O declarație a lui Marian Iancu, din 2011, despre faptul că societatea lui Gigi Becali va pierde pierde palmaresul l-a enervat pe acesta din urmă. Latifundiarul din Pipera a răbufnit atunci la adresa lui Iancu și a declarat: „Istoria și palmaresul le-am preluat la societatea comercială prin statut. M-a costat 10 milioane de dolari doar palmaresul! La atât am renunțat când am făcut societatea! 6,4 milioane de dolari erau contabilizați, dar dădusem mai mulți, aproape 10 milioane. Am făcut o tranzacție extrajudiciară și am încheiat totul în fața notarului”.
Pițurcă și Păunescu l-au adus în fotbal pe Gigi Becali. În dreapta, lista jucătorilor pe care îi avea latifundiarul din Pipera în momentul când a făcut societatea comercială
ProSport a intrat în posesia actelor privind tranzacția extrajudiciară din 2003, când Gigi Becali a pus bazele societății comerciale Fotbal Club „Steaua” București. Suma pentru care el a dobândit 51% din acțiunile acestei societăți e de 5,2 milioane de dolari. El a mai cesionat societății – atenție, cu titlu gratuit! – un număr de 21 de fotbaliști, ceea ce i-ar face pe mulți să se gândească la faptul că valoarea de mai sus fusese dată de cota acestor fotbaliști la vremea respectivă. Practic, prin împrumuturile pe care el le acorda lui Pițurcă și lui Păunescu, primea dezlegările jucătorilor de la Steaua, drept garanție.
Lista celor 21 de fotbaliști cesionați gratis de Gigi Becali societății FC „Steaua” București
Mirel Rădoi, Adrian Neaga, Claudiu Răducanu, Marius Vintilă, Daniel Bălan, Martin Tudor, Falemi Nana, Tiberiu Lung, Cătălin Liță, Mihăiță Neșu, Marius Luca, Valeriu Bordeanu, Eugean Nae, Mihăiță Gheorghe, Daniel Oprița, Daniel Orac, Dumitru Mitriță, Marian Aliuță, Sorin Ghionea, Gabriel Boștină și George Ogăraru
NOTĂ‚: Dintre toți acești fotbaliști, Becali a câștigat sume importante de bani doar pe Rădoi (6 milioane de dolari, la Al Hilal, în 2009), Ogăraru (3,3 milioane euro, la Ajax, în 2008) și Claudiu Răducanu (1 milion de euro, la Espanyol, în 2004). În rest, ceilalți fie și-au reziliat contractele, fie au fost cedați pe sume derizorii, precum Ghionea la FC Rostov, pe 100.000 de euro. Chiar și așa, făcând o socoteală sumară, observăm că suma totală încasată trece cu mult de 10 milioane de dolari, ceea ce arată că investiția inițială a fost recuperată cu „dobândă”.
Gigi Becali renunța la 5,2 milioane de dolari
Prin tranzacția extrajudiciară făcută la notarul de casă al lui Becali, Anișoara Mircea, în data de 24 ianuarie 2003, și încheiată între Asociația Fotbal Club „Steaua” București, reprezentată de Teia Sponte, pe de o parte, și George Becali, Viorel Păunescu, Victor Pițurcă și Lucian Becali, pe de alta, se puneau bazele actualei societăți comerciale Fotbal Club „Steaua” București.
Copii după tranzacția extrajudiciară încheiată în 2003
Asociația lui Teia Sponte dobândea 36% din capitalul social total al societății comerciale pe acțiuni, George Becali 51%, Viorel Păunescu 6%, Victor Pițurcă 4% și Lucian Becali 3%. Toate acestea în condițiile următoare:
Tranzacția extrajudiciară din ianuarie 2003 a fost încheiată în 7 exemplare, iar Gigi Becali era convins că a „cumpărat” palmaresul celei mai galonate echipe de fotbal a României.
În anii ce au urmat, societatea comercială care deține și astăzi echipa de fotbal Steaua-FCSB a suferit modificări importante. Încolțit de Bodu, pe atunci șef la ANAF, Gigi Becali a ieșit din acționariat. Dar a continuat să controleze clubul indirect, chiar dacă nu apare în documentele oficiale. El își împrumuta rudele cu sume mari de bani, pentru a împiedica astfel ca acestea să-i înstrăineze acțiunile.
În 2012, structura acționariatului la SC FC Steaua București arăta astfel: cumnatul Constantin Geambazi (56%), nepotul Vasile Geambazi (37%), nepoata Tomaida Bădescu (4%) și actualul team manager, Marius Ianuli (3%). Atunci, clubul avea trei administratori: Valeriu Argăseală, Iulian Ghiorghișor și Iustin Ștefan, actualul secretar general de la LPF.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER