Cândva, în decembrie: 1989-2014. Jertfa unora, fuga altora. Când în Timișoara se trăgeau primele gloanțe, fotbaliștii se relaxau la Băile Felix sau mergeau la casele părinților: „Bine că m-a ferit Dumnezeu!”

Cândva, în decembrie: 1989-2014. Jertfa unora, fuga altora. Când în Timișoara se trăgeau primele gloanțe, fotbaliștii se relaxau la Băile Felix sau mergeau la casele părinților:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sunt puțini cei care se consideră a fi eroi ai Revoluției din 1989. Majoritatea dintre ei vorbesc despre sacrificiul altora, nu al lor. Mai cărunți acum, ceva mai înțelepți, cu responsabilități la care doar visau în urmă cu 25 de ani, se caracterizează altfel decât te-ai fi așteptat. Au conștientizat abia mai târziu pericolele la care s-au expus atunci când, mânați de gândul unei vieți mai bune, au strigat împotriva lui Nicolae Ceaușescu. Drept recompensă pentru gestul lor, și-au văzut cei mai buni prieteni rămași fără suflare pe pământul rece din decembrie. Au continuat, deși mulți nu înțeleg cum au putut: „Aveam și un dram de inconștiență. Eram mici, ne lua repede valul. Te duceai întâi de curiozitate la demonstrații. Rămâneai, nu puteai să nu. Exista o energie incredibilă, simțeai că ești capabil să muți munți din loc”, declară la unison cei care și-au câștigat și ne-au câștigat libertatea.


1.204 victime au murit în timpul Revoluției din 1989. Mulți dintre cei care și-au pierdut viața în orașele din România aveau cu puțin peste 20 de ani. Sursă foto: Mediafax

Primele victime ale Revoluției din 1989 au căzut la Timișoara. Pe 16 decembrie, ceea ce s-a vrut a fi un simplu protest al unor enoriași s-a transformat într-un eveniment de proporții, care a condus la căderea sistemului lui Nicolae Ceaușescu. Timișoara a fost primul oraș scăpat de sub control de conducătorul Republicii Socialiste România. Iar după el, altele i-au urmat exemplul. Spunem răspicat că un om nu poate schimba lumea. În decembrie 1989, locuitorii unui oraș au schimbat România. Imaginile cu ei strigând, scandând și fluturând steagul Revoluției au ajuns, chiar și pentru câteva minute, în casele tuturor. Iar restul a devenit istorie. Una pe care o învățăm sau nu.

S-au schimbat multe lucruri în ultimii 25 de ani. Au dispărut echipe de fotbal, au apărut altele, s-a lipit leocoplast pe stemele campioanelor rămase fără brand, iar conducători de fotbal au intrat, aproape regulat  în ultimii ani, la închisoare. Pe 16 decembrie 1989, la Timișoara se aflau majoritatea jucătorilor echipei lui Poli, dar și Iosif Rotariu, care venise acasă după un tur lung de campionat pe care l-a disputat în tricoul Stelei. Pentru ei, Revoluția din 1989 a arătat la fel. A fost un film din care au vrut să scape cât mai repede, teferi și nevătămați.

  • Soția lui Iosif Rotariu era însărcinată în opt luni, motiv pentru care mijlocașul Stelei din perioada 1986-1989 a părăsit Timișoara după două zile, nu înainte să îi fie spartă mașina din cauza numărului de înmatriculare.
  • Adrian Stoicov se afla, alături de alți colegi, la Băile Felix atunci când a izbucnit Revoluția din 1989. A fost nevoit să revină în Timișoara pe 19 decembrie, pentru că avea programată o operație la picior. A fost martorul unor scene incredibile în spital, fiind înconjurat de oameni împușcați sau chiar morți.
  • Octavian Popescu, mijlocașul care în 1990 înscria un gol contra lui Atletico Madrid, a stat doar o zi în Timișoara. A plecat imediat la părinți, dându-și seama că nu își poate retrage anumite acte de care avea nevoie.
  • Gabriel Torje, mijlocașul lui Konyaspor, avea doar o lună când a început Revoluția din 1989: „M-am baricadat într-o cameră. Aveam o mașină de spălat albă, pe care am pus-o în dreptul ușii. Îmi imaginam că așa o să le fie greu oamenilor să intre. Am stat toată noaptea cu ambii copii sub o masă mare. Erau sub mine. Tresăream la fiecare împușcătură, era groaznic, era haos, povestește mama acestuia, Silvia Torje.


Nu s-a mai ținut cont de nimic la finalul lui decembrie 1989. Fiecare lupta pentru supraviețuire. Sursă foto: Mediafax

„Dacă nu urma să mi se nască copilul, probabil că aș fi ieșit la Revoluție. Dar așa…”

„Nu am crezut în Revoluția de la 1989. Stăteam aproape de Piața Maria. Eram pe balconul apartamentului, vedeam o mulțime de lumânări aprinse, dar nu am băgat de seama ce se întâmplă acolo”, povestește Iosif Rotariu (foto jos). Sub ochii lui se desfășura protestul enoriașilor care nu voiau ca Laszlo Tokes să fie mutat în altă parohie. Era 16 decembrie, iar gândurile lui Rotariu erau îndreptate către soția însărcinată în opt luni. A doua zi, juca fotbal cu prietenii. Mii de oameni se duceau în centrul orașului și îl chemau și pe el. Nu știa ce să facă: „Au început să ne spună că suntem lași. Văzând cât de mulți se duc acolo, am înțeles că urmează să se întâmple ceva”. A preferat să fie considerat laș și s-a dus acasă, la soție.

S-a târât pe jos, prin casă. Se trăgea de zor în Timișoara și nu a riscat nicio secundă, mai ales că una dintre casele lui Ceaușescu se afla la o aruncătură de băț de a lui. Atitudine de înțeles pentru un bărbat care avea să devină tată în doar o lună. Două zile i-au fost suficiente. A hotărât să plece la părinți, la țară, să stea într-o casă de pe câmp, unde pericolele erau departe: „Nu am făcut mai mult de 150 de metri în oraș, că am și fost opriți. Aveam > la numărul de înmatriculare, iar pe vremea aia doar Miliția și Securitatea ce mai aveau așa. Lumea s-a aruncat pe mașină, ne-a scos din ea, ne-a verificat bagajele. Eram lipiți de mașină și chestionați”. Norocul lui Rotariu a fost că un om oarecare l-a recunoscut. Era jucătorul Stelei, iar câteva minute mai târziu pornea spre Lugoj, la casa părinților. 

O săptămână nu a știut ce se întâmplă în țară. Era atent la soție, temător pentru viața ei și a copilului: „Am crezut că o să piardă sarcina”. La întoarcerea în oraș, avea să afle că mulți dintre prieteni i-au fost uciși: „Dacă nu urma să mi se nască copilul, probabil că aș fi fost și eu cu ei în oraș. Dar așa…”.

„Bine că m-a ferit Dumnezeu!”

Octavian Popescu, fostul mijlocaș al lui Poli Timișoara, avea nevoie urgentă de niște acte din oraș în luna decembrie a anului 1989. Plecase la părinți în vacanță, la Târgoviște, dar cum nimeni nu avea să preconizeze cele ce aveau să se întâmple, pe 19 decembrie a luat trenul și a ajuns în oraș. Spre surpriza lui, totul se schimbase: „Cum am ajuns în gară, cum am auzit împușcături. La stație, o voce spunea că trebuie neapărat să fie eliberată gara. Ca să ajung în respectivul loc de unde trebuia să iau actele de care aveam nevoie, trebuia să trec prin Piața Operei. Erau tancuri, magazinele fuseseră sparte, ieșea fum de peste tot”. S-a gândit că nu este o zi potrivită pentru a-și rezolva problemele birocratice, astfel că a decis să mai aștepte 24 de ore. 

Doar că agitația și împușcăturile nu au încetat în Timișoara, astfel că următoarea zi a plecat din oraș. Doar că trenul nu era unul direct, iar până la Târgoviște a poposit în București, loc în care abia ce începuseră manifestațiile: „Am dat peste același lucru și acolo. Se împușca, dar nu mi-am dat seama ce putea să mi se întâmple. Eram în gară, îmi așteptam trenul. Bine că m-a ferit Dumnezeu”. Mijlocașul se codește atunci când este întrebat dacă ar fi ieșit în stradă în cazul în care nu ar fi fost cu gândul la soție și la băiețelul de câțiva ani. Nu știe. E fericit că nu a luat nicio decizie la cald, că nu s-a lăsat dus de val nici la București, nici la Timișoara. La începutul anului 1990, a reușit să își procure actele de care avea nevoie.


Octavian Popescu (foto dreapta) a fost unul dintre cei mai importanți jucători ai Timișoarei, reușind să înscrie goluri importante pentru echipa care în prezent nu se mai regăsește în Liga 1, iar patronul a primit încă o pedeapsă cu executare. Sursă foto: Arhivă personală

„Au murit oameni în fața mea, i-am văzut și pe cei împușcați în cap”

Adrian Stoicov (foto jos) era la Băile Felix când la Timișoara începea Revoluția din 1989. Întâmplarea a făcut ca pe 19 decembrie să fie nevoit să părăsească locul deloc expus pericolelor și să vină în oraș pentru o operație la picior care nu mai putea fi amânată: „Mi se infectase piciorul de la genunchi în jos”. Când a ajuns în Timișoara, a fost șocat să vadă tancuri și soldați mărșăluind pe străzile principale. La spital, a asistat la scene care l-au marcat pentru totdeauna. Face mereu o pauză atunci când trebuie să vorbească despre zilele de după operație: „Inevitabil, discutam cu mulți dintre ei. Am văzut oameni împușcați în cap, mulți au murit în fața mea, fără să îi pot ajuta în vreun fel. Ieșiseră să strige pentru libertate și fuseseră împușcați de ai lor. Mie încă nu îmi vine să cred că au tras români în alți români. Cum? Nu am putut să dorm multe nopți. Era zgomot, se trăgea, veneau oameni răniți cu sutele”.

E singurul dintre ei convins că ar fi ieșit pe străzi și s-ar fi alăturat miilor de manifestanți dacă Revoluția din 1989 l-ar fi găsit în Timișoara: „Sunt un luptător. Aș fi fost acolo, în primele rânduri”. Nu se gândește de două ori înainte să spună asta, mai ales că i-au murit prieteni în decembrie 1989, iar cumnata lui a fost la un pas să fie ucisă de un grup de militari, chiar înainte să intre în casă. Trei gloanțe au ratat-o. Glumește doar pe seama faptului că este un om integru: „Un altul ca mine, aflat în spital alături de victime care au participat la Revoluție, ar fi spus tare și răspicat că au participat și că așa au ajuns să aibă nevoie de intervenții chirurgicale. Dar eu nu sunt martir. Martiri sunt cei care au stat cu mine, în saloane mici și neîncăpătoare, dar nu au supraviețuit. Sau dacă au făcut-o, nu vor uita prea curând cele ce li s-au întâmplat”.

Torje avea o lună de zile când a început Revoluția din 1989

„Nu am crezut în Revoluția de la 1989. Când a început, eram toți speriați. Iar nouă, celor din Timișoara, nu ne-a trecut niciodată prin minte că o să se extindă și în celelalte orașe. Cineva, acolo sus, ne-a iubit”. Silvia Torje are acum 53 de ani. Când în Timișoara oamenii începeau să strige pentru libertate și să își dorească o schimbare, mama mijlocașului de la Konyaspor privea când spre fiul de o lună, când spre fiica de un an și 10 luni. Trăgea adânc aer în piept și începea să caute soluții. La televizor, începuse deja manipularea populației. Se vorbea despre teroriști care fac tot posibilul să intre în casele oamenilor, care escaladează clădiri și vor răul României. Pulsul îi creștea, iar mintea îi era, când și când, la soțul plecat la muncă, în centrul orașului, la o fabrică de construcții: „Of, of. Aș vrea să spun că nu îmi aduc aminte, dar amintirea Revoluției e vie. Nu știam ce să fac. Eram speriată, cu doi copii mici în casă. Mai mult de atât, trei zile nu am știut nimic despre tatăl lor. Nu l-am văzut, nu am putut să vorbesc cu el, nimic. Mă gândeam la tot ce e mai rău”. Toate se petreceau pe 16 decembrie, la etajul patru al unui bloc din Timișoara.

Instinctul de supraviețuire al unui om este considerat mai presus de orice. Corpul uman și mintea găsește atunci soluții pe care, de altfel, nu și le-ar fi putut imagina niciodată. Ca mamă, îți pui întotdeauna copiii mai presus de orice. Să le fie lor bine, apoi ție, dacă se poate: „M-am baricadat într-o cameră. Aveam o mașină de spălat albă, pe care am pus-o în dreptul ușii. Îmi imaginam că așa o să le fie greu oamenilor să intre. Am stat toată noaptea cu ambii copii sub o masă mare. Erau sub mine. Tresăream la fiecare împușcătură, era groaznic, era haosPe Gabriel îl alăptam. Nu a dormit toată noaptea, că nici eu nu reușeam. Stătea înfășurat în pătură, cu ochii deschiși. Cea mică, la fel”.

La început, am crezut că oamenii dau cu artificii. Nu știam cum sună o împușcătură, nu aveam de unde. De atunci, nu am cum să uit”. Spre dimineață, a mutat mașina de spălat din ușă. Era 20 decembrie, când situația nu mai era în mâinile autorităților. Militarii fraternizaseră cu demonstranții, iar la finalul ei, Timișoara era declarat oraș liber. Tot atunci, tatăl lui Torje se întorcea casă: „Avea hainele din urmă cu trei zile, era palid la față, nemâncat, deshidratat. A pupat copiii și mi-a spus Cred că e bine>>. A fost.


Torje are o relație foarte apropiată cu tatăl acestuia, care îl vizitează constant în orașele în care evoluează mijlocașului. În prezent, fostul cadru militar este ieșit la pensie. Sursă foto: Facebook


JURNALUL „CÂNDVA, ÎN DECEMBRIE” – ZIUA 4, 19 DECEMBRIE

Un angajat de la Uzinele Mecanice din Timișoara pornește sirena aeriană. Este semnalul pentru mii de timișoreni să iasă din nou în stradă. Șapte personae mor, iar aproape 100 sunt rănite. Muncitorii din fabricile timișorene refuză să mai muncească, în ciuda faptului că sunt vizitați de oameni cheie trimiși de Elena Ceaușescu să-i înduplece pe aceștia și să le explice ce li se va întâmpla în cazul în care nu vor urma întocmai ordinele partidului.

Următoarea zi, Nicolae Ceaușescu avea să descopere la sosirea în țară că situația nu s-a schimbat în Timișoara, ba chiar din contră.

JURNALUL „CÂNDVA, ÎN DECEMBRIE” – ZIUA 3, 18 DECEMBRIE

Nicolae Ceaușescu pleacă în Iran. Avionul decolează la ora 9:30 și, pentru prima oară, este însoțit pe tot teritoriul țării și deasupra apelor teritoriale din Marea Neagră de patru avioane de vânătoare de tipul MIG. Scenariul se repetă și la întoarcere, pe 20 decembrie. Înainte de plecare, Ceaușescu îi convoacă la reședința sa din Primăverii pe oamenii cheie ai conducerii de stat: Vasile Milea, ministrul apărării, Tudor Postelnicu, ministrul de interne și generalul Iulian Vlad, șeful DDS.

În Timișoara continuă demonstrațiile. Milițenii le ordonă oamenilor să circule fără să se oprească, fiind împiedicați să stea în grupuri. Din incinta Spitalului Județean sunt sustrase cadavrele celor uciși cu o zi înainte, iar rudele acestora sunt informate că cei morți au fugit peste graniță. Documentele care dovedesc cauza deceselor sunt distruse, cadavrele incinerate la un crematoriu din București. Cenușa acestora este colectată în patru pubele de gunoi și ulterior deversată într-o gură de canal aflată în localitatea Popești-Leordeni.
 
La ora 18:00, un grup de 30 de tineri iese în fața Catedralei. Alți 500 de manifestanți li se alătură. Toți cântă împreună „Deșteaptă-te române!”, dar în scurt timp mulți dintre ei sunt răniți sau uciși. Sunt înregistrate 43 de decese, cu trei mai multe decât în ziua anterioară.

Mulți dintre cei care ieșeau pe stradă erau percheziționați de soldați care voiau să se asigure că nu au asupra lor arme. Sursă foto: Mediafax

JURNALUL „CÂNDVA, ÎN DECEMBRIE” – ZIUA 2, 17 DECEMBRIE

Protestele cotinuă în Timișoara și iau amploare. Oamenii care scandează pentru libertate intră în Comitetul Județean și aruncă pe fereastre documentele partidului, broșurile de propagandă, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii comuniste. La ora 16:00, Comitetul Politic Executiv al CC al PCR, condus de Ceaușescu, decide reprimarea manifestanților timișoreni, numiți de dictator >. O jumătate de oră mai târziu, trupele MAPN primesc muniție de război și deschid focul. Ceaușescu le transmite să facă tot posibilul să reprime conflictul.

Primele victime ale Revoluției cad în Timișoara după ora 18:00, când se trage în Piața Operei. 45 de decese sunt înregistrate, alți 98 de protestatari fiind răniți și transportați la Spitalul Județean.
 
Pentru libertate, pentru o țară mai bună. Pentru asta au ieșit în stradă mii de oameni în decembrie 1989. Sursă foto: Mediafax

JURNALUL „CÂNDVA, ÎN DECEMBRIE” – ZIUA 1, 16 DECEMBRIE

În Timișoara, mai mulți enoriași încearcă să împiedice autoritățile comuniste să-l mute în altă parohie pe pastorul Laszlo Tokes, intrând astfel în conflict direct cu forțele de ordine. Acestui protest li se alătură alte câteva sute de timișoreni, transformându-se rapid într-o demonstrație anticomunistă. Se strigă pentru prima oară >, dar și o serie de lozinci îndreptate împotriva sistemului politic. În această zi ia naștere drapelul revoluției, steagul din care a fost decupată stema comunistă.

Au loc lupte de stradă, iar mulți dintre timișoreni sunt arestați. În prima zi, Securitatea a răspuns cu gaze lacrimogene și jeturi de apă, iar miliția a recurs la forță. Nu s-a tras niciun glonț pe 16 decembrie.
 
Nicolae Ceaușescu nu a avut nicio reacție oficială în acea zi de sâmbătă. Abia a doua zi, conducătorul Republicii Socialiste România avea să țină o teleconferință.
 

Fraternizarea armatei cu manifestanții s-a produs repede în decembrie 1989, dar excesul de zel al multora dintre ei a produs mii de victime. Poza surprinde un moment de pauză pentru un soldat, care hrănește și porumbeii în Timișoara, în spatele său fiind aprinse lumânări pentru cei morți. Sursă foto: Mediafax
 
Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de…
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă şi-au dat demisia
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae…
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta:
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta: "Normal" |…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Ion Ţiriac a dezvăluit ce preşedinte vrea pentru România: Din păcate, nu prea am avut aşa ceva!
Ion Ţiriac a dezvăluit ce preşedinte vrea pentru România: Din păcate, nu prea am avut aşa ceva!
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak…
×