România a pierdut cu 20-19 în fața Ungariei, în primul meci din grupele principale ale Campionatului European și a pierdut toate șansele de a mai prinde semifinalele.
Indiferent cum se termină un turneu final, dacă ai învins Ungaria la un Mondial sau European respectiva competiție poate fi trecută la „reușite”. Vecinii României au una dintre cele mai bune școli de handbal din lume, astfel că fiecare victorie a naționalei feminine împotriva rivalei istorice are valoare. În 2005, la Mondiale, tricolorele au învins Ungaria și au obținut medalia de argint. În 2008, la Europene, trupa condusă atunci de Radu Voina a câștigat clar în grupe cu Gorbicz & Co, iar la final a terminat pe locul 5. În 2013, prima reprezentativă a încheiat Mondialul din Serbia pe locul 10, dar reacțiile au fost ponderate. Turneul fusese salvat de o altă victorie mare împotriva Ungariei, scor 21-17.
Fanii maghiari s-au întors cu spatele în momentul intonării imnului României
Partida de sâmbătă seara, de la Debrecen, avea o miză aproximativ identică. În plus, cu o victorie împotriva Ungariei, obiectivul naționalei stabilit la plecarea de acasă, locurile 1-8, avea să fie în mare parte îndeplinit. Ce șanse avea totuși România să repete isprava de la Novi Sad, din 2013? Poate mai mari având în vedere că artista Ungariei, Anita Gorbicz, nu a putut juca la aceste Europene. Poate mai mici dacă am fi privit prin prisma faptului că gazdele își jucau șansa supraviețuirii în turneu. Cu o înfrângere împotriva României, Ungaria era aproape eliminată, adică eșec pe linie – în primul rând pentru organizatori.
Ungaria neprietenoasă, Paula fabuloasă
Ungaria este total neprietenoasă încă de la debutul jocului. Suporterii maghiari tratează cu spatele imnul României, iar naționala lui Andras Nemeth începe cu o luptă la propriu, blocajele gazdelor în apărare fiind la limită. Ba mai mult, în scenă intră rapid și cei doi arbitri ruși, care parcă ar vrea să arate direcția jocului: dictează o eliminare de două minute la Adriana Țăcălie, în minutul 6, deși mai degrabă ar fi trebuit să fluiere o forțare în atac. Lucrurile sunt evidente, tricolorele trebuie să se autodepășească, dacă vor să aibă o șansă în fața Ungariei. Paula Ungureanu înțelege rapid „mesajul” și apără fabulos, este gladiatorul naționalei. În numai 18 minute, portarul ajunge la un procentaj de 64%.
Paula Ungureanu a avut intervenții miraculoase, dar nu a fost de ajuns. Ungaria a câștigat cu un gol și continuă lupta pentru calificarea în semifinale
Prin paradele ei, Paula ține și echipa aproape de Ungaria, în condițiile în care atacul scârțâie. Rând pe rând, Tadici le aduce pe margine pe Brădeanu și pe Neagu, pentru a le da răgaz să-și tragă sufletul și să-și reîncarce bateriile. Nou-intratele Băbeanu și Perianu au câte o sclipire, dar nu este suficient pentru a doborî o echipă foarte montată a Ungariei și un portar, Eva Kiss, care face titluri de glorie din meciurile cu România. De fiecare dată apără fantastic, procentul ei fiind la același nivel cu al Paulei după primele 30 de minute, de 50%. Avantajul gazdelor este însă de două goluri: 10-8.
Transfomarea Cristinei Neagu și lecție de cum se face apărare
Cu 43% eficiență în atac, atât cât a arătat procentul după prima parte, România nu are cum să câștige în fața Ungariei. În repriza a doua, Tadici începe într-o altă formulă la linia de 9 metri, una nouă pentru acest European: Brădeanu – intre dreapta, Neagu – centru și Perianu – inter stânga. De fapt deste o mică revoluție în atac, pentru că selecționerul mai introduce două jucătoare noi, Pîrvuț – extremă dreata și Ciuciulete – pivot, jucătoare care aduc un plus de agresivitate, mai ales în apărare.
Jocul de atac este mai amețitor pentru Ungaria, România devine o forță a naturii! Paula Ungureanu urcă din nou la peste 50% între buturi, iar tricolorele preiau conducerea pentru prima dată în minutul 40, scor 14-13. Publicul maghiar este redus la tăcere pentru câteva momente, iar cei aproximativ 150 de suporteri români își aduc și ei aportul.
Căderea naționalei a fost una necontrolată, asemănătoare cu cea din meciul cu Danemarca
Emoțiile rămân la cote înalte, istoria recentă a naționalei ne-a oferit destule lecții. Această partidă a venit însă în acea zi în care îți iese absolut tot. Exact contrariul zilei cu Norvegia din debutul Europenelor. Ungureanu continuă să facă minuni, Neagu se transformă în jucătoarea de la Buducnost, are cadrul perfect pentru a se remarca – tensiune, atmosferă -, iar apărarea nu resimte deloc minutele de inferioritate, reușește și în cinci handbaliste să-și aducă adversara la limita pasivului sau în forțări. Rezultatul? România – Ungaria 18-16, minutul 51:08, time-out Tadici!
Nimic nu este însă terminat. Ungaria devine tot mai agresivă și face o apărare aproape om la om. Neagu nu se mai poate apropia de semicerc, tricolorele sunt luate aproape cu „fulgi cu tot”. Fonix Arena devine un vulcan, iar ultimele minute se transformă într-un coșmar. Gazdele revin la conducere în minutul 57: 20-19, iar presiunea s-a mutat pe România. Mai au fetele forță? Se aruncă toate resursele în luptă, dar o forțare în atac a Danielei Băbeanu (min. 59), contestată vehement de pe margine de Tadici, stinge ușor România. După ce scapă fără gol la faza imediat următoare, tricolorele mai au 9 secunde pentru a obține măcar un egal. Danemarca a avut, în urmă cu patru zile 7 secunde, și a reușit să înscrie. România nu este pregătită să înlocuiască portarul și pierde după un meci în care a fost fabuloasă 22 de minute în repriza a doua. Șansele de a urca în semifinale s-au dus.
România – Ungaria 19-20 (8-10)
România: Ungureanu 18 intervenții – Neagu 8, Brădeanu 3, Perianu 2, Băbeanu 2, Chintoan 1, Chiper 1, Ciuciulete 1, Pîrvuț 1.
Ungaria: Kiss 13 intervenții – Trișciuk 4, Szucsanszki 4, Tomori 3, Toth 2, Kovacsics 2, Bognar-Bodi 1, Kovacsicz 1, Meszaros 1, Mayer 1, Bulath 1.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER