Lecția din deșert a Simonei Halep. Concluziile titlului cu numărul 10

Lecția din deșert a Simonei Halep. Concluziile titlului cu numărul 10
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep a câștigat al zecelea titlu al carierei: nu a fost o înlănțuire de cinci succese în minimum de seturi, nu a fost nici o defilare de la A la Z. Dincolo de bornele atinse și depășite de prima rachetă a României – de la premii în bani la turnee, poziții WTA și cifre rotunde, Dubai  2015 oferă semnale clare că „anul caprei”, conform calendarului chinezesc, care astrologic promite să fie un an bun pentru jucătoarele născute în 1991, conform unei analize publicate chiar pe site-ul WTA, poate ieși pe plus pentru sportiva manageriată de Virginia Ruzici.

Simona a rupt o serie de contra-performanțe: accidentul nu devine o catastrofă

La nivelul la care a ajuns Simona, sfertul de finală de la Australian Open și eșecul personal din meciul de Fed Cup cu Garbine Muguruza, dar și jocul sub standard, au reprezentat pași înapoi pentru Halep. La Dubai, Simona a revenit, profitând de un culoar favorabil, curățat de numele cele mai grele din circuit – absențele Serenei Williams și Mariei Șarapova fiind notabile. A punctat decisiv la capitolul încredere, pentru că primul lucru remarcat de jurnalistul New York Times, Ben Rothenberg, a fost „Simona Halep revine după o serie dezamăgitoare și se impune la Dubai„, la capătul finalei de sâmbătă.

La finalul turneului de la Australian Open, Virginia Ruzici puncta precaută, cerând calm „nu este o catastrofă, doar un accident”.Succesul din Dubai calmează și mai mult spiritele, arătând că nici nu a fost o catastrofă și nici nu tinde să devină o catastrofă.

Simona a arătat că luptă și poate reveni din orice situație: oficial, „she’s a fighter”

La Dubai, Simona a fost pusă, începând cu turul trei, în situații complicate de fiecare adversară: Pironkova a pornit ca din tun împotriva româncei, năucind-o cu opt puncte consecutive adjudecate de la startul cronometrului. Makarova a făcut ce a vrut în setul doi al duelului din sferturi, în ceea ce mulți au considerat a fi cel mai slab set al Simonei de la urcarea în vârful ierarhiei WTA. Wozniacki a electrocutat-o și ea, în primul set, în semifinale, iar Pliskova, în finală, a întors-o de două ori în setul doi, de la game de titlu, pe serviciu.

Simona  câștigat toate aceste partide, a schimbat tactica în timpul desfășurării meciului, iar cu Pliskova a răspuns cu break fiecărui game câștigat pe serviciul său de reprezentanta Cehiei. Prima explicație pentru succesul cu Makarova la îndemâna Simonei a fost „am învățat să fiu o luptătoare„. Răspunsul l-a mulțumit pe un alt jurnalist familiar pasionaților sportului alb – Chris Oddo, de la Tennis Now.

Halep nu a menținut același nivel al jocului tot timpul, însă puține meciuri sunt jucate la 100%, iar tenisul feminin este mai predispus la oscilații. La Dubai, Simona a găsit sistematic resursele de a lupta și a reveni. Nu a reacționat instantaneu cu Makarova, nici cu Wozniacki, dar a ridicat nivelul de joc și a știut să profite de fiecare șansă. Cum spune Nadal, victoriile muncite, în zilele „în care jocul nu merge, îți dau șansa să revii pe teren a doua zi și să joci la nivelul cel mai bun„.

Serena Williams și Maria Șarapova sunt în capul listei „luptătoarelor” din circuitul WTA, jucătoare care se agață de adversară și trec linia de sosire învingătoare.

Simona are cui să ceară sfaturi și poate primi informații cheie: Victor Ioniță poate fi „The Man”

Victor Ioniță a avut un rol decisiv în victoria în minimum de seturi a Simonei Halep, în partida a doua, contra reprezentantei Bulgariei, Tsvetana Pironkova. Antrenorul a demonstrat că în rarele momente în care Simona cere ajutor pe teren, este om de încredere, capabil să ofere soluții, sfaturi și îndrumare adecvată. Dialogul din setul întâi, la capătul primelor cinci game-uri, surprins de camere și inteligibil la televizor, a probat pentru critici inteligența și eficiența tactică a antrenorului ales de Simona Halep pentru a-i fi unic mentor în 2015, după o colaborare cu mult mai cunoscutul în circuit Wim Fissette și o colaborare de probă cu Thomas Hogstedt.

La finalul partidei, ProSport a punctat acest aspect printr-o analiză separată.

Simona nu a apelat și în partidele următoare la sfaturile „la cald” ale antrenorului său. Nici cu Makarova, nici cu Wozniacki, în momentul de cădere, Halep nu l-a convocat în teren pe Ioniță, însă o intervenție eficientă poate inspira încredere pentru intervenții viitoare.

Simona găsește soluții împotriva jucătoarelor înalte: a obținut patru victorii din totalul de cinci în fața unor jucătoare cu talie

Istoria personală a fiecărui tenismen este influențată de anumite șabloane: Federer se simte mai confortabil în fața unor jucători foarte înalți, cu servicii puternice, decât Rafael Nadal. Maria Șarapova suferă atunci când adversara este mai agresivă decât ea și este trimisă în defensivă. Nadal suferă în fața jucătorilor de 1,90 cu dreaptă „a la” Del Potro sau Soderling. Simona este predispusă să cedeze în fața jucătoarelor cu joc foarte puternic și înalte.

Potrivit unei analize ProSport, 12 dintre ultimele 14 jucătoare care au învins-o într-un meci consumat până la ultimul punct, au avut un atu comun: talia, fiind mai înalte decât Simona, șapte dintre acestea măsurând peste 1,80 metri.

La Dubai, Simona Halep a învins patru jucătoare înalte: Daniela Hantuchova (1,81 m), Tsvetana Pironkova (1,80 m), Ekaterina Makarova (1,80 m) și Karolina Pliskova (1,86 m). Departe de a garanta automat victoria în următorul meci direct cu Maria Șarapova, aceste rezultate arată că Simona se obișnuiește cu acest tip de partide, caută și găsește soluții și evoluează.

Bornele stabilite la Dubai de Simona Halep

  • Titlul cu numărul 10: Simona a adunat zece trofee în trei sezoane: 2015 – Shenzhen și Dubai; 2014 – Doha, București; 2013 – Nürnberg, ‘s-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia. La baza unui top 10 al jucătoarelor din circuit cu cele mai multe titluri, punctează cu 13 succese Nadia Petrova și Jelena Jankovic, iar Simona se apropie cu pași repezi
  • A depășit bariera de șapte milioane de dolari premii totale din tenis: Simona a depășit pe hârtie această sumă de la victoria din optimi, cu Pironkova. La finalul turneului, Simona a primit un cec în valoare de 456.000 de dolari, ducând totalul premiilor în bani încasate în carieră la 7.413.879 dolari (bani din care se scad taxe, cheltuielile cu staff-ul)
  • Revenire pe locul 3 WTA, după o săptămână: titlul Simonei, coroborat cu înfrângerea din turul trei al favoritei doi, Petra Kvitova, a determinat rocada româno-cehă pentru ultimul loc de pe podiumul la general al tenisului feminin
  • Urcare pe locul 3 în WTA Race To Singapore, după Serena Williams și Maria Șarapova – clasamentul punctelor adunate doar în 2015, care stabilește la final calificatele la Turneul Campioanelor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
"Am greşit când am ales FCSB". Şi-a asumat transferul ratat: "Nu eram pregătit când am acceptat"
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×