapta și o linie de 9 metri cu mare experiență. Dacă o prinzi pe Tomori în zi bună, atunci vom avea mari probleme. Dacă vă aduceți aminte acum doi ani, în Serbia (n.r. Euro 2012: România – Ungaria 19-25), Gorbicz a fost pe perfuzii 3 zile, a venit de pe pat, dar Tomori a jucat senzațional, ne-a bătut aproape de una singură. A fost decisivă”.
Tomori, arma principală pentru Ungaria în viziunea lui Tadici
Gheorghe Tadici nu a pus evoluția mai slabă a Ungariei, din grupa de la Gyor, pe seama presiunii generate de așteptările fanilor, ci „mai degrabă de o formă sportivă a unor jucătoare. Și ele au avut, o mare parte din jucătoare, meciuri de campionat și Liga Campionilor. Dar pot renaște oricând”.
Meciul România – Ungaria, numai bun pentru îndeplinit obiectivul
Revenind la capitolul calcule, teoretic, meciul România – Ungaria ar putea îndeplini și obiectivul cu care naționala a ajuns la Debrecen, o clasare pe locurile 1-8 la Campionatul European. Cu un succes în fața rivalei, România ar trece peste Ungaria și ar fi greu de presupus că ar mai putea fi devansată, în condițiile în care următorii adversari ai gazdelor vor fi Danemarca și Norvegia. „Și dacă învingi Spania, ești tot în obiectiv”, a mai spus Tadici.
Crina Pintea, o jucătoare așteptată să crească în apărare în grupa principală
România a atins 85% din potențial în meciul cu Danemarca, partida etalon pentru Neagu & Co, conform afirmațiilor făcute de selecționer: „Finalurile de repriză au fost mai slabe. Într-un turneu final se poate atinge și 100% din potențial”. Plusul tricolorelor la meciul cu Ungaria ar putea fi adus de Paula Ungureanu, în poartă, și de cuplul de apărători Pintea – Bondar. „Apărarea trebuie să funcționeze mai bune. Deocamdată Bondar și Pintea au făcut cu indulgență apărare la 60% din ce pot ele”, a concluzionat Tadici.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER