Războiul dintre CSM București și conducerea Federației Română de Handbal se intensifică după ultima ședință a Consiliului de Administrație, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, la Mioveni. Faptul că majoritatea simplă s-a abținut de la vot în Cazul „Ecusoanele” și astfel nu s-a putut lua o decizie i-a determinat pe oficialii clubului la o acțiune de forță: convocarea unei Adunări Generale Extraordinare pentru data de 16 februarie, în care se va încerca revocarea din funcție a președintelui Alexandru Dedu, dar și a unor membri din Consiliul de Administrație.
La prima vedere, convocarea unei Adunări Generale Extraordinare nu este tocmai simplă, în condițiile în care în handbal se vorbesc mai multe „limbi”. Și mai ales că Alexandru Dedu a câștigat în 2014 alegerile într-o manieră clară, chiar din primul tur de scrutin.
Conform Statutului, Adunarea Generală Extraordinară poate fi convocată de către:
CSM București a invocat chiar această ultimă prevedere, iar șansele să avem o Adunare Generale Extraordinară sunt mari în condițiile în care la ultima ședință, în august 2014, au fost prezent aproximativ 50 de delegați. Practic, gruparea bucureșteană ar avea nevoie de vreo 25 de semnături pentru a-i reuși prima parte a acestui demers.
„Astăzi (n.r. miercuri) trimitem 300 de faxuri către toții membrii afiliați ai Federației Române de Handbal”, a anunțat Constantin Căliman, directorul general al CSM București, cel care i-a cerut demisia președintelui FRH, Alexandru Dedu, încă de la sfârșitul anului trecut, în timpul Campionatului European feminin din Ungaria și Croația. De altfel, primul punct din cele șase propuse membrilor Adunării Generale pe ordinea de zi este revocarea din funcție a președintelui FRH și desemnarea unui vicepreședinte care să preia atribuțiile până la ședința Adunării Generale de Alegeri.
De ce sunt șanse mici, azi, ca Adunarea Generală Extraordinară să fie statutară
A doua parte a acestui demers are însă șanse foarte mici de reușită. Acțiunea seamănă, dacă vreți, cu un Referendum de demitere a lui Traian Băsescu. Fostul președinte al statului a rezistat în funcție, deși s-a dus o campanie susținută în acest sens la vremurile respective. Alexandru Dedu se bucură încă de încrederea multor membri afiliați ai FRH. Apoi, de-a lungul timpului, s-a dovedit faptul că Adunările Generale nu au reușit să întrunească cvorumul necesar, de 50 plus 1 din numărul delegaților cu drept de vot. Mai mult, pentru o Adunare Generală Extraordinară este nevoie de două treimi din numărul delegaților cu drept de vot, adică 66%, o cifră foarte greu de atins. Ce-i drept, Adunarea Generală de Alegeri din 2014 a avut o prezență de peste 90% pe fondul unei mobilizări generale, spun foarte mulți oameni și prin implicarea politicului. Este greu de presupus că și un 70% va mai fi atins în următorii ani, indiferent de natura Adunării Generale: de Alegeri, Ordinară sau Extraordinară.
Alexandru Dedu nu se teme că ar putea fi revocat din funcție. „Ce am avut de spus ca jucător, nu-mi poate lua nimeni rezultatele. Ira ca președinte, poate că nu a fost totul perfect până acum, dar intențiile mele au fost mai mult decât civilizate. Nu toate lucrurile sunt așa cum mi le-am imaginat eu, dar pas cu pas vor fi”, a declarat președintele FRH pentru ProSport.
Motivele pentru care CSM București convoacă Adunarea Generală Extraordinară
Pe lângă Alexandru Dedu, CSM București mai cere revocarea unor membri din Consiliul de Administrație, a președintelui Comisiei de Apel și membrilor acesteia. În faxul trimis către structurile sportive, CSM București și-a explicat și motivele pentru care a decis să convoace Adunarea Generală Extraordinară. Printre cele mai interesante lucru semnalate sunt următoarele:
Target propus de CSM București până în 2017: 150.000 de legitimați la handbal, aproape de 20 de ori mai mulți decât în prezent
Constantin Căliman susține că, prin această acțiune, va demara și o campanie „Handbalul românesc merită mai mult! Implică-te și TU!”. Prin această campanie, oficialul FRH urmărește alegerea unui nou președinte și a unui Consiliu de Administrație lucrativ. „Împreună cu președintele CA-ul să asigure climatul necesar dezvoltării și nu regresului handbalului românesc”, a precizat Căliman.
Atingerea unui număr de 150.000 de legitimați până în 2017 (!) – în prezent sunt în jur de 7.000 -, revizuirea Statutului și Regulamentelor FRH, înființarea a minimum patru Centre Regionale, dezvoltarea infrastructurii și accesarea de fonduri financiare sunt alte ținte ale oficialului CSM București în această campanie.
Dedu: „2014 a fost un an cu mai multe plusuri decât minusuri”
Alexandru Dedu a calificat puerilă toată această acțiune demarată de CSM București. „Este o totală lipsă de respect pentru handbal. Nu putem ca la fiecare nemulțumire a unui membru afiliat să propunem schimbarea președintelui, a tuturor. Nu comentez această acțiune, cum nu voi comenta nici acuzele. Până la urmă, 2014 a fost un an cu mai multe plusuri decât minusuri. Și financiar a fost puțin neașteptat, în sensul pozitiv. Există un început de reorganizare a handbalului românesc, dar lucrurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta. Există și un impact pozitiv pe plan internațional, am primit aprecieri și de la IHF, și de la EHF. Lucrurile se înscriu într-o linie a normalității. După acest prim an de președinte pot să spun că lucrurile sunt ireversibile în sensul bun, cu sau fără Dedu în continuare la Federație”.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER