CSM București are nevoie de aproximativ 25 de semnături pentru a convoca Adunarea Generală Extraordinară. Punctul 1 pe ordinea de zi: revocarea președintelui din funcție. Dedu: „Acțiunea CSM București este puerilă. N-am nici cea mai mică temere”

Redactor:
Marius Hutu
CSM București are nevoie de aproximativ 25 de semnături pentru a convoca Adunarea Generală Extraordinară. Punctul 1 pe ordinea de zi: revocarea președintelui din funcție. Dedu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Războiul dintre CSM București și conducerea Federației Română de Handbal se intensifică după ultima ședință a Consiliului de Administrație, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, la Mioveni. Faptul că majoritatea simplă s-a abținut de la vot în Cazul „Ecusoanele” și astfel nu s-a putut lua o decizie i-a determinat pe oficialii clubului la o acțiune de forță: convocarea unei Adunări Generale Extraordinare pentru data de 16 februarie, în care se va încerca revocarea din funcție a președintelui Alexandru Dedu, dar și a unor membri din Consiliul de Administrație.

La prima vedere, convocarea unei Adunări Generale Extraordinare nu este tocmai simplă, în condițiile în care în handbal se vorbesc mai multe „limbi”. Și mai ales că Alexandru Dedu a câștigat în 2014 alegerile într-o manieră clară, chiar din primul tur de scrutin.

Conform Statutului, Adunarea Generală Extraordinară poate fi convocată de către:

  • președinte
  • majoritatea simplă a membrilor Consiliului de Administrație, adică jumătate plus unu
  • Ministerul Tineretului și Sportului în cazul unor abateri grave
  • printr-o moțiune de neîncredere în activitatea Consiliului de Administrație, semnată de cel puțin jumătate din delegații cu drept de vot care au participat la ultima Adunare Generală

CSM București a invocat chiar această ultimă prevedere, iar șansele să avem o Adunare Generale Extraordinară sunt mari în condițiile în care la ultima ședință, în august 2014, au fost prezent aproximativ 50 de delegați. Practic, gruparea bucureșteană ar avea nevoie de vreo 25 de semnături pentru a-i reuși prima parte a acestui demers.

„Astăzi (n.r. miercuri) trimitem 300 de faxuri către toții membrii afiliați ai Federației Române de Handbal”, a anunțat Constantin Căliman, directorul general al CSM București, cel care i-a cerut demisia președintelui FRH, Alexandru Dedu, încă de la sfârșitul anului trecut, în timpul Campionatului European feminin din Ungaria și Croația. De altfel, primul punct din cele șase propuse membrilor Adunării Generale pe ordinea de zi este revocarea din funcție a președintelui FRH și desemnarea unui vicepreședinte care să preia atribuțiile până la ședința Adunării Generale de Alegeri.

De ce sunt șanse mici, azi, ca Adunarea Generală Extraordinară să fie statutară

A doua parte a acestui demers are însă șanse foarte mici de reușită. Acțiunea seamănă, dacă vreți, cu un Referendum de demitere a lui Traian Băsescu. Fostul președinte al statului a rezistat în funcție, deși s-a dus o campanie susținută în acest sens la vremurile respective. Alexandru Dedu se bucură încă de încrederea multor membri afiliați ai FRH. Apoi, de-a lungul timpului, s-a dovedit faptul că Adunările Generale nu au reușit să întrunească  cvorumul necesar, de 50 plus 1 din numărul delegaților cu drept de vot. Mai mult, pentru o Adunare Generală Extraordinară este nevoie de două treimi din numărul delegaților cu drept de vot, adică 66%, o cifră foarte greu de atins. Ce-i drept, Adunarea Generală de Alegeri din 2014 a avut o prezență de peste 90% pe fondul unei mobilizări generale, spun foarte mulți oameni și prin implicarea politicului. Este greu de presupus că și un 70% va mai fi atins în următorii ani, indiferent de natura Adunării Generale: de Alegeri, Ordinară sau Extraordinară.

Alexandru Dedu nu se teme că ar putea fi revocat din funcție. „Ce am avut de spus ca jucător, nu-mi poate lua nimeni rezultatele. Ira ca președinte, poate că nu a fost totul perfect până acum, dar intențiile mele au fost mai mult decât civilizate. Nu toate lucrurile sunt așa cum mi le-am imaginat eu, dar pas cu pas vor fi”, a declarat președintele FRH pentru ProSport.

Motivele pentru care CSM București convoacă Adunarea Generală Extraordinară

Pe lângă Alexandru Dedu, CSM București mai cere revocarea unor membri din Consiliul de Administrație, a președintelui Comisiei de Apel și membrilor acesteia. În faxul trimis către structurile sportive, CSM București și-a explicat și motivele pentru care a decis să convoace Adunarea Generală Extraordinară. Printre cele mai interesante lucru semnalate sunt următoarele:

  • Președintele și FRH au condus federația după noul Statut, care nu a fost aprobat însă în instanță. „MTS s-a sesizat urmare a memmoriului depus de CSM București în data de 20 noiembrie 2014. Noul statut neaprobat a fost inițial postat pe site-ul FRH, după care retras și postat vechiul statut”.
  • Președintele Comisiei de Apel, Mihai Cherecheanu, a fost ales nestatutar. La Adunarea Generală, șeful Comisiei a fost supus alegerii deși nu era prezent în sală, așa cum prevede Statutul.
  • Comisia de Cenzori funcționează nestatutar: a fost alesd oar președintele, nu și ceilalți doi membri. „Este evident faptul că Raportul Comisiei de Cenzori pentru anul bugetar 2014 nu poate fi valid, încălcând prevedrile legislației din România și ale Statutului FRH”.
  • Numărul mare de litigii și contestații la nivel de comsii, urmare a neconcordanței între Statut și Regulamente, care trebuie revizuite și corelate. „Soluționarea memoriilor și apelurilor este amânată cu rea credință, cu întârziere de peste 60 de zile în ultimele cazuri”. CSM București susține că Laslo („U” Cluj) are un memoriu nesoluționat încă din august 2014!
  • Penalizarea cluburilor pentru lipsa de talie a jucătorilor.
  • Regulamentele FRH au fost modificate în timpul sezonului competițional.
  • Retragerea celor doi membri din Consiliul de Administrație, Mariana Târcă și Gheorghe Tadici, arată „respectul și prețuirea pe care actuala conducere FRH o acordă antrenorilor și profesorilor care trudesc pentru handbal”. Gheorghe Tadici și-a motivat retragerea „ca să-și poată exercita dreptul constituțional de a munci”, ca antrenor.

Target propus de CSM București până în 2017: 150.000 de legitimați la handbal, aproape de 20 de ori mai mulți decât în prezent

Constantin Căliman susține că, prin această acțiune, va demara și o campanie „Handbalul românesc merită mai mult! Implică-te și TU!”. Prin această campanie, oficialul FRH urmărește alegerea unui nou președinte și a unui Consiliu de Administrație lucrativ. „Împreună cu președintele CA-ul să asigure climatul necesar dezvoltării și nu regresului handbalului românesc”, a precizat Căliman.

Atingerea unui număr de 150.000 de legitimați până în 2017 (!) – în prezent sunt în jur de 7.000 -, revizuirea Statutului și Regulamentelor FRH, înființarea a minimum patru Centre Regionale, dezvoltarea infrastructurii și accesarea de fonduri financiare sunt alte ținte ale oficialului CSM București în această campanie.

Dedu: „2014 a fost un an cu mai multe plusuri decât minusuri”

Alexandru Dedu a calificat puerilă toată această acțiune demarată de CSM București. „Este o totală lipsă de respect pentru handbal. Nu putem ca la fiecare nemulțumire a unui membru afiliat să propunem schimbarea președintelui, a tuturor. Nu comentez această acțiune, cum nu voi comenta nici acuzele. Până la urmă, 2014 a fost un an cu mai multe plusuri decât minusuri. Și financiar a fost puțin neașteptat, în sensul pozitiv. Există un început de reorganizare a handbalului românesc, dar lucrurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta. Există și un impact pozitiv pe plan internațional, am primit aprecieri și de la IHF, și de la EHF. Lucrurile se înscriu într-o linie a normalității. După acest prim an de președinte pot să spun că lucrurile sunt ireversibile în sensul bun, cu sau fără Dedu în continuare la Federație”.

 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City – Tottenham 0-4
Două cuvinte! Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după ce a jucat 95 de minute în Manchester City –…
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
El este primul transfer făcut de Rapid în această iarnă! Jucătorul semnează cu echipa lui Şumudică: ”E cu un pas şi jumătate în Giuleşti”
El este primul transfer făcut de Rapid în această iarnă! Jucătorul semnează cu echipa lui Şumudică: ”E cu un pas…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×