Să-l prezinți pe Enceanu la Steaua imediat după ce Sânmărtean a semnat cu o altă echipă a fost exact ca apariția cu stema „Simpson” la OSIM după ce sigla roș-albastră cu marca „Steaua” a „semnat” cu o altă entitate. După ani în care Steaua ne-a obișnuit să ia crema de pe piața transferurilor, campioana începe anul cu aducerea unui jucător pe care Dinu Gheorghe nu cred că l-ar fi adus la ultima clasată pentru a încerca o salvare cvasi-imposibilă de la retrogradare. Enceanu fiind un fotbalist care nu intra în primul 11 la o echipă care se luptă să evite retrogradarea.
Cumva ar fi de înțeles aducerea acestui fotbalist fantomatic, un oarecare al Ligii 1: nu mai e vorba de Steaua, ci de FCSB, nu mai e vorba de roșu-albastru, ci de galbenul cu care s-a familiarizat Enceanu la Brașov, nu mai sunt două stele deasupra siglei reprezentând cel puțin 20 de titluri, ci o siglă a unei identități noi cu o istorie restartată de la zero. Superb a fost că Steaua, să-I spunem totuși așa, a trebuit să învingă concurența vicecampioanei Astra pentru Enceanu. Echipa care le oferă câtorva jucători salarii de câte un sfert de million de euro, Astra, n-a putut face față spiralei nebune a licitației, Steaua câștigând pe frontul Enceanu cu amețitorul salariu de 2.000 de euro pe lună.
Stanciu, deja ruginita speranță a Stelei în acea zonă a terenului din spatele atacantului, este totuși un colos al fotbalului pe lângă copilul firav cu care s-a afișat Argăseală în fotografia primului transfer al liderului campionatului. Măcar dacă Enceanu era fiul lui Hagi sau Florentin Petre, așa poate transferul ar mai fi avut un sens…
Dincolo de această mutare ciudată, cu Steaua aducând o rezervă a Brașovului după ce transfera de acolo un star precum Chipciu care strălucea în tricoul brașovenilor, rămân alte enigme care trebuie elucidate în cazul Stelei pentru acest rest de sezon: cum poate o echipă să înceapă un sezon cu un nume, cu niște culori și cu un palmares și să câștige acel campionat cu altă istorie, cu altă identitate? Cum poate avea 25 de titluri de campioană la începutul sezonului și, la finalul acestuia, să celebreze câștigarea primului titlu din palmares? Ce statut va avea echipa la tragerea la sorți în cupele europene dacă nu mai are identitatea veche, istoria? Va fi acceptată în cupele europene la vară, dacă istoria ei s-a restartat de la 1 ianuarie 2015? Va fi precum o altă veche-nouă echipă din fotbalul nostru, CS U Craiova, despre care unul dintre fondatorii săi, Pavel Badea, spune că este o echipă „nou înființată” în 1948? Un an în care Gâlcă deschide televizorul pentru a mai auzi la știri ce jucători îi mai pleacă din echipă va continua și cu alte enigme interesante…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER